Seminari de Drets Humans
Des de SOS Racisme volem analitzar les eines d’intervenció jurídica de les que es doten la Unió Europea i els països membres per combatre el racisme i la xenofòbia i l’aplicació que se’n fa d’aquestes. També volem analitzar la mostra més flagrant i més contradictòria amb els valors democràtics del racisme institucional que es deriva dels marcs legals i polítics europeus, que és l’existència de Centres d’Internament per a estrangers.
L’objectiu és que la jornada sigui un espai de denúncia alhora que de reflexió i proposta a partir de l’anàlisi comparat.
Us podeu descarregar el document amb les conclusions del Seminari Drets Humans 2008
Programa i continguts del seminari
En base a l’objectiu plantejat hem estructurat la jornada en tres taules per aprofundir en el tema des de tres òptiques complementàries. Són les següents:
- Taula 1: Legislacions europees per combatre el racisme i la xenofòbia.
- Taula 2: Denúncia del racisme i la xenofòbia per via judicial.
- Taula 3: Centres d’Internament a Europa.
Taula 1: “Legislacions europees per combatre el racisme i la xenofòbia”
Els països membres de la UE tenen una sèrie de legislacions per fer front al racisme i la xenofòbia, aquestes van des dels Codis Penals fins les normatives antidiscriminatòries europees. Així com, recomanacions fetes pel Tribunal Europeu de Drets Humans i el Consell d’Europa, però aquest marc legal no evita que moltes actuacions quedin impunes. En aquesta taula realitzarem un anàlisi comparat de quines són les eines legal i el procés de creació d’aquestes a l’Estat espanyol, França, Holanda i Alemanya.
Ponents: Dr. Kai Ambos, Catedràtic de Dret Penal, Dret Processal, Dret comparat, Dret Penal Europeu i Internacional a la Universitat de Georg August de Göttingen (Alemanya)
La situació legislativa alemanya en aquest àmbit i el debat que es va realitzar a Alemanya per arribar al marc legal actual.
GISTI (Grup d’informació i suport als immigrants), Jean Eric Malabre, Advocat
La situació legislativa francesa i possibilitats del Codi Penal per condemnar el racisme. Normatives antidiscrimnatories europees.
Dr. Ineke van der Valk, Universitat d’Amsterdam
La situació legislativa a Holanda en aquest àmbit i el debat que es va realitzar per arribar al marc legal actual.
Dra. Mª Luisa Maqueda Abreu, Catedràtica de Dret de la Universitat de Granada La situació legislativa a l’Estat espanyol i les possibilitats que ofereix el Codi Penal a l’hora de condemnar el racisme i els recents canvis promulgats pel Constitucional.
Modera:
Aida Torres, Professora de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra.
Taula 2: “Denúncia del racisme i la xenofòbia per la via judicial”
A nivell judicial els casos de racisme topen amb moltes dificultats per una bona resolució: la dificultat de demostrar i aplicar l’agreujant de racisme, la no aplicació de les directives europees antidiscriminatòries, a voltes la manca de sensibilitat del món judicial, el paper de la fiscalia, etc. Reflexionar sobre el món judicial i els mecanismes de l’Estat de dret davant els casos de racisme i xenofòbia és fonamental per evitar la desprotecció de les víctimes. Volem avaluar l’eficàcia de la via judicial en la resolució de casos de racisme i xenofòbia, es tractaran temes com: la necessitat d’ una fiscalia especialitzada, les dificultats legals existents, el paper del Tribunal Europeu de Drets Humans en la lluita contra el racisme, i realitzarem un anàlisi comparat a nivell europeu.
Ponents:
Aurelia Álvarez, Profesora Titular de Derecho Internacional privado de la Universidad de León
Anàlisi sentencies del Tribunal europeu de Drets Humans i el seu paper davant la condemna del racisme.
D. Santi Vidal, Magistrat de la Sala penal de l’Audiència provincial de Barcelona i coordinador pedagògic de l’àrea de Drets Humans i Ètica Policial de la EPC-Mossos d’Esquadra.
L’aplicació de les eines previstes pel marc legal espanyol per condemnar l’apologia del racisme i la xenofòbia, així com la incitació a l’odi, discriminació i violència racial. Quina visió es té des del món judicial d’aquestes eines i de la seva aplicació, i la possible necessitat de creació d’una fiscalia específica per a aquests temes.
D. Javier Hernández, Magistrat de l’Audiència Provincial de Tarragona i Professor Conferenciat de Dret Constitucional de la UPF
L’aplicació de les eines previstes pel marc legal espanyol per condemnar casos de discriminació racista en altres àmbits.
Iñigo Ortiz de Urbina, Professor visitant de l’Àrea de Dret Penal de la UPF
Anàlisi comparatiu de l’aplicació de diferents legislacions europees en matèria de tràfic il•legal de persones.
Modera:
Gonzalo Escobar, SOS Racisme-Catalunya
Taula 3: “Centres d’Internament a Europa”
Les mateixes estructures legislatives i polítiques de les societats europees practiquen un racisme institucional, més enllà de les pròpies legislacions d’estrangeria, la mostra més flagrant i més contradictòria en una societat democràtica és l’existència dels Centres d’Internament d’Estrangers. Volem analitzar què significa l’existència d’aquests centres a Europa, una societat democràtica, suposadament al capdavant dels drets i les llibertats. Coneixerem la tasca de denuncia dels CIES impulsada a França i la situació dels CIES que es creen més enllà de les fronteres europees com a resultat de la política d’externalització de fronteres, en concret a Libia.
Ponents:
D. Luis Nieto, Jutge de menors d’Ávila
Què significa l’existència de centres d’internament, centres de menors i camps fora de la UE a una societat democràtica.
Fortresseurope, Gabrielle del Grande
Com s’allunya aquesta realitat de l’opinió pública europea. Centres d’internament a Libia.
Migreurop, Olivier Clochard
Situació dels Centres d’internament a Europa i mesures per combatre’l
Sabina Puig, Professora associada a Practicum en Protecció Internacional dels Drets Humans de la UPF
La realitat de la gestió de casos de persones internades a un Centre d’internament. La situació a l’Estat espanyol.
Modera:
Isabel Martinez Luna, SOS Racisme-Catalunya
Horari
- 9h a 9.30h – Inscripcions
- 9.30h a 10h – Benvinguda i presentació a càrrec de: Xavier Badia i Cardús, Direcotr de la Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya; Representant de la UPF, pendent de confirmació; Begoña Sánchez, Directora de SOS Racisme.
- 10h a 11.45h – Taula 1: Legislacions europees per combatre el racisme i la xenofòbia
- 12.15h a 14h – Taula 2: Denúncia del racisme i la xenofòbia per via judicial
- 16h a 17.45h – Centres d’Internament a Europa
- 17.45h a 18.15h – Conclusions, a càrrec de Gonzalo Escobar, SOS Racisme-Catalunya
- 18.15h a 18.30h – Clausura de les jornades, a càrrec de Isabel Martínez Luna, SOS Racisme.
Dades tècniques
Hi haurà servei de traducció anglès / francés / català / castellà