Condemna de sis mesos de presó per al conductor de TMB que va agredir una dona musulmana

SOS Racisme Catalunya ha acompanyat com a acusació particular a la família que va ser víctima de l’agressió racista

 

Barcelona, 24 març de 2023-

L’Audiència de Barcelona ha condemnat aquest dijous a sis mesos de presó per un delicte d’odi el conductor d’autobús de TMB que va insultar i agredir una dona musulmana i els seus tres fills.

A més, la sentència  condemna al agressor a pagar 1.800 euros de multa i 4.383 d’indemnització a les víctimes. També obliga a ‘inhabilitar-lo durant tres anys per a ocupació docent, esportiva o de lleure.

En aquest cas, SOS Racisme Catalunya va acompanyar com a acusació particular a la família que va ser víctima de l’agressió racista di on la empresa TMB també està acusada com a responsable civil subsidiària.

Des de l’entitat valorem positivament la sentència condemnatòria. En primer lloc, la sentència posa de manifest que els insults racistes com els succeïts (“putos moros” “vete a tú país”, “venís aquí a vivir del cuento”) poden ser constitutius d’un delicte d’odi i no són equiparables a altres insults comuns. Aquests tipus d’insults, dits de forma gratuïta i reiterada, tenen una afectació a la dignitat de les persones, i per això tenen conseqüències en l’àmbit penal. Tal  com recull la sentència, aquestes expressions, utilitzades de forma reiterada i de forma violenta, tenen l’objectiu de negar el dret al desenvolupament lliure de la personalitat, negació de la persona i de la condició de ciutadà, sent una actitud d’intolerància excloent. 

En segon lloc, també destaquem que la sentència recull que els anomenats delictes d’odi tenen com a subjecte a protegir les persones de determinats col·lectius vulnerables o susceptibles de patir discriminació social, a diferència del que mantenen algunes línies jurisprudencials i la mateixa Fiscalia de delictes d’Odi i Discriminació, que sostenen que qualsevol persona pot ser víctima de delictes d’odi, incloent, per exemple, persones de grups d’ultradreta.

D’altra banda, la sentència, a més de la condemna penal, imposa a l’agressor a indemnitzar a la mare i les tres filles amb 1000 Euros a cadascuna per danys morals (independentment de les lesions físiques). Aquesta quantia va ser reclamada per l’acusació particular de SOS Racisme, sent el doble del que demanava la Fiscalia d’Odi i Discriminació. Considerem important que els danys morals siguin valorats correctament i no menystinguts, com succeeix en altres ocasions. Cal recordar, que els fets succeïts van desembocar en greus afectacions emocionals tant per la mare com per les menors.

Així també, trobem interessant que la sentència indiqui que malgrat les formacions que TMB diu que fa als seus treballadors, aquestes es mostren insuficients, i han de ser complementades amb altres mesures.

En definitiva, aquesta nova sentència deixa constància la importància de denunciar fets com els enjudiciats, i deixa clar que aquestes conductes són delictives i tenen les seves conseqüències penals. Així també, ens dona esperança per la resta de casos de fets similars i pendents de judici que tenim en el futur.

Els fets

L’agressió va ocórrer el maig de 2020 en un autobús que cobreix la línia V, des de la plaça d’Alfonso Comín fins a la Barceloneta. Tal com es relata a l’escrit de Fiscalia “L’acusat, en aquell temps conductor de l’autobús per compte de l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) havia reparat en la procedència de la família quan es van dirigir a ell des de la zona de validació de bitllets a causa d’un problema suscitat amb el títol de transport d’un dels menors”.Aleshores és quan l’acusat, “va decidir ridiculitzar-los per raó del seu origen, que menysprea. 

Així, en arribar a la parada de  Passeig de Sant Joan, va començar a baladrejar: “Us agrada viure gratis en aquest país”, convidant-los al fet que abandonessin el mateix i provocant l’adhesió d’alguns passatgers a tals consignes. A més, tant l’agressió com els insults van ser vitorejats per alguns passatgers de l’autocar. 

La família va haver de baixar del vehicle i una vegada al carrer, amb l’autobús aturat, el conductor va seguir insultant-los i va ser quan va agredir als menors, que havien sortit en defensa de la mare.

SOS Racisme demana un any de presó més la compensació económica

Tant la fiscalia com l’acusació particular de SOS Racisme va demanar per aquests fets la condemna del conductor per tres delictes lleus de lesions -un per cadascuna de les agressions que van patir les menors- i un delicte d’odi de l’art. 510.2 del Codi Penal, per lesionar la dignitat de la família per motius racistes. Per aquest darrer delicte la fiscalia sol·licita una pena de presó de 10 mesos i 1 any per part de l’acusació particular de SOS Racisme. Així mateix, també se li va demanar una multa econòmica, pel mateix delicte d’odi i les lesions lleus. D’altra banda, les acusacions reclamaven una indemnització per les lesions físiques que van patir les menors, a més des de SOS Racisme es va reclamar la quantia de 1000 Euros per cada una dels 4 membres de la família pels danys morals patits, en el cas de la fiscalia, sol·licita 500 euros per cadascuna. Ambdues acusacions van sol·licitar la responsabilitat civil subsidiària per part de TMB en produir-se els fets quan l’agressor desenvolupava feines de conductor d’autobús.

El judici es va celebrar el  7 de febrer a les 11 hores a l’Audiència Provincial de Barcelona.

Denúncies de racisme al transport públic

Des de SOS Racisme volem assenyalar que aquest no és el primer cas d’agressions racistes als serveis de transport públic que arriba al Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme Catalunya, que normalment no compten amb l’acció de l’empresa de la ciutat responsable. De fet, concretament de TMB al SAiD ens han arribat diversos casos en els quals es denuncia a responsables de la seguretat privada de l’empresa.

Invisibilització de la nostra feina

Des de fa més de dos anys des del SAiD estem acompanyant a la família com a acusació particular després que l’OND ens el va derivar. Ens sembla bé que aquest i altres casos de racisme es poden difondre sempre i quan les persones víctimes estiguin d’acord, preparades i els representants informats, però és fonamental a nivell polític que quan el tingui, el treball de la societat civil organitzada no s’invisibilitzi.

 

Aquest cas arriba a la OND, que el deriva a SOS Racisme. Durant aquests anys hem estat acompanyant a la familia en el procés.  Tanmateix, hem notat que ni des de la Regiduria de Barcelona, com en totes les notes que ha publicat la premsa, no ha aparegut la nostra participació com a acusació particular en aquest cas. La qual cosa ens sembla greu ja que s’invisibilitza la feina que fem com a entitat acompanyant als processos judicials i psicològics en casos de racisme a tota catalunya. Aquesta, és una feina ardua, que duem a terme un equip de tantsols 10 persones.

 

Agraïm per tant,  que rectifiquin es  tant totes les publicacions com la nota de premsa, ja que s’ha trasllat a tots els mitjans aquesta informació errònia i sense participació de les persones agredides.

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa