Search
Close this search box.

Per una lluita activa contra el racisme i la xenofòbia

Condemnem novament, de manera enèrgica, els atemptats de Madrid, que han afectat persones espanyoles i d’altres nacionalitats. Volem expressar el nostre rebuig més contundent per totes i cadascuna de les 200 morts de les persones que anaven cap als seus llocs de treball o d’estudi i per tots i cadascun dels més de 1.400 ferits i, a més, manifestar la nostra més sentida solidaritat amb les famílies i els amics.
Els gravíssims atemptats de l’11 de març i els inesperats resultats de les eleccions generals del 14 de març ens situen al davant d’un nou escenari. D’una banda, el canvi de govern obre la possibilitat per posar fi a una injusta política migratòria que durant els darrers anys ha provocat l’increment del nombre de persones en situació irregular, de l’explotació laboral, de la vulneració de drets i del racisme social. D’altra banda, la confirmació d’Al-Qaeda com a autora de la massacre de l’11 de març –malgrat l’engany al qual va pretendre sotmetre l’anterior govern a l’opinió pública– pot provocar reaccions racistes i xenòfobes que cal aturar activament des dels poders públics i des de la societat civil.
Volem manifestar la nostra profunda preocupació davant el risc que els atemptats de l’11 de març puguin tenir conseqüències semblants a les de l’11 de setembre de 2001: una retallada dels drets i de les llibertats sota el pretext de la seguretat, una política internacional genocida i un augment de la islamofòbia. Després del menyspreu cap a l’opinió ciutadana i cap als valors democràtics que hem viscut durant els darrers temps, cal un canvi radical que situï el respecte estricte pels drets humans i per la democràcia en el centre de l’acció política, tant en l’àmbit estatal com en l’internacional.
Per tot plegat, instem el conjunt de la societat, principalment els poders públics i els mitjans de comunicació, a prevenir activament aquestes possibles reaccions racistes i a denunciar-les si es produeixen. Volem impulsar un front polític i social de compromís actiu a fi de lluitar contra el racisme i la xenofòbia davant d’aquest nou escenari. Hi són en joc la convivència social i el respecte pels valors democràtics.
Com a primera mesura, proposem un compromís públic sobre els punts següents:

  • Evitar la generalització i la criminalització. D’igual manera que no es pot identificar ETA amb el poble basc, tampoc no es pot identificar Al-Qaeda amb la religió musulmana ni amb els ciutadans d’origen magrebí que viuen a Catalunya. Això s’ha d’aplicar tant als discursos públics com a les mesures polítiques i policials que puguin emprendre’s, i cal fer-ho de forma activa, és a dir, no tan sols evitant la identificació, sinó posant explícitament de manifest la no identificació.
  • No parlar de “terrorisme islàmic”. El fonamentalisme és condemnable en totes les seves formes, i pot existir en qualsevol religió. L’integrisme d’Al-Qaeda no pot identificar-se amb l’Islam. Tot i la diferència de contextos polítics, no podem parlar de “terrorisme islàmic”, de la mateixa manera que en el seu moment a l’IRA irlandès no se’l va classificar de “terrorisme catòlic”. Recordem, a més, que en nombrosos països els musulmans són víctimes de l’integrisme islàmic.
  • No reduir l’anàlisi a elements religiosos i culturals. El context en el qual s’inscriuen els atemptats de l’11 de març és de política internacional. Les interpretacions culturalistes, si plantegen un suposat enfrontament de l’Islam amb la societat espanyola o amb el món occidental, poden abocar-nos cap a una fractura social. A banda, cal reconèixer la pluralitat del món àrab i la diferència entre aquest món i l’Islam.
  • Preservar l‘estat democràtic de dret. La lluita contra el terrorisme no ha d’emprar-se, sota cap circumstància, com a pretext per a dur a terme una retallada de drets i llibertats, tal i com va passar als Estats Units amb la “Patriot Act” promulgada després dels atemptats de l’11-S.
  • Condemnar explícitament qualsevol manifestació de racisme i xenofòbia que pugui produir-se com a conseqüència dels gravíssims atemptats de l’11 de març. No oblidem els precedents dels atacs racistes a El Ejido, i l’oposició a l’obertura de mesquites.

Fem una crida a la màxima responsabilitat a les institucions, a tots els partits polítics, als mitjans de comunicació i al conjunt de la societat en el tractament d’aquest tema. Seria llastimós que la nostra societat hagués de sumar a la tragèdia de l’11 de març un brot de racisme i xenofòbia que posés en perill la convivència social. Tenim l’oportunitat i la responsabilitat d’aturar el racisme i de construir una societat en què tothom sigui considerat ciutadà i gaudeixi dels mateixos drets.
SOS Racisme Catalunya
16 març 2004

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PlaEndreça_CAT (1)
Comunicat sobre la mort de Bakary DibaTaser 2024
habitatge racisme