Sí al Dret al Vot: Per la integració i per la democràcia

Davant la proposició de llei de PSOE i IU-ICV per reconèixer el dret al vot de les persones immigrades extracomunitàries a partir dels convenis de reciprocitat i el posterior debat d’aquests dies de les diferents formacions polítiques catalanes, SOS Racisme vol aportar alguns arguments que no per ser reiteratius deixen de ser necessaris de recordar:

 • El reconeixement del dret al vot significa:
  • Treballar per la integració i apostar per un pilar fonamental en el reconeixement com a ciutadans de les persones immigrades.
  • justícia social: les persones immigrades que estan vivint, treballant i pagant impostos com la resta de la població han de poder participar políticament com la resta.
  • millorar la democràcia, ampliant-la i universalitzant-la a tots els col•lectius que conformen la nostra societat sense discriminacions.
 • Per tant ara es tracta de consensuar entre tots els mecanismes, criteris i terminis partint sempre de dues premisses: cal posar en marxa accions concretes doncs la immigració fa temps que és un fet consolidat i estructural a la nostra societat i per tant toca ja actuar i segon, aquest reconeixement dels drets polítics s’ha de impulsar des de l’òptica de la igualtat de drets.

Per això, davant la última proposta de llei i les diverses declaracions dels partits polítics, SOS Racisme vol aclarir algunes qüestions:

 • No es pot condicionar el dret al vot als convenis de reciprocitat, fer-ho implica tornar a construir categories de ciutadans estrangers: aquells que poden votar i aquells que no degut al país de procedència. Treballar per l’ampliació de convenis és un procés lent, marcat per uns criteris d’actuació poc clars i difícils d’argumentar democràticament parlant.
 • Per tant si volem partir de la igualtat de drets s’haurà de promoure els canvis constitucionals pertinents. La campanya de la nostra entitat 1=1 és aquí on vol posar l’objectiu: trobar el consens polític per fer efectiu el canvi legislatiu el més aviat possible i promoure que això sigui una reivindicació col·lectiva no només dels immigrants sinó de tota la societat catalana.
 • Malauradament sembla que el debat enlloc de centrar-se en aquest punt ressorgeix posant sobre la taula les pors, tòpics i prejudicis que envolten el fet migratori. La demagògia i aprofitament del tema per buscar els propis rèdits electorals torna a ser la tònica d’alguns partits com Convergència i Unió. El reconeixement dels drets de les persones immigrades no es pot condicionar a l’exigència de més deures que la resta de ciutadans. El marc de drets i deures ha de ser el mateix per tothom, l’Estatut de Catalunya és el marc legal que els marca i per tant reclamar altres condicions és un posicionament xenòfob que només crea alarma social injustificada, promou situacions injustes i crea el caldo de cultiu pel racisme social.

Per aquest motiu SOS Racisme exigim a tots els partits polítics responsabilitat i rigor a l’hora de tractar el tema i els recordem que apostar per la igualtat de drets i oportunitats per totes les persones que conformen la societat és la única garantia de futur per promoure una societat catalana cohesionada.

SOS Racisme Catalunya

Barcelona, 19 d’agost 2006

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà.

Log in with your credentials

Forgot your details?