Les actituds racistes o antiracistes sovint són fruit de les nostres experiències personals i de la percepció que n’hàgim extret. Així doncs, un mateix fet pot ser entès de manera positiva o negativa, segons qui l’estigui valorant.
Parlem de la diferència, per exemple: si l’associem a allò que és desconegut ens pot arribar a fer por i a generar rebuig; en canvi, si la diferència l’associem a allò que és nou ens pot resultar atractiva i pot suscitar el nostre interès; tot depèn, doncs, de la nostra percepció.
Us volem proposar que participeu en un petit joc amb paraules, seguint l’exemple que us indiquem:
A partir del treme diferent intenta arribar a la paraula SILENCI i a la paraula DIÀLEG. Feu un cop d’ull als exemples
DIFERENT: desconegut – por – rebuig – ignorància – gueto – SILENCI
DIFERENT: nou – curiositat – interès – coneixement – intercanvi – DIÀLEG
El joc consisteix en el següent: a partir de la paraula proposada heu d’establir un itinerari que condueixi cap al SILENCI associant al mot de partida altres paraules que tinguin connotacions negatives o excloents i que vosaltres associeu a la primera paraula. A continuació, torneu a la paraula inicial i associeu-hi d’altres mots amb connotacions positives que us condueixi cap al DIÀLEG.
Feu el mateix amb les següents paraules
Estranger ———- Silenci Estranger ———- Diàleg
Migració ———- Silenci Migració ———- Diàleg
Ètnia ———- Silenci Ètnia ———- Diàleg
Identitat ———- Silenci Identitat ———- Diàleg
Les associacions d’idees (i de paraules) són sempre subjectives de manera que esperem que sorgeixin itineraris molt variats, a partir de les paraules que proposeu.
I si voleu continuar jugant, podeu proposar els vostres propis itineraris, amb paraules noves que ens puguin portar cap al silenci o cap al diàleg.
No us perdeu aquests vídeos per a la reflexió!