Sí al Dret al Vot: Per la integració i per la democràcia

Davant la proposició de llei de PSOE i IU-ICV per reconèixer el dret al vot de les persones immigrades extracomunitàries a partir dels convenis de reciprocitat i el posterior debat d’aquests dies de les diferents formacions polítiques catalanes, SOS Racisme vol aportar alguns arguments que no per ser reiteratius deixen de ser necessaris de recordar:

  • El reconeixement del dret al vot significa:
    • Treballar per la integració i apostar per un pilar fonamental en el reconeixement com a ciutadans de les persones immigrades.
    • justícia social: les persones immigrades que estan vivint, treballant i pagant impostos com la resta de la població han de poder participar políticament com la resta.
    • millorar la democràcia, ampliant-la i universalitzant-la a tots els col•lectius que conformen la nostra societat sense discriminacions.
  • Per tant ara es tracta de consensuar entre tots els mecanismes, criteris i terminis partint sempre de dues premisses: cal posar en marxa accions concretes doncs la immigració fa temps que és un fet consolidat i estructural a la nostra societat i per tant toca ja actuar i segon, aquest reconeixement dels drets polítics s’ha de impulsar des de l’òptica de la igualtat de drets.

Per això, davant la última proposta de llei i les diverses declaracions dels partits polítics, SOS Racisme vol aclarir algunes qüestions:

  • No es pot condicionar el dret al vot als convenis de reciprocitat, fer-ho implica tornar a construir categories de ciutadans estrangers: aquells que poden votar i aquells que no degut al país de procedència. Treballar per l’ampliació de convenis és un procés lent, marcat per uns criteris d’actuació poc clars i difícils d’argumentar democràticament parlant.
  • Per tant si volem partir de la igualtat de drets s’haurà de promoure els canvis constitucionals pertinents. La campanya de la nostra entitat 1=1 és aquí on vol posar l’objectiu: trobar el consens polític per fer efectiu el canvi legislatiu el més aviat possible i promoure que això sigui una reivindicació col·lectiva no només dels immigrants sinó de tota la societat catalana.
  • Malauradament sembla que el debat enlloc de centrar-se en aquest punt ressorgeix posant sobre la taula les pors, tòpics i prejudicis que envolten el fet migratori. La demagògia i aprofitament del tema per buscar els propis rèdits electorals torna a ser la tònica d’alguns partits com Convergència i Unió. El reconeixement dels drets de les persones immigrades no es pot condicionar a l’exigència de més deures que la resta de ciutadans. El marc de drets i deures ha de ser el mateix per tothom, l’Estatut de Catalunya és el marc legal que els marca i per tant reclamar altres condicions és un posicionament xenòfob que només crea alarma social injustificada, promou situacions injustes i crea el caldo de cultiu pel racisme social.

Per aquest motiu SOS Racisme exigim a tots els partits polítics responsabilitat i rigor a l’hora de tractar el tema i els recordem que apostar per la igualtat de drets i oportunitats per totes les persones que conformen la societat és la única garantia de futur per promoure una societat catalana cohesionada.
SOS Racisme Catalunya
Barcelona, 19 d’agost 2006

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes