Situació d'exclusió social al barri de Poble Nou

Davant la situació que es viu des de fa una setmana al barri de Poble Nou arrel de la saturació del centre de menors Alcor i del desallotjament policial de la casa ocupada al C/ Mas Oliver, que ha acabat amb detencions de menors i joves d’origen immigrat que vivien allà en una clara situació d’exclusió i marginalitat social.
SOS Racisme denuncia que:

  • L’actual dispositiu d’atenció a la Infància és insuficient i ineficaç: aquest circuit hauria de donar cabuda a tots els menors en situació de desemparament i tenir com objectiu final la seva integració en la societat. La sobresaturació del centre Alcor de Poble Nou, la presència de menors immigrants al carrer en situacions lamentables i la marginalitat de joves d’origen immigrat, molts dels quals van passar en el seu moment pel serveis de la DGAIA, així ho demostren.
  • Aquestes situacions d’exclusió social provocades per la llei d’estrangeria i la manca de polítiques socials s’han anat repetint des de fa anys a la ciutat de Barcelona: Plaça Catalunya, casernes de St. Andreu i ara a Poble Nou; amb l’agreujant de que ara les víctimes del racisme institucional són menors.
  • Aquest context social posa en perill la convivència i fomenta el racisme social. En aquest cas els veïns de Poble Nou han focalitzat l’origen del problema en una qüestió de passivitat política i manca de recursos socials i demanen solucions en aquesta direcció, però malauradament en altres ocasions el descontent veïnal es aprofitat per alguns sectors socials i polítics per legitimar un discurs i accions de caràcter xenòfob.
  • La situació dels menors desemparats d’origen immigrat porta anys sense resoldre’s. Prioritzar la condició d’estrangers abans que la de menors provoca una vulneració constant de drets. Apostar per polítiques de retorn (no sempre amb garanties) no és la solució per una problema multifactorial. Es necessari un plantejament polític que garanteixi els drets i interès de l’infant, un compliment de la tramitació de la documentació d’estrangeria tal com marca la llei, una tutela efectiva , un augment dels pressupostos destinats a l’atenció de la infància i una inversió en polítiques socials de prevenció en les zones del Marroc d’on venen la majoria d’aquests nens que evitin que hagin d’emigrar.

Davant d’això SOS Racisme demanem:

  • A Fiscalia de Menors que investigui la trajectòria d’aquests menors detinguts i la responsabilitat de la DGAIA de la seva precària situació, així com que vetlli per garantir els seus drets que com menors tenen.
  • Al Síndic de Greuges que investigui la situació i condicions del centre Alcor.
  • A la Generalitat de Catalunya que faci un replantejament de la política d’atenció a la infància basat en garantir i vetllar per la protecció i els drets de tots els menors més enllà del seu origen. Aquest plantejament polític ha d’anar acompanyat dels recursos necessaris per posar-la en pràctica.

SOS Racisme Catalunya
8 juliol 2005

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Acto informe (4)
Print
Manresa