SOS Racisme – Catalunya denuncia els nous criteris d’empadronament de l’Ajuntament de Vic

Sumem la nostra denuncia a la resta d’agents socials i sindicats, per ser una mesura discriminatòria que vulnera els drets fonamentals.

Des de SOS Racisme-Catalunya volem denunciar les noves mesures anunciades per l’Ajuntament de Vic en l’empadronament de persones estrangeres. Aquests nous criteris són clarament xenòfobs, vulneren els drets fonamentals d’aquestes persones, ja que aparten a una part de la població de les prestacions de serveis bàsics, i agreuja de manera alarmant la situació d’apartheid jurídic que pateixen les persones immigrades en situació administrativa irregular.
L’empadronament és una eina que els ens locals tenen per poder planificar i distribuir els seus recursos de forma acord amb la població definida, per tant és una eina de gestió i ha de ser utilitzada com a tal. Mai pot transformar-se en un filtre per acollir o rebutjar població, ni en un mecanisme de control. Però l’Ajuntament de Vic, amb aquestes mesures, converteix l’empadronament en una cacera contra les persones sense papers.
El temor de ser denunciant a la policia farà que les persones immigrades no s’empadronin, i en conseqüència siguin encara més invisibles, més discriminades i vulnerats els seus drets. L’empadronament és també la prèvia necessària perquè les persones nouvingudes puguin ser titulars del dret de l’acollida segons els requisits previstos per la Llei d’acollida i requisit per regularitzar la seva situació.
El paper de l’ajuntament d’un municipi i la seva responsabilitat és vetllar per la igualtat i per la no-discriminació dels seus ciutadans, preservar la convivència i tenir coneixement de la seva població per tal d’engegar i administrar els recursos i serveis locals. Però amb mesures com aquestes, l’Ajuntament de Vic discrimina una part de la seva població, fomenta la desigualtat de drets i potencia el binomi immigració-delinqüència. Per una altra banda, creiem que és molt hipòcrita esperar que en només tres mesos es pot normalitzar la seva situació, un procés que com bé saben, pot allargar-se durant anys, i que són les lleis que ho impedeixen, no la voluntat de les persones afectades.
Volem remarcar també que per petit que pugui ser el percentatge de la població a la que afecti –els regidors parlaven d’un 2% de les persones nouvingudes-, aquesta té els mateixos drets que la resta i per tant la seva vulneració segueix sent igual de greu.
Per tant, entenem com un acte d’irresponsabilitat política inacceptable, l’aplicació d’aquestes mesures. Tanmateix l’anunci d’una mesura d’aquestes característiques utilitzant arguments clarament xenòfobs fa un flac favor al treball per la convivència a Vic i agreuja encara més les conseqüències de la iniciativa política. Per aquest motiu demanem la seva derogació; fem una crida a la resta de partits polítics del municipi, així com les entitats socials, a fer palès el rebuig a tota política xenòfoba que discrimini a una part de la població i esperem que les administracions pertinents prenguin mesures per unificar criteris d’empadronament i evitar possibles futures vulneracions de drets.
Barcelona, 4 de gener del 2010
SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat