SOS Racisme i Amical de Mathausen portaran la Llibreria Kalki al Tribunal Constitucional

Les associacions SOS Racisme Catalunya i Amical de Mathausen i altres camps, part de l’acusació en el cas contra la Llibreria Kalki, anuncien la seva decisió de recórrer la sentència del Tribunal Supremo, que va absoldre de tots els càrrecs els quatre acusats.

En un acte celebrat ahir a l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) sota el títol “Quines eines tenim per lluitar contra el discurs de l’odi des de l’àmbit jurídic?”, per analitzar la sentència del Tribunal Supremo sobre la Llibreria Kalki i les seves conseqüències, Rosa Torán i Alba Cuevas, representants de les entitats, van anunciar la seva decisió de presentar un recurs d’empar al Tribunal Constitucional.
L’acusació es va manifestar molt decebuda per la sentència del Tribunal Supremo que absol els quatre acusats prèviament condemnats per l’Audiència Provincial de Barcelona pels delictes d’apologia de l’odi, associació il•lícita i justificació de l’Holocaust i obre les portes a la impunitat d’aquells que difonen l’odi racial sota la llibertat d’expressió. Amical de Mathausen la va qualificar d’un atac directe a la dignitat de les víctimes del nazisme: “els supervivents han de sentir amb total estupor com s’absolen persones que estan repetint amb indecència les mateixes paraules d’aleshores”.
L’advocat de l’acusació va explicar que “la sentència, més enllà d’indignar-nos ens fa por” i va referir-se als nombrosos casos de discriminació i violència per motivació racista que atenen des del Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia de SOS Racisme, com un exemple de que, lluny del que defensa el Tribunal Supremo, “veiem que hi ha una relació directa entre els ideòlegs i les accions violentes”.
En la mateixa línia es va manifestar el jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona, el Sr. Santiago Vidal, convidat també com a ponent a l’acte. El jutge va ser el primer en dictar una sentència condemnant l’apologia de l’odi recollit a l’article 510.1 del Codi Penal, en aquest cas contra Pedro Varela, propietari de la neonazi Llibreria Europa, que actualment es troba a la presó.
Santiago Vidal va destacar que “només coneixem la punta de l’iceberg del que realment està succeint a Catalunya, Espanya i Europa” en referència a l’Extrema Dreta. I va lamentar que davant l’augment del discurs de l’odi i la violència , els tribunals espanyols “no segueixen la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans”, molt sever amb els que difonen l’odi cap a col•lectius i posen en perill els drets fonamentals i humans.
Tant el jutge com l’advocat van destacar que la sentència del Tribunal Supremo no és unànime, i van ressaltar el contingut del vot particular de dita sentència com el camí a seguir en matèria jurídica. I ambdós van coincidir també que la llibertat d’expressió no és un dret il•limitat, que s’ha de marcar un límit per protegir els col•lectius de la propagació d’odi cap a ells.
Accions pel futur.
El jutge va compartir amb els assistents a l’acte que davant l’augment del discurs de l’odi, cal més sensibilitat i més pressió ciutadana i tot i que considera que les lleis són adequades per una lluita eficaç, si no s’apliquen correctament caldria impulsar una modificació dels articles del Codi Penal susceptibles.
Rosa Torán, d’Amical de Mathausen va exposar la necessitat de cercar suport d’associacions fora de les nostres fronteres “ja que és una sentència d’abast internacional, més enllà d’Europa”. I Alba Cuevas, de SOS Racisme, considera important enfortir l’acció ciutadana i el treball per la convivència i en positiu sense deixar de banda les eines de l’Estat de Dret per denunciar totes aquelles accions i discursos que vulnerin els drets fonamentals.
També contemplen reprendre l’acció per exigir una modificació del Codi Penal, “Contra la impunitat neonazi”, ja iniciada el 2009 amb el suport de moviments socials.
Barcelona, 7 de juliol del 2011
SOS Racisme Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-24_13-32-18
OfertaLaboralAdministracio
photo_2024-04-15_09-32-08