Search
Close this search box.

Presentació “El racisme en el camp judicial” a SOS Racisme Catalunya

El passat 19 de desembre, SOS Racisme Catalunya va acollir la presentació dels resultats del projecte “Abordatges innovadors al problema del racisme en el camp jurídic: noves articulacions entre teoria i pràctica”, a càrrec de l’advocat i investigador social Josep Granados Lladós. L’esdeveniment, realitzat en format online i amb una durada d’una hora, va ser una oportunitat per explorar les conclusions d’un estudi profund sobre com es gestiona el racisme en el camp judicial català i espanyol.

Mira la presentació completa aquí.

Objectiu del projecte

Aquest projecte, finançat pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, tenia com a objectiu principal entendre com es desenvolupen les pràctiques judicials davant de denúncies de racisme i valorar el grau d’aplicació efectiva del dret antidiscriminatori. Per això, s’ha adoptat una perspectiva que transcendeix les visions formals i estructuralistes del dret, analitzant-lo com un camp dinàmic i complex on interactuen operadors jurídics (advocats/des, fiscals i jutges/jutgesses) i denunciants amb objectius i competències diverses.

Metodologia

El projecte es basa en un treball de camp de caràcter etnogràfic que inclou:

  • 18 entrevistes a operadors jurídics.
  • 1 grup focal amb denunciants.
  • 20 sessions d’observació no participant al camp judicial.
  • L’anàlisi de 60 expedients relacionats amb casos de racisme.
    Aquestes dades qualitatives han estat contrastades amb una revisió exhaustiva de bibliografia i normatives internacionals, europees, estatals i autonòmiques especialitzades.

Conclusions principals

L’estudi revela les dificultats que enfronten les víctimes de racisme a l’hora de denunciar i trobar una resposta efectiva en el sistema judicial. També posa de manifest els reptes que tenen els operadors jurídics en l’aplicació de la normativa antidiscriminatòria, destacant la necessitat de millorar tant els mecanismes d’interpretació i aplicació de la llei com la sensibilització dels professionals del dret.

Reflexió i acció

Les conclusions no només fan visibles les problemàtiques que caracteritzen aquests procediments judicials, sinó que proposen estratègies per millorar l’eficàcia de la normativa antidiscriminatòria. Això inclou tenir en compte el grau de tolerància social cap al racisme i la necessitat d’una reflexió profunda sobre com el dret pot contribuir a transformar aquestes dinàmiques.

Aquesta presentació ha estat un pas significatiu per aprofundir en el debat i l’acció en la lluita contra el racisme des d’una perspectiva jurídica i social. Com va remarcar Josep Granados Lladós durant l’esdeveniment, “és imprescindible vincular teoria i pràctica per abordar un problema tan estructural com el racisme”.

Desacrrega’t l’informe en aquest enllaç.

SOS Racisme Catalunya continua impulsant iniciatives com aquesta, amb l’objectiu d’avançar cap a una societat més justa i igualitària.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SOS Racisme rep la Creu de Sant Jordi 2024
anarquia
3catBarraques vivenda