I davant aquest anunci volem manifestar la nostra satisfacció com a entitats de defensa de drets humans que lluiten contra el racisme; el fet que l’Audiència consideri que en els fets denunciats hi ha indicis de delicte que s’han d’investigar, considerem que és un pas endavant en la lluita contra el impunitat del discurs de l’odi.
Cal ser conscients que accions i declaracions com les que va fer el PP de Badalona en aquell moment, i que el seu partit i altres han continuat fent –especialment en campanya electoral-, tenen greus conseqüències socials. Justament per aquest motiu, la instigació a l’odi i l’apologia del racisme està tipificat com a delicte pel Codi Penal (article 510 i 607.2), i aquest s’ha de fer efectiu.
Tot i que som conscients que només és el primer pas d’un procés judicial, no podem evitar sentir-nos més forts en la lluita contra el discurs de l’odi, sabent que un líder polític que fa bandera del racisme en el seu discurs està imputat per discriminació i incitació a l’odi racial i injuries contra col•lectius.
No tot s’hi val en el discurs i la campanya política i els polítics han d’actuar segons la gran responsabilitat social que tenen. Cal actuar amb fermesa davant qualsevol activitat delictiva que posi en perill la nostra societat, i cal utilitzar les eines que ens dóna l’Estat de Dret sempre que sigui necessari. Així ho continuarem fent, independentment de l’evolució del procés judicial contra en García Albiol, ja que considerem que és la nostra responsabilitat com a associacions de defensa dels drets humans.
Antecedents del cas:
A finals de setembre del 2010, SOS Racisme Catalunya i la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) presentàvem una querella contra en Xavier García Albiol, líder del Partit Popular a Catalunya de Badalona, pels butlletins que va repartir durant un acte a Badalona el mes d’abril del 2010, criminalitzant la població gitano-romanesa del municipi, així com contra les declaracions realitzades el passat mes de setembre en motiu de les expulsions de gitano-romanesos a França.
En aquesta querella, les dues entitats actuàvem d’acusació popular denunciant en García Albiol per la comissió d’un delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques tipificat a l’article 510 del Codi Penal que diu “els qui provoquin a la discriminació, a l’odi o a la violència contra grups o associacions, per motius racistes, antisemites o altres motius referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, la pertinença dels seus membres a una ètnia o raça, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació sexual, malaltia o minusvalidesa”.
El jutjat número 2 de Badalona va arxivar la querella considerant que els fets no eren delictius. Les entitats vàrem recòrrer aquesta sentència a l’Audiència Provincial, i aquesta, a 23 de maig del 2011, ha ordenat al jutjat admetre la querella a tràmit per investigar si els fets són constitutius de delicte; tot i que reconeix que hi ha un conflicte entre l’article 510 del Codi Penal i la llibertat d’expressió, com ja va recollir el Tribunal Constitucional en el seu moment.
25 de maig del 2011
SOS Racisme Catalunya
Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya