Search
Close this search box.

Tu també tens aquests problemes per sortir de festa?

Per les vambes, pel cabell, perquè no estàs a la llista… les excuses són diverses, però la causa sempre és la mateixa: criteris racistes a l’hora d’aplicar el dret d’admissió. Les denúncies per discriminació en l’accés a locals d’oci no paren de crèixer i ni els jutjats ni les administracions donen solucions a les persones discriminades. Per aquest motiu, el grup d’activistes #AixòésRacisme engeguem la campanya #elracismesurtdefesta, una sèrie de cinc microrelats que mostren discriminacions habituals en l’oci nocturn.

NOTA DE PREMSA

Activistes antiracistes actuen per acabar amb el dret d’admissió racista

  • SOS Racisme Catalunya impulsa una campanya comunicativa de denúncia i sensibilització per eradicar la discriminació racista en l’accés als locals d’oci
  • L’objectiu de la campanya és oferir eines a les persones discriminades, sensibilitzar la ciutadania perquè es sumin a la denuncia del racisme, pressionar les empreses d’oci perquè deixin d’infringir la llei i les administracions perquè penalitzin aquestes pràctiques

  • L’acció inclou cinc píndoles audiovisuals amb un mateix fil narratiu, que es difondran a través de les xarxes socials els dijous de les properes setmanes, a partir d’avui

Barcelona, 10 de maig del 2018 .- “El racisme surt de festa” és el lema de la nova campanya que es comença a difondre avui a través de les xarxes socials, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la discriminació racista en l’accés a locals d’oci, difondre que aquesta pràctica infringeix la llei i que cal l’actuació de diferents actors per eradicar-la: les persones afectades, les que en són testimonis, les administracions i les empreses.

SOS Racisme Catalunya ha denunciat l’existència i repetició d’aquesta vulneració de drets en diverses ocasions: a través d’accions de “testing” -realitzades els anys 2011, 2014 i la més recent, el passat mes de desembre del 201- durant les quals s’ha comprovat com les discoteques i bars aplicaven criteris racistes a l’hora de denegar l’accés a les persones participants als experiments i que aquestes pràctiques discriminatòries persistien al llarg del temps. Però també ho ha alertat amb les xifres de denuncies rebudes i recollides als anàlisis de la situació del racisme a Catalunya que realitza anualment.

Conscienciar per eradicar la discriminació, és l’objectiu de la campanya

L’objectiu de la campanya, que es difondrà principalment a través de les xarxes socials, respon a la necessitat de visibilitzar la problemàtica i acabar amb la normalització de que als locals d’oci es discrimini per motius racistes, i activar els diferents actors responsables per posar fi a la discriminació. En aquest sentit, l’entitat antiracista considera important:

  • Informar sobre els drets i dotar d’eines per denunciar a les persones que puguin ser discriminades.

  • Sensibilitzar les persones que en puguin ser testimonis i la ciutadania en general, promovent el posicionament actiu, de rebuig, davant el dret d’admissió racista.

  • Exigir la implicació de les administracions implicades perquè les discriminacions no quedin impunes.

  • Generar pressió sobre les empreses d’oci nocturn perquè compleixin la llei i col·laborin a fer de la nit d’oci un context d’igualtat de drets.

Característiques de la campanya

La campanya ha estat ideada i produïda per un grup de treball mixte de SOS Racisme format per activistes, afectats pel dret d’admissió racista o compromesos amb la lluita contra aquest. Tanmateix ha comptat amb la implicació d’entitats i col·lectius implicats en la lluita contra el racisme i en concret en aquest tipus de discriminació, com l’Associació Antiracista de Mares Blanques amb Fills Negres (AMBHIN), el Forn de Teatre Pa’tothom, l’associació Old School i el DJ Day B.

Consta de cinc vídeos curts que seguint un mateix fil narratiu presenten la problemàtica des de punts de vista diferents, com ara les conseqüències de la discriminació racista, la hipersexualització de les dones racialitzades, el poder del compromís de les persones testimonis de les discriminacions a les discoteques i la discriminació a menors d’edat i la reacció dels seus progenitors.

Els vídeos es publicaran progressivament cada dijous a les 10h a partir d’aquesta setmana, amb l’etiqueta #elracismesurtdefesta #elracismosaledefiesta.

Quina és la situació de la problemàtica

La discriminació racista en l’accés a locals d’oci vulnera l’article 50 del Reglament d’Espectacles públics i Activitats recreatives de la Generalitat de Catalunya:

L’exercici del dret d’admissió no pot comportar, en cap cas, discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social de les persones usuàries.”

Tot i així, els darrers anys les denuncies per discriminació en l’accés a locals d’oci no ha deixat de crèixer:

Casos de discriminació racista en l’accés a serveis privats

(tipologia que inclou el dret d’admissió racista)

2015

3% del total de casos nous gestionats pel SAiD

2016

15% del total de casos nous gestionats pel SAiD

2017

17% del total de casos nous gestionats pel SAiD

La resolució dels casos es poden gestionar per la via penal o per la vida administativa, però en ambdós contextos es troben problemàtiques per condemnar aquesta discriminació, segons expliquen les reponsables del Servei d’Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme (SAiD).

Si bé és cert que el 2016 van aconseguir que condemnessin un porter d’una discoteca de Badalona, que va denegar l’entrada a un noi assenyalant “El negro no entra” i posteriorment el va agredir, la majoria de casos es troben amb esculls. A la denúncia penal, donada la dificultat per perseguir les persones jurídiques (les empreses), les denuncies recauen sobre els porters, i els locals posen dificultats per identificar els seus treballadors, entre altres estratègies.

A les denuncies per la via administrativa, alguns ajuntaments tenen derivades les competències per inspeccionar i sancionar els establiments oberts al públic. En el cas de Barcelona, per exemple, l’Ajuntament no ha desenvolupat encara aquesta potestat i els casos denunciats al municipi queden en via morta. En aquest sentit, a SOS Racisme li consta que l’Ajuntament de Barcelona està treballant per dotar d’eines l’organisme responsable, l’Oficina per la No Discriminació, per garantitzar que es desenvolupi la capacitat sancionadora en els casos denunciats.

El SAID, servei gratuḯt de SOS Racisme, ha rebut 28 denúncies des del 2014 contra locals d’oci. El 2017, de les 91 denuncies noves gestionades pel servei, el 17% van ser discriminacions en l’accés a serveis privats, i la majoria d’aquests van ser situacions de discriminació en l’accés a locals d’oci.

 
 
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis