Search
Close this search box.

#NOTÍCIA: SOS Racisme alerta del perill de la normalització de l’extrema dreta en el balanç de les europees

L’associació SOS Racisme Catalunya ha fet balanç del resultat de les eleccions al Parlament Europeu, del passat 25 de maig. En la roda de premsa de presentació de l’observatori OPRAX (Observatori de polítiques racistes i xenòfobes de Catalunya) al Col·legi de Periodistes (29/05/2015), Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme, ha qualificat el resultat dels comicis de “gran perill”.
Absència de la immigració en campanya
En una campanya on la immigració no ha estat el focus i a l’Estat i a Catalunya els debats s’han centrat més en l’eix nacional, ha recordat Cuevas, els resultats a nivell estatal pel que fa a les forces obertament racistes i xenòfobes han estat baixos. Entre d’altres motius perquè, segons SOS Racisme, el PP continua “recollint posicionaments de l’extrema o ultradreta”. “Però no hem de deixar d’estar atents i alertar del perill”, ha afegit Cuevas.

Aitor Carr

La normalització de l’extrema dreta
 Aitor Carr, assessor de l’OPRAX i Professor Associat de Ciències Polítiques de la UB, ha titllat els resultats de “punt d’inflexió per l’extrema dreta a Europa”, perquè han passat d’estar “en un semi-gueto” a poder ser “actors normalitzats”.  Ha recordat que en tres països significatius, Dinamarca, Regne Unit i França, aquests grups han guanyat les eleccions, però ha fet un èmfasi especial en el Front Nacional (FN) de França, liderat per Marine Le Pen, una victòria “especialment significativa”. “Fins ara eren partits que estaven al marge, i estan entrant al centre de l’escenari polític”, ha apuntat Carr.
El FN francès, amb un discurs molt dur contra arribada immigració, és un actor clau en l’extrema dreta a Europa, “és un referent i ha marcat camí sobre el tipus de discurs” i alhora té influència en altres partits.
Impacte europeu i nacional  
Carr ha valorat algunes conseqüències dels resultats. Per ara, l’extrema dreta està buscant formar grup parlamentari propi, i tot i que té els eurodiputats necessaris, de moment no té representació en 7 països, ha dit el politòleg. Un fet que vindria derivat seria una major participació i incidència d’aquests grups, i això “anima també altres països”. I a altres grups. A Catalunya, per exemple, PxC “està fent una aposta per acostar-se a Marine Le Pen”. El politòleg, però, ha matisat que els comicis europeus han tingut un component de ”vot de càstig”, però caldrà veure què passarà a les locals i a les legislatives.
Alba Cuevas

 
Amb vista a les eleccions locals, l’observatori OPRAX
Tenint en compte que les eleccions locals seran l’any vinent, SOS Racisme ha decidit apostar per un observatori, l’OPRAX, perquè segons ha dit la portaveu, Alba Cuevas, “és responsabilitat nostra fer denúncia d’aquests espais que estan guanyant els partits racistes i d’extrema dreta”. A tall d’exemple, ha citat que els darrers tres anys més de 40 municipis han tingut representants de Plataforma per Catalunya (PxC) o ha mencionat el discurs anti-immigració de Xavier Garcia Albiol (PP) de Badalona.
Isidoro Barba, responsable de l’OPRAX a SOS Racisme, ha descrit el web www.oprax.org, que no només se centrarà en PxC, sinó també en “la contaminació d’aquest partit a tot el ventall ideològic”.  El web té tres elements claus. Un són les Notícies, dividides en Denúncies sobre el discurs polític i les polítiques locals racistes (també s’inclouran casos del Servei d’Atenció i Denúncies) i en Bones Pràctiques, un element a reivindicar perquè segons ha dit Barba, són informacions positives que “sempre queden a l’oblit”. Un segon element és el Mapa, espai on es visibilitza l’evolució del vot xenòfob, des de les eleccions municipals del 2003.
Isidoro Barba

 
Finalment, el quart element és l’apartat per col·laborar, on els observadors/es de l’OPRAX podran registrar-se i enviar els continguts que detectin als seus municipis (informació premsa local, discurs o intervencions en actes públics, propostes de mocions als plens municipals, actes, convocatòries, seguiment de webs o blocs de grups racistes o xenòfobs…).
Barba ha conclòs recordant que l’OPRAX “vol ser una eina de referència”, un instrument “d’utilitat que complementi la feina de SOS Racisme Catalunya”.
A Barcelona, 29 de maig del 2014
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PlaEndreça_CAT (1)
Comunicat sobre la mort de Bakary DibaTaser 2024
habitatge racisme