En els últims anys a Catalunya s’ha registrat un creixement preocupant en el nombre de votants de partits polítics declaradament xenòfobs. Aquest partits aprofiten l’actual context social difícil per fer penetrar en la societat catalana un discurs agressiu i populista que identifica una part important de la població del nostre país com a responsable de tots els problemes socials que estem patint. En la majoria dels casos, aquests problemes no són res més que el resultat del dèficit estructural de polítiques públiques que ha caracteritzat històricament Catalunya, que encara s’ha fet més evident després de les retallades aplicades en els últims anys.
Així mateix, la majoria de partits “democràtics” no només no condemnen clarament aquests discursos, si no que en alguns casos els adopten/assumeixen. Havent constatat l’avantatge electoral que poden generar posicionaments simplistes, populistes i xenòfobs, en els últims anys polítics adscrits als principals partits catalans per nombre de vots van incorporar el discurs racista en els seus programes electorals i en les polítiques públiques dels ajuntaments catalans. Aquesta situació produeix conseqüències nefastes, agreuja la fractura social i debilita profundament la democràcia del nostre país.
Per aquesta raó, des de SOS Racisme considerem prioritari impulsar una reflexió sobre quins discursos, missatges i accions destinades a ciutadans i ciutadanes de Catalunya es poden dissenyar i dur a terme – a nivell municipal i català – per evitar que els partits xenòfobs i, en general, el discurs de l’odi incrementin el seu suport electoral. Aquest aspecte ens preocupa particularment, considerant que en els propers dos anys a Catalunya es celebraran eleccions europees, municipals i estatals.
Per això, el proper 8 de febrer SOS Racisme en col•laboració amb Quepo, estem organitzant una trobada a la que esteu convidades entitats i col•lectius socials de tota Catalunya, per poder iniciar un procés de reflexió i treball per desactivar el vot xenòfob en els municipis catalans.
A la trobada participarà una representant de l’organització britànica HOPE NOT HATE, que presentarà l’estratègia i les accions que van desenvolupar amb molt d’èxit al Regne Unit contra el vot xenòfob del British National Party (BNP).
Per poder organitzar de la manera més oportuna i eficient la discussió i les dinàmiques de la trobada, us demanem si us plau que ens confirmeu el més aviat possible la participació de la vostra entitat a la trobada del 8 de febrer i que contesteu unes poques preguntes, relatives a les vostres organitzacions socials i el vostre entorn territorial.
És important que construim accions concretes vinculades a les diferents realitats socials des d’un procés col·lectiu, per tal d’aconseguir el màxim d’impacte possible a l’hora de frenar el vot xenòfob. I és per això que us volem animar especialment a participar d’un procés participatiu que comença amb aquesta recollida d’informacions a través del qüestionari i que continuarà fins la trobada del febrer i, esperem, més enllà.
Aquí teniu l’enllaç al questionari amb les preguntes:
https://docs.google.com/forms/d/1GcGhiyLfyFaA8tNBPseWsG3BpWIT7fOwT46gDX0PAsc/viewform?edit_requested=true
(desprès de contestar, pressioneu “SUBMIT”)
Moltes gràcies per la vostra col•laboració i ens veiem el dia 8 de febrer!
(Pròximament us farem arribar informació més detallada sobre la trobada: horari, lloc etc.)