Vaga de fam en el centre d'internament per a estrangers de la Verneda

Des de SOS Racisme hem tingut notícia, a través d’alguns interns i d’altres fonts d’informació, d’una vaga de fam iniciada per uns interns del centre d’internament per a estrangers (CIE) de La Verneda (Barcelona) en protesta per les expulsions que sembla que estan previstes per a la setmana vinent. Disposem de poca informació, però caldria comprovar si algun dels casos podria vulnerar la mateixa llei d’estrangeria, o si hi ha algun cas d’arrelament en què la persona podria acollir-se al futur procés de regularització si no fos expulsada.
Siguin quins siguin els fets, posen de manifest la situació d’indefensió en què es troben els estrangers interns als CIE, així com la total manca de transparència del funcionament d’aquests centres , atesa la impossibilitat d’accedir-hi, ni tan sols en el cas de les associacions de defensa de drets humans. Tampoc els mitjans de comunicació ni les càmeres de TV han pogut entrar-hi. La llei d’estrangeria blinda aquests centres a la mirada pública, i per tant a qualsevol control del que passa. Des de SOS Racisme hem pogut parlar per telèfon amb el director del CIE, que ha negat que els fets puguin ser qualificats de vaga de fam i els ha qualificat d’incident puntual.
Recordem que la llei d’estrangeria permet que persones que no han comès cap delicte, sinó que tan sols es troben per efectes d’aquesta llei en situació d’irregularitat, siguin privades de llibertat durant un màxim de 40 dies, mentre es tramita el seu expedient d’expulsió. Recordem també que la legislació admet que, en casos excepcionals, el director del CIE autoritzi mesures com la utilització de la “contenció física”. Des de SOS Racisme venim denunciant des de fa anys tant l’existència dels CIE, que considerem contrària als drets humans, com les seves condicions de funcionament.
En aquests moments anem mantenint contacte amb els interns que estan en vaga de fam, i recollim informació per actuar amb urgència en els possibles casos de vulneració de la llei d’estrangeria. Dilluns enviarem una petició al Delegat de Govern a Barcelona, al Síndic de Greuges i al Defensor del Pueblo perquè s’investigui en profunditat el que està succeint a l’interior del CIE, tant per aturar qualsevol expulsió contrària a llei com per esbrinar si en qualsevol moment s’han garantit els drets de totes les persones implicades.
Fets com aquests ens recorden que continua vigent la llei d’estrangeria aprovada durant el govern del PP, que provoca que molts estrangers es trobin en situacions d’irregularitat i situa en la desprotecció i la negació de drets als estrangers irregulars. Ni el reglament d’aplicació de la llei que està pendent de publicació ni l’imminent procés de regularització poden corregir aquest problema d’origen.
SOS Racisme Catalunya
11 desembre 2004

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18