Una oportunitat perduda en el reconeixement de la ciutadania

El passat dia 8 de març el grup parlamentari de Izquierda Verde IU-ICV va presentar la proposició no de llei pel reconeixement del dret al sufragi actiu i passiu dels ciutadans estrangers a l’Estat espanyol, pel seu debat al Ple de la Càmara.
Davant dels resultats de la votació que ha significat que la proposició sigui rebutjada, SOS Racisme expressa que:

  • Aquesta negativa significa mantenir a més de tres milions de ciutadans exclosos de l’Estat democràtic per no tenir nacionalitat espanyola. Cal tenir en compte que són ciutadans de fet, que com la resta estan treballant, pagant els seus impostos i participant de la vida pública.
  • En un mon cada vegada més globalitzat, cal apostar per una ciutadania deslligada de la nacionalitat i vinculada a la residència. Reconèixer el dret al vot de les persones immigrades significa ampliar la democràcia a una part de població que ja està assentada als nostres municipis i barris, i que ara mateix no pot participar en la presa de decisions polítiques com la resta de ciutadans.
  • No hi haurà una real integració de les persones immigrades si aquestes no tenen garantits els drets polítics. La integració és un objectiu que va més enllà de la integració social a la vida quotidiana, econòmica, laboral i cultural sinó que passa, si vol ser real, per una igualtat en els drets polítics.

Per aquests motius des de SOS Racisme lamentem que s’hagi tornat a perdre una oportunitat per avançar en la universalització de la ciutadania i en la construcció d’una democràcia inclusiva.
La realitat social demana a crits avançar en el reconeixement de la ciutadania de tots el ciutadans si volem construir un model de societat cohesionat. Per això, des de SOS Racisme fem una crida als partits polítics perquè es replantegin aquest debat en un moment en que s’inicia un procés de modificació de la Constitució espanyola. Un exercici democràtic seria aprofitar aquest procés per canviar aquells articles que no permeten el sufragi als ciutadans extracomunitaris.
El sistema democràtic ha de ser inclusiu si vol anar cap una democràcia real i per tant, s’ha de reconstruir ampliant les seves bases socials i no restringint-les.
SOS Racisme Catalunya
9 març 2005

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?