Vaga de fam en el centre d'internament per a estrangers de la Verneda

Des de SOS Racisme hem tingut notícia, a través d’alguns interns i d’altres fonts d’informació, d’una vaga de fam iniciada per uns interns del centre d’internament per a estrangers (CIE) de La Verneda (Barcelona) en protesta per les expulsions que sembla que estan previstes per a la setmana vinent. Disposem de poca informació, però des de el primer moment hem insistit en que caldria comprovar si algun dels casos podria vulnerar la mateixa llei d’estrangeria, o si hi ha algun cas d’arrelament en què la persona podria acollir-se al futur procés de regularització si no fos expulsada.
Des de SOS Racisme DENUNCIEM:

  • Que després de tot el cap de setmana i per diverses informacions contrastades tenim constància de dos casos que vulneren la mateixa llei, el que ens fa sospitar que poden haver-hi més.
    Es tracta de dues persones amb situacions semblants: amb fills petits nascuts a l’estat espanyol, amb arrelament comprovable per l’empadronament o altres vies que demostren que porten més de dos anys al territori, amb feina sense contracte per la impossibilitat de la mateixa llei de regularitzar la seva situació (un cuida d’uns avis i l’altre és pintor de façanes) i que la seva expulsió immediata comporta deixar en total precarietat a les seves famílies.
  • Que fets com aquests ens recorden que continua vigent la llei d’estrangeria aprovada durant el govern del PP, que provoca que molts estrangers es trobin en situacions d’irregularitat i els situa en la desprotecció i la negació dels seus drets com a ciutadans.
  • Que la llei d’estrangeria permet que persones que no han comès cap delicte, sinó que tan sols es troben per efectes d’aquesta llei en situació d’irregularitat, siguin privades de llibertat durant un màxim de 40 dies, mentre es tramita el seu expedient d’expulsió. La legislació admet que, en casos excepcionals, el director del CIE autoritzi mesures com la utilització de la “contenció física”.
  • Que hem rebut d’alguns interns i familiars afirmacions d’ haver patit aquest cap de setmana maltractaments per part dels cossos de seguretat informació difícil de contrastar però que de ser certa agreuja encara mésla situació que des de fa dies es viu al centre.
  • Que siguin quins siguin els fets, aquests posen de manifest la situació d’indefensió en què es troben els estrangers interns als CIE , així com la total manca de transparència del funcionament d’aquests centres, atesa la impossibilitat d’accedir-hi, ni tan sols en el cas de les associacions de defensa de drets humans. Tampoc els mitjans de comunicació ni les càmeres de TV han pogut entrar-hi. La llei d’estrangeria blinda aquests centres a la mirada pública, i per tant a qualsevol control del que passa. La seva existència per si mateixa és contraria als drets humans així com les seves condicions de funcionament que no garanteixen els drets fonamentals propis d’un estat de dret.

Per tot això SOS Racisme EXIGEIX a Delegació de Govern, com a màxima responsable política en matèria d’estrangeria, un pronunciament i aclariment públic sobre el tema i que investigui urgentment i en profunditat el que està succeint a l’interior del CIE, tant per aturar qualsevol expulsió contrària a la llei com per clarificar si en tot moment s’estan garantint els drets de totes les persones implicades.
SOS Racisme Catalunya
11 desembre 2004

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PresentacióInforme2023
fotonoticiacat
Oferta Laboral - Web (2)