Les xarxes socials i els fòrums d’Internet han esdevingut una porta oberta a la difusió d’insults, atacs personals, injúries i missatges d’odi en general. L’anonimat i l’efecte amplificador d’aquests suports ajuden a aquesta difusió. I la utilització de la llibertat d’expressió com argument, obre la màniga dels qui haurien de tenir les eines per frenar-ho, ja sigui des de les moderacions de pàgines o des dels jutjats.
Aquesta realitat supera la capacitat de control i resposta de les organitzacions i institucions que ens dediquem a perseguir aquesta pràctica i frenar la difusió del discurs d’odi. Perquè cada dia a cada moment es publica un comentari vexatori cap a algun col·lectiu amb alguna excusa. I quan s’aconsegueix, les eines legals i jurídiques al nostre abast són tan minses i tan laxes que rares vegades s’aconsegueix una resposta legal que no sigui decebedora.
Aquesta darrera setmana, arrel de l’avió de la companyia Germanwings estavellat als Alps francesos, han aparegut a les xarxes comentaris insultants contra els catalans i catalanes. No repetirem aquests comentaris carregats d’odi que, si en una situació normal fereixen, en un context de dol afegeixen més patiment a les famílies, amics i veïns.
Han estat missatges d’una minoria, ràpidament contestats a les mateixes xarxes i a declaracions públiques de responsables polítics de Catalunya i de la resta de l’Estat. S’ha obert una investigació policial i segurament actuarà la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona.
En aquest context algunes persones han criticat a SOS Racisme pel que entenen una falta de resposta, o que la que hem tingut no ha estat a l’alçada del que s’espera de la nostra entitat. De la mateixa manera que altres veus ens demanen, també, perquè no ens posicionem davant alguns missatges d’odi cap a les persones espanyoles.
És cert que no rebutgem ni valorem com a missatges d’odi, aquells que es refereixen a aquests col·lectius? Evidentment no. Qualsevol missatge d’odi, estigui dirigit al col·lectiu que sigui, és igualment greu, antidemocràtic.
SOS Racisme portem més de 25 any lluitant contra el racime i la xenòfobia a casa nostra, hem estat presents en tots el judicis contra les organitzacions i dirigents neo-nazis que s’han fet al nostre país, així com contra aquells que han fet del discurs de l’odi el seu programa electoral. Des del nostre servei d’atenció a les víctimes (SAiD) s’atén més de 300 casos de discriminació cada any. L’experiència adquirida durant aquests anys ha fet que ens especialitzem en uns col·lectius i unes tipologies molt concretes i aquestes són el nostre punt fort. Pels temes que afecten altres col·lectius, formem part de plataformes i xarxes, sumant la nostra força a la d’altres entitats amb coneixements i especialitzacions concretes.
El discurs de l’odi és una eina dels poderosos per enfrontar els pobles. Per atacar minories socials i per posar en perill la cohesió social. És responsabilitat de tots i totes no caure en el parany i alimentar la bèstia de l’odi, que mai sabem cap a on pot girar. I totes les persones que abominem del discurs de l’odi, hauríem d’aprendre a sumar esforços per a la defensa d’una societat més solidària, en lloc de fer-nos retrets i fer el joc als qui volen enfrontar pobles i col·lectius. No només ens hi juguem la cohesió social, sinó també el perill d’eclosió de l’ou de la serp.