En col·laboració amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya hem elaborat una guia per a la incorporació dels enfocaments psicosocial i restauratiu en els serveis d’acompanyament a víctimes d’incidents i delictes d’odi i discriminació.
La guia ofereix pautes i orientacions pràctiques per a la labor diària de les organitzacions i serveis que atenen víctimes de discriminació, en totes les fases del seu acompanyament; i vol ser un punt de partida per a la revisió de tots els actors involucrats en el tracte i atenció a persones susceptibles de ser discriminades per algun motiu específic, ja que són corresponsables en la seva reparació.
L’enfocament restauratiu es troba orientat a la restitució del dret vulnerat i a la garantia de no repetició. Efectivament, la no repetició hauria de ser un dels eixos directrius d’un procés amb aquesta perspectiva, que no només hauria de centrar-se en l’experiència individual, sinó entendre’s en l’àmbit col·lectiu. En aquest sentit, l’objectiu final de tota pràctica restaurativa ha de ser que cap persona sigui víctima de manifestacions d’odi i discriminació, ja que, a més del mal específic i directe produït, són la porta d’entrada a altres tipus d’abusos i vulneracions, alhora que creen i perpetuen la desigualtat d’oportunitats per a col·lectius tradicionalment discriminats.
Aquest tipus d’acompanyament es concreta en un conjunt de pràctiques que busquen replantejar la forma en què convencionalment pensem les ofenses i la justícia: lluny de la preocupació tradicional sobre l’incompliment de les lleis, la culpa i el càstig, aquest enfocament se centra en el mal causat, les necessitats creades i les obligacions que es generen a partir d’això.
A més a més, presentem un informe que analitza els serveis de suport, assistència i acompanyament, proporcionats per institucions públiques i organitzacions de la societat civil, a la ciutat de Barcelona. A partir de les fortaleses, febleses, amenaces i oportunitats identificades, l’informe formula una sèrie de recomanacions orientades a garantir el compliment dels drets reconeguts a les víctimes de delictes d’odi per part dels serveis d’atenció.
En l’estudi han participat 13 organitzacions i ha estat realitzat per un equip de treball vinculat al Grup de Recerca GIR Diversitas i coordinat per Concha Antón, de la Universidad de Salamanca.