Per una lluita activa contra el racisme i la xenofòbia

Els sotasignants condemnem novament, de manera enèrgica, els atemptats de Madrid, que han afectat persones espanyoles i d’altres nacionalitats. Volem manifestar la nostra profunda preocupació davant el risc que la confirmació d’Al-Qaeda com a autora de la massacre de l’11 de març pugui provocar reaccions racistes i xenòfobes.
Per això instem el conjunt de la societat a prevenir activament aquestes possibles reaccions i a denunciar-les si es produeixen. Com a primera mesura, proposem:

  • Evitar la generalització i la criminalització, tant en els discursos públics com en les mesures polítiques i policials que puguin emprendre’s, i fer-ho de forma activa, és a dir, no tan sols evitant la identificació, sinó posant explícitament de manifest la no identificació.
  • No parlar de “terrorisme islàmic”. El fonamentalisme és condemnable en totes les seves formes, i pot existir en qualsevol religió.
  • No reduir l’anàlisi a elements religiosos i culturals. El context en el qual s’inscriuen els atemptats de l’11 de març és de política internacional.
  • Preservar l‘estat democràtic de dret. La lluita contra el terrorisme no ha d’emprar-se, sota cap circumstància, com a pretext per a dur a terme una retallada de drets i llibertats.
  • Condemnar explícitament qualsevol manifestació de racisme i xenofòbia que pugui produir-se com a conseqüència dels gravíssims atemptats de l’11 de març. No oblidem els precedents dels atacs racistes a El Ejido, i l’oposició a l’obertura de mesquites.

Seria llastimós que la nostra societat hagués de sumar a la tragèdia de l’11 de març un brot de racisme i xenofòbia que posés en perill la convivència social. Tenim l’oportunitat i la responsabilitat d’aturar el racisme i de construir una societat en què tothom sigui considerat ciutadà i gaudeixi dels mateixos drets.
16 de març de 2004

Sotasignants

ACAT-Catalunya/Espanya, Acció Escolta de Catalunya, Amical de Mauthausen, Arquitectes Sense Fronteres, Artixoc, Asociación Cultural Via de la Paz, Asociación de Inmigrantes Saharauis Catalunya, Asociación de Uruguayos en Catalunya, Asociación Sociocultural IBN BATUTA, ASOPXI, Assemblea de Ciutadanes, Ciutadans i Entitats de Reus, Assemblea Papers per Tothom, Assemblea Permanent d’Intel·lectuals, Professionals i Artistes, Associació Catalana d’Amics del Poble Saharauí, Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala, Associació de Joves Consumidors de Catalunya – Consum Rebel, Associació ED.Educativa Socio-laboral, Associació Moviment per la Pau, Associació per a Joves Teb i Ravalnet, Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA), Associació WAFAE, Càritas Diocesana de Barcelona
Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), Consell Islàmic de Catalunya, Cooperacció, Coordinadora de Entidades de Inmigrantes (14 entidades), Cristianisme i Justícia, DONA i Joves Nacionalistes per a la Igualtat, Ecuador Llactacaru, Entrepobles, Esquerra XXI, ETANE, FAVB, Federació Catalana d’ONG Pels Drets Humans, Federació Catalana de Voluntariat Social, Federacion de Colectivos de Inmigrantes de Catalunya, Juristes sense Fronteres, Mapasonor Associació, Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya, Museu de la Immigració (MHIC), Plataforma Aturem la Guerra, Plataforma Vallirana per la Pau, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, SODEPAU, SOS Racisme, Taula de Joves de Sant Andreu, Xarxa de Mobilització Global (XMG), YMCA Barcelona
Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la Regidoria de Cultura i Drets Civils, Centre d’Informació i Serveis a l’Estudiant de Catalunya (CISEC), Regidoria Drets Civils i Cooperació de l’Ajuntament de Lleida
CCOO, Intersindical Alternativa de Catalunya (USTEC-STEs, CATAC, SECT, CATAC-CTS, CAU), Espai Jove de la Intersindical-CSC, Sindicat de Periodistes de Catalunya, UGT
Convergència Democràtica de Catalunya, ERC, EUiA, ICV, Joventut Nacionalista de Catalunya, PSC, Unió Democràtica de Catalunya, Joventuts d’Esquerra Republicana JERC
Fundació Migra-Studium, Fundació MÓN-3, Fundació Pere Tarrés
Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Dra. Esther Giménez-Salinas (Rectora de la Universitat Ramon Llull), Dra. M. Rosa Virós (Rectora de la universitat Pompeu Fabra), Prof. Joan Viñas i Salas (Rector de la Universitat de Lleida), Sr. Lluís Arola (Rector de la Universitat Rovira i Virgili)
Lorenzo Cachón Rodríguez, Maruja Torres

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?