Publiquem l’informe L’Estat del Racisme a Catalunya
L’informe anual català denuncia la normalització del racisme al 2011
SOS Racisme ha presentat l’informe l’Estat del racisme a Catalunya 2011, la tercera edició d’un document d’anàlisi i de denúncia de les causes, manifestacions de racisme i xenofòbia que han tingut lloc al 2011 a Catalunya.
L’informe denuncia la normalització del racisme a Catalunya, tant el social com l’institucional. És la tesi central de l’informe que la coordinadora del mateix, Alba Cuevas, i la responsable del Servei d’Atenció i Denúncies, Alícia Rodríguez, van defensar en la roda de premsa de presentació, el passat juliol.
Tres elements són claus en aquesta normalització. Un d’ells, la manca de polítiques antidiscriminatòries per part de les institucions, que no han reconegut l’existència del racisme a la societat. En una línea similar, l’actitud de covardia d’institucions i partits polítics que davant l’avenç del discurs i pràctiques racistes, han optat per mirar cap a una altra banda o sumar-s’hi i per últim, la profunda i complexa crisi econòmica i social. Així, amb l’augment de les desigualtats, es generen més enfrontaments entre sectors de la població per la lluita pels recursos; alhora, la crisi permet que els governants i polítics justifiquin el desmantellament de l’estat del benestar, especialment amb restriccions cap a la població estrangera i finalment, s’implanta una por i una inserguretat que fa que hi hagi més permissivitat en la retallada de drets i llibertats.
A més dels reculls de premsa i els fets en profunditat, l’informe dóna a conèixer els casos del Servei d’Atenció i Denúncia per a les víctimes de racisme i xenofòbia (SAiD), que també confirmen la normalització del racisme social, amb un augment de les tipologies de conflictes entre particulars, accés als serveis no bàsics (empreses, serveis no públics) i els abusos i agressions per part de cossos de seguretat privada. Podeu accedir a totes les gràfiques dels casos, així com les descripcions dels fets si pitgeu aquí.
Amb l’objectiu d’enfortir el discurs antirracista, l’informe l’Estat del racisme a Catalunya 2011 també inclou articles de reflexió de persones que han treballat en alguns dels cinc blocs del document: racisme institucional, desigualtat en l’accés als drets, racisme social, extrema dreta i lluita antirracista. Per exemple, s’hi ha inclòs l’anàlisi del discurs racista, amb Xavier Rius, en un cas, i Nicolàs Lorite, en l’altre; o sobre el poble gitano des d’una perspectiva de gènere, amb Loredana Craciún i Teresa Sorder. Totes les contribucions van encaminades al mateix objectiu de SOS Racisme, combatre el racisme i la xenofòbia i enfortir un discurs que permeti garantir la igualtat de drets i oportunitats a totes les persones.