Search
Close this search box.

#NOTICIA: Pel tancament del CIE

Font Cup Barcelona

Tot just farà un any, el 6 de gener del 2012, de la mort d’Idrissa Diallo al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) localitzat a la Zona Franca de Barcelona, en circumstàncies no ressoltes a hores d’ara. Poc dies abans, el 19 de desembre del 2011, es va produir una altra mort, aquesta vegada, Samba M. va morir per una infecció no tractada després d’haver demanat assistència mèdica una desena de vegades i de no rebre l’atenció adequada, al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) d’Aluche a Madrid.
Aquestes dues morts van suposar el detonant pel qual la realitat que s’amaga dins els CIEs sortís a la llum públicament i, a la vegada, donant-la a conèixer a la societat civil que desconeixia absolutament la seva existència. Els mencionats Centres d’Internaments per a Estrangers (CIE)  són anomenats els “Guantànamos espanyols”.
Com a conseqüència, diverses organitzacions i persones van organitzar les seves lluites, mobilitzant-se al carrer, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Creant-se la campanya “Tanquem els CIES“, que sumava la seva acció a la de la resta de l’Estat per demanar el tancament d’aquestes “presons per immigrants” on prohibeixen la llibertat i els drets a les persones amb el motiu d’organitzar la seva expulsió. Aquests actes tenen la finalitat de trencar el silenci que envolta els CIE, i desvetllar el que amaguen de portes endins.
Tanmateix, un any més tard segueix sent molt poc clar i molt difós als motius pels quals les dues persones: d’Idrissa Diallo i Samba M van acabar amb la seva vida. La gestió i els procediments que mantenen aquests centres continuen sent, a hores d’ara, molt opacs tot i que s’ha demanat la total i absoluta transparència i, encara, es manté la vulnerabilitat dels drets dels estrangers. Davant això, la resposta del Govern va ser la creació d’un reglament (fins el moment els CIE careixen de reglamentació) que, un any més tard, encara no s’ha fet efectiu. La poca informació que ha trascendit és un canvi de nom: de Centre d’Internament per a Estrangers (CIES) a Centres d’Estada Controlada d’Estrangers (CECE). S’ha criticat aquesta resposta ja que “canvia el nom, però tot segueix igual”. O encara pitjor, ja que el reglament sembla que serà un “pas enrere” en la situació de les persones internades. EchoGlobal
El passat cap de setmana es van organitzar unes jornades que va reunir organitzacions a nivell estatal i internacional que lluiten contra els CIES, sota el lema “Formació, reflexió i acció“. I dissabte 15 de desembre es va fer una convocatòria de protesta davant el CIE a la que van assistir unes 300 persones segons l’organització. La marxa va començar a les 17h de la Plaça Espanya de Barcelona fins arribar a la Zona Franca de Barcelona, a les 18h, sota el lema: “Rodegem el CIE”. És per això que la manifestació va tenir  l’objectiu de provocar tot un escenari de protestes per fer públic l’exigència; del tancament dels “Guantànamos espanyols”. Es van poder llegir en la concentració, pancartes amb frases com “No tanquem els ulls, tanquem els CIES”, i “No tanquem els ulls a la violència que es produeix al nostre costat”.
A la marxa va participar el vicesecretari general de comunicació i estratègia d’ERC, Oriol Amorós, que en el seu Twitter va publicar; “Davant el CIE de Zona Franca, demanant el seu tancament. No a la privació de llibertat per faltes administratives” i el líder d’ICV de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà que va dir en el seu Twitter “Tancarem els Centres d’Internament!! Cap persona és il·legal”.
Aquest entramat serveix de fil conductor per a rebre el 18 de desembre Dia Internacional de les Persona Migrades.
Vídeo-crònica de l’acció dissabte 15D #RodeaElCIE

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis