Search
Close this search box.

Reclamem el dret a vot per les persones estrangeres, et vols sumar?

Més d’una trentena d’entitats catalanes impulsen la plataforma “Vot x Tothom”, amb l’objectiu d’aconseguir el dret a vot universal, lligat a la residència i no a la nacionalitat. Cal revertir una situació de vulneració de drets. És una qüestió de salut democràtica”, explicaven avui els activistes que han presentat la iniciativa social en roda de premsa. Recordem que entre el 13 i el 15% de la ciutadania catalana major de 18 anys no té dret a vot.

 
Sylviane Dahan fa 30 anys que viu a Catalunya però va nèixer a França. Fa més de 15 anys que és la responsable de Drets Civils i Dona de la FAVB i de sempre ha estat lligada a la lluita sindical. Només pot votar a les eleccions municipals.
Paula Rossi fa 2 anys que viu a Barcelona. Va venir des d’Argentina per estudiar però va escollir la ciutat per continuar el seu projecte de vida. Actualment estudia un postgrau i milita en diversos moviments socials. No pot votar.
Edoardo Bazzaco va arribar a Catalunya el 2003. Ell va nèixer a Milà però la seva filla fa 3 anys que va nèixer a Barcelona. Milita en la defensa dels drets humans a nivell local i internacional i forma part del Consell de SOS Racisme Catalunya. Com la Sylviane, no pot votar a les eleccions autonòmiques ni estatals.


Les tres persones que han participat avui a la presentació de la plataforma “Vot x tothom” són de diferents nacionalitats, europees o extra-comunitàries. Algunes hi viuen des de fa dècades i altres fa només uns anys. Coincideix que totes tres estan implicades a les lluites socials i participen en la transformació de la societat catalana, però a les properes eleccions autonòmiques, cap d’elles podrà votar.
I com elles n’hi ha més de 800.000 persones, es calcula que entre un 13 i un 15% de la societat catalana, que no tenen reconegut el dret a vot. “No se pide permiso para ser sujeto político. El hecho de vivir, relacionarse… el hecho de ser persona implica ser sujeto político” ha explicat Paula Rossi durant la roda de premsa. Malauradament, a l’Estat espanyol el dret a vot està vinculat a la nacionalitat amb una sola excepció: les persones amb nacionalitat europea i aquelles provinents de països amb acord de reciprocitat, però que només poden votar a les eleccions locals.
Per aconseguir el vot universal lligat a la residència, objectiu de la plataforma, cal la modificació de l’article 13 de la Constitució Espanyola i assegurar que tots els ajuntaments compleixen amb l’obligació d’empadronar a totes les persones residents. I per fer-ho possible, és necessari un ampli suport social. Per aquest motiu fan una crida a signar el manifest, disponible a la pàgina web que s’estrena avui: votxtothom.wordpress.com, i impulsaran una campanya de sensibilització i comunicació.
Som ciutadans i ciutadanes com tu. Vull els mateixos drets que la gent que viu al meu costat” manifestava Sylviane Dahan, que ha explicat com el fet de no poder votar “dóna la sensació de no existir, de no poder aportar la meva opinió. És viure sense tenir cap conseqüència”.
Edo Bazzaco ha recordat que les iniciatives per reivindicar el dret a vot van nèixer a principis del anys noranta “En matèria de drets polítics, estem igual que fa 30 anys, però la situació política i la realitat ciutadana no és la mateixa”.
No és una qüestió d’integrar. És qüestió de justícia i de qualitat democràtica. És revertir una situació de vulneració de drets” han deixat clar els representants de la plataforma, que agrupa ja una trentena d’entitats socials catalanes molt diverses: des de les plataformes Unitat contra el Feixisme, Stop Mare Mortum o Tanquem els CIEs a entitats locals com Espai Antiracista de Salt, Atzavara Arrels de Tortosa o Apropem-nos del Poblenou, passant per l’Institut de Drets Humans de Catalanya, Irídia, Musulmans contra la Islamofòbia, Espacio Inmigrante, el Consell de Joventut de Barcelona o la CONFAVC, entre moltes altres.
Representants d'algunes de les entitats impulsores han acompanyat la roda de premsa a LaFede.cat
Representants d’algunes de les entitats impulsores han acompanyat la roda de premsa a LaFede.cat

Algunes dades:

  • La Constitució Espanyola del 1978 reserva l’exercici de vot a les persones espanyoles al seu article 13,2 i no menciona les persones estrangeres.
  • La llei d’Estrangeria (LOEX) només reconeix el dret a sufragi actiu (votar, no ser votat) a les persones estrangeres de països de la Unió Europea només a les eleccions municipals. I les que no són europees, si hi ha conveni de reciprocitat amb el país d’origen (països que permeten als residents espanyols votar-hi). Aquesta condició exclou tots aquells països on no es celebren eleccions actualment, com el Marroc i la Xina.
  • Actualment, existeix acord de reciprocitat amb: Bolívia, Perú, Xile, Colombia, Equador, Nova Zelanda, Paraguai, Cap Verd i Islàndia.
  • A les eleccios estatals del 2015:
  • L’11,3% de persones major d’edat que viuen a l’Estat espanyol no van poder votar.
  • El 13,55% a Catalunya.
  • Fins al 30% o més en determinats municipis o barris.

Propera activitat:

Divendres 1 de desembre a les 19h

Sala d’Actes de Cotxeres de Sants, Carrer de Sants, 79 (planta)

– Presentació de la Plataforma pel Dret a Vot de les Persones Estrangeres: entitats promotores, manifest, web i vídeo de la campanya

– Taula Rodona amb les intervencions de:

  • Oumou Balde, integradora social, membre de Salt Antiracista

  • Fatiha El Mouali, economista, membre de Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

  • Marco Aparicio, Doctor en Dret Públic i professor agregar de dret Constitucional a la UdG.

  • Karlos Castilla, Doctor en Dret, especialista en Drets Humans i membre de SOS Racisme Catalunya i de l’Institut de Drets Humans de Catalunya

  • Conduirà l’acte Omaira Bertran, periodista i membre de Llatins de Catalunya

Més informació de l’acte.
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis