SOS Racisme, sobre el cas Vinícius: “S’està posant la mirada en la víctima i no en els agressors”

Notícia publicada al Món a Rac 1.

Josep Granados, advocat del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme, considera que el racisme és molt present a la nostra societat i això es reflecteix també al futbol

Després de setmanes de polèmica, aquest dimarts es va disputar al Santiago Bernabéu el partit entre les seleccions d’Espanya i el Brasil en contra del racisme. Un partit que tenia com a protagonista Vinícius, erigit en un símbol contra la lluita racista pels insults constants que rep als camps de futbol i que van fer que esclatés en plors en la roda de premsa prèvia a l’amistós.

Vínicius, però, també és protagonista moltes vegades de disputes amb rivals i aficions de l’equip contrari, i moltes veus justifiquen els insults que rep pel seu comportament als camps. Josep Granados, advocat del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme, assegura a El món a RAC1 que el futbol, com la societat, és racista. I critica durament que “s’està posant la mirada en la víctima i no en els agressors”.

Granados considera que tenim una forma de racionalitat racista i que precisament per això es configuren aquests atacs com una manera normal de relacionar-se. “El cas de Vinícius s’integra en el context de la força del futbol”, apunta. I respecte de les crítiques, defensa que Vinícius sí que pot ser un exemple de la lluita contra el racisme.  

Posa com a exemple les veus que es queixen que Vinícius no anés a declarar en el cas de racisme que havia patit perquè estava de vacances. Per Granados, això és un exemple més de com es posa el focus en el futbolista i no en aquells que l’insulten, als quals s’hauria de perseguir i sancionar. “Cap dels motius que devia tenir era el fet de no estar compromès amb la lluita contra el racisme”, conclou l’advocat.

El problema, assegura SOS Racisme, és que les institucions no tenen la lluita contra el racisme com una prioritat. El partit entre Espanya i Brasil “simbòlicament dona un missatge vàlid, però no es pot quedar aquí”, afegeix. Però creu que es va desaprofitar l’esdeveniment i no es va transmetre una gran idea antiracista.

En definitiva, Granados creu que la solució va molt més enllà i passa “perquè les institucions comencin a castigar les expressions de racisme”. Tant la Lliga, com la Federació Espanyola i la Catalana “s’han de posar les piles”. Però també els mitjans, que defensa que han de deixar de fer una lectura partidista en aquests casos, i els aficionats, que creu que han de fer “una reflexió profunda sobre com han d’actuar quan van als camps de futbol”. I, en darrer lloc, els jugadors blancs, que demana que es solidaritzin més amb els seus companys negres, independentment de si juguen al seu equip o al rival.

Recupera l’entrevista sencera a Josep Granados, advocat del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme:

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

25n
1
PlaEndreça_CAT