SOS Racisme Catalunya acompanya com a acusació particular a la família que va ser víctima de l’agressió racista d’un conductor d’autobús de TMB

Tant Fiscalia com l’entitat acusen treballador de l’empresa de transport públic per delicte d’odi

 

Barcelona, 7 de febrer de 2023- SOS Racisme Catalunya acompanya com a acusació particular a la família que va ser víctima de l’agressió racista d’un conductor d’autobús de TMB. L’empresa també està acusada com a responsable civil subsidiària.

 

L’agressió va ocórrer el maig de 2020 en un autobús que cobreix la línia V, des de la plaça d’Alfonso Comín fins a la Barceloneta. Tal com es relata a l’escrit de Fiscalia “L’acusat, en aquell temps conductor de l’autobús per compte de l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) havia reparat en la procedència de la família quan es van dirigir a ell des de la zona de validació de bitllets a causa d’un problema suscitat amb el títol de transport d’un dels menors”.Aleshores és quan l’acusat, “va decidir ridiculitzar-los per raó del seu origen, que menysprea. 

 

Així, en arribar a la parada de  Passeig de Sant Joan, va començar a baladrejar: “Us agrada viure gratis en aquest país”, convidant-los al fet que abandonessin el mateix i provocant l’adhesió d’alguns passatgers a tals consignes. A més, tant l’agressió com els insults van ser vitorejats per alguns passatgers de l’autocar. 

 

La família va haver de baixar del vehicle i una vegada al carrer, amb l’autobús aturat, el conductor va seguir insultant-los i va ser quan va agredir als menors, que havien sortit en defensa de la mare.

 

SOS Racisme demana un any de presó més la compensació económica

 

Tant la fiscalia com l’acusació particular de SOS Racisme demanem la condemna del conductor per tres delictes lleus de lesions -un per cadascuna de les agressions que van patir les menors- i un delicte d’odi de l’art. 510.2 del Codi Penal, per lesionar la dignitat de la família per motius racistes. Per aquest darrer delicte la fiscalia sol·licita una pena de presó de 10 mesos i 1 any per part de l’acusació particular de SOS Racisme. Així mateix, també se li demana una multa econòmica, pel mateix delicte d’odi i les lesions lleus. D’altra banda, les acusacions reclamen una indemnització per les lesions físiques que van patir les menors, a més des de SOS Racisme demanem la quantia de 1000 Euros per cada una dels 4 membres de la família pels danys morals patits, en el cas de la fiscalia, sol·licita 500 euros per cadascuna. Ambdues acusacions sol·liciten la responsabilitat civil subsidiària per part de TMB en produir-se els fets quan l’agressor desenvolupava feines de conductor d’autobús.

El judici s’ha celebrat el passat dimarts 7 de febrer a les 11 hores a l’Audiència Provincial de Barcelona, i ara queda a l’espera de sentència.

Denúncies de racisme al transport públic

Des de SOS Racisme volem assenyalar que aquest no és el primer cas d’agressions racistes als serveis de transport públic que arriba al Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme Catalunya, que normalment no compten amb l’acció de l’empresa de la ciutat responsable. De fet, concretament de TMB al SAiD ens han arribat diversos casos en els quals es denuncia a responsables de la seguretat privada de l’empresa.

Invisibilització de la nostra feina

Des de fa més de dos anys des del SAiD estem acompanyant a la família com a acusació particular després que l’OND ens el va derivar. Ens sembla bé que aquest i altres casos de racisme es poden difondre sempre i quan les persones víctimes estiguin d’acord, preparades i els representants informats, però és fonamental a nivell polític que quan el tingui, el treball de la societat civil organitzada no s’invisibilitzi.

 

Aquest cas arriba a la OND, que el deriva a SOS Racisme. Durant aquests anys hem estat acompanyant a la familia en el procés.  Tanmateix, hem notat que ni des de la Regiduria de Barcelona, com en totes les notes que ha publicat la premsa, no ha aparegut la nostra participació com a acusació particular en aquest cas. La qual cosa ens sembla greu ja que s’invisibilitza la feina que fem com a entitat acompanyant als processos judicials i psicològics en casos de racisme a tota catalunya. Aquesta, és una feina ardua, que duem a terme un equip de tantsols 10 persones.

 

Agraïm per tant,  que rectifiquin es  tant totes les publicacions com la nota de premsa, ja que s’ha trasllat a tots els mitjans aquesta informació errònia i sense participació de les persones agredides.

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Informe Invisibles 2022
93edcb94-07be-401f-8dda-84ff39ec312e_alta-libre-aspect-ratio_default_0
Serie feminismos 2023 (1)