Obre els ulls, visibilitza i combat el racisme

Amb motiu d’aquest dia internacional contra el racisme i la xenofòbia volem reivindicar que el racisme no és quelcom abstracte, està al nostre voltant i afecta a moltes persones en el seu dia a dia. Està present en els conflictes que enfronten a veïns i veïnes segons el seu origen. Està als lemes que criminalitzen la població immigrada o la utilitza de boc expiatori de la crisi econòmica. Està en les lleis que creen ciutadans i ciutadanes de primera i de segona.
Lleis com la llei d’estrangeria, de la qual es va aprovar a finals de 2009 una de les reformes més restrictives, que es va escolant per tots els nivells de les polítiques. I fins i tot obra el debat sobre el dret a tenir drets d’una part de la població. És una llei que a més legitimitza una de les vulneracions de drets humans més flagrant a casa nostra i, a la vegada més amagada, els CIES.
Aquest racisme per part de les institucions no fa més que alimentar les manifestacions de racisme que es viuen en el dia a dia, a les escales de veïns i veïnes, als comerços… i a l’escola. Situacions front a les que, com a societat tenim molt a dir, però sobretot, tenim molt a canviar.
No podem obviar l’augment del discurs d’extrema dreta, reforçat per la situació similar que també es viu a la resta d’Europa; que està creixent a ritmes preocupants aprofitant-se d’aquesta conjuntura de crisi econòmica i social. En aquest sentit manca un discurs alternatiu ferm des de l’acció antiracista tant per part de les institucions com també dels ciutadans i ciutadanes.
Aquest context ens demostra que el 21 de març continua sent un dia clau per donar a conèixer la necessitat de la lluita antiracista. És per això que cal obrir els ulls per veure com afecta el racisme a la nostra societat. El pateixen els nostres veïns i veïnes amb un color de pell, un origen, una religió o cultura diferent a la majoritària. Però també fa que la democràcia sigui més feble i que en sortim debilitats tots i totes.
Hem d’acabar amb aquest desconeixement i amb aquesta actitud per part de la ciutadania de no voler saber. Perquè és aquesta indiferència que té com a conseqüència la normalització de la presència del racisme.
El perill de la rutina i la indiferència davant el racisme d’una societat fracturada i una retallada de drets i llibertats que ens afecta a tots i a totes. El racisme i la xenofòbia són grans enemics de la convivència i la democràcia.
Per aquest motiu és important que des de la societat civil i des dels moviments socials s’elabori un discurs alternatiu articulat des del treball conjunt per construir una societat cohesionada. Hem d’assumir el lideratge cap a un canvi de societat justa i sent capaços de donar una resposta contundent a qualsevol manifestació de racisme.
Des de SOS Racisme-Catalunya us emplacem a ser persones actives en la lluita antiracista, a no girar la mirada enfront actituds racistes, a no legitimar el racisme social i institucional que es dóna al nostre entorn…
PERQUÈ CADA DIA ÉS 21 DE MARÇ, OBRE ELS ULLS, visibilitza i combat el racisme

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Noticia publico
PlaEndreça_CAT
Noticia la directa