Els tancaments posen de manifest dos fets:
- La gravetat de la situació. Actualment hi ha a l’estat prop d’un milió de persones en situació irregular, de les quals unes 200.000 viuen a Catalunya. La majoria treballen, però no poden accedir a la regularització perquè una llei que propicia l’explotació laboral de la mà d’obra estrangera els ho impedeix.
- La manca de respostes efectives a aquesta situació. La llei d’estrangeria no permet l’accés a la regularització per vies ordinàries (a través del treball, per exemple), i tampoc s’han obert vies extraordinàries (processos de regularització, com els que hi ha hagut aproximadament cada 3 anys des del 1991).
Els tancaments s’han d’interpretar com la sortida desesperada d’un col.lectiu que veu eternitzar-se la seva situació de privació dels drets més fonamentals per manca de mesures polítiques. S’han d’interpretar en el seu context general: manca de vies regulars d’entrada, manca de vies de regularització, impossibilitat de contractar una persona que es trobi ja vivint aquí, irregularitat sobrevinguda, ordres d’expulsió no executades. La immigració irregular no és un efecte col.lateral de la llei d’estrangeria: és la llei d’estrangeria qui propicia la immigració irregular.
Prop d’un milió de persones privades dels drets fonamentals (associació, reunió, manifestació, sindicació i vaga), sotmeses a l’explotació laboral més crua, desprotegides davant de qualsevol discriminació, relegades a la categoria de no-ciutadanes malgrat viure i treballar aquí, són una vergonya i una contradicció flagrant amb una societat que vulgui anomenar-se democràtica i respectuosa amb els drets humans.
Tenint en compte que es tracta d’una situació estructural i molt greu, des de SOS Racisme demanem que es prenguin mesures globals i amb la màxima urgència:
- Revocació immediata de totes les ordres d’expulsió no executades.
- Permís de residència i treball provisional per a totes les persones que es troben en situació irregular.
- Possibilitat d’accedir a la regularització a partir del treball de fet, és a dir, regularització que arribi també a les moltes persones estrangeres que estan treballant a l’economia submergida.
- Possibilitat de contractar una persona que estigui vivint a Catalunya, amb rapidesa i sense que hagi de tornar al país d’origen a buscar el visat.
SOS Racisme Catalunya
6 juny 2004