Search
Close this search box.

Què podem fer quan som testimonis d’una intervenció per les forces de seguretat (privada i pública) que podria ser desproporcionada?

El teu testimoniatge i les proves que recullis poden resultar molt útils per aclarir els fets. A continuació et suggerim unes pautes que trobaràs més detallades a la guia pràctica de #pareudepararme:
 

  1. OBSERVA la intervenció. No intervinguis.*

Enregistra la situació en vídeo, àudio i/o foto.

  • Tens dret a fer fotos i enregistrar àudio i vídeo del que passa en espais públics, com ho són el carrer o les estacions de transports públics.
  • No està prohibit difondre imatges preses en espais públics. No obstant això, segons l’article 36 de la LO4/2015 és una infracció greu: «23. El uso no autorizado de imágenes o datos personales o profesionales de autoridades o miembros de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad que pueda poner en peligro la seguridad personal o familiar de los agentes, de las instalaciones protegidas o en riesgo el éxito de una operación, con respeto al derecho fundamental a la información.» Si no estàs segura o segur, assessora’t jurídicament.
  • Sí que tens dret a utilitzar les imatges (on apareguin agents de policia) com a mitjans de prova en procediments judicials.

Anota el número d’identificació dels agents actuants o del vehicle policial. Apunta detalls com el lloc, l’hora i dades dels agents de seguretat (p.ex. empresa de seguretat; cos de seguretat actuant).
Fes-te visible per a la persona identificada.
*La teva intervenció pot ser considerada una “obstrucció” a la tasca dels agents. Per minimitzar aquest risc, es recomana situar-se a una distància prudent, no invasiva, i no intervenir verbalment.
 

  1. INTERVÉ després de la intervenció.

Pregunta als agents el motiu de la intervenció.
Adreça’t a la persona identificada o intervinguda oferint-te com a testimoni pel cas que vulgui denunciar. Facilita les teves dades de contacte a la persona identificada i, si ell/ella accepta donar-te les seves, conserva-les.
Puja immediatament el material enregistrat al núvol privat i NO esborris mai l’arxiu original del suport de gravació.
 

  1. DENUNCIA

Amb tota la informació recopilada, busca assessorament comunicant-te amb el SAiD, el Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme.
Tingues en compte que, jurídicament, les denúncies només poden prosperar si disposem de:

  • La denúncia de la víctima dels fets, que com a persona perjudicada té la voluntat de denunciar;
  • Proves per demostrar com han succeït els fets, com ho són les declaracions dels testimonis i les gravacions dels fets.

 
 
 
 
SAiD
 
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis