Search
Close this search box.

Vic acata la decisió del Govern però no la comparteix

 

 Després del contundent “no” del Govern Central pel que fa a la mesura que pretenia portar a terme l’Ajuntament de Vic de no empadronar a les persones immigrades que no tinguessin permís de residència, Josep Vila d’Abadal va reconèixer ahir a una roda de premsa que accepta la decisió que ha pres l’Advocacia de l’Estat però que no la comparteix.

Mentre alguns membres del PSC insistien en el fet que “la llei s’ha de complir”, l’alcalde de Vic repetia que la mesura “només pretenia posar una mica d’ordre” al padró, ja que, segons ells, hi havia varies irregularitats. 

A més a més, Vila d’Abadal va voler desmentir que Vic fos una ciutat “xenòfoba” i va recordar que “Vic és una ciutat emblemàtica i pionera en aplicar nous models de gestió de la immigració”.

Tanmateix, el convergent va demanar a Madrid que es donés una ajuda econòmica per a tots els municipis amb població immigrada i “especialment a aquells amb pressió d’immigració”.

El primer tinent alcalde, Xavier Solà (CiU), va criticar l’informe de l’Advocacia de l’Estat i el va titllar de fluix i imprecís. Així mateix, va assenyalar que l’informe implicarà “més morts d’immigrants en pastera”.

Les reaccions dels polítics

Per la seva banda, el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, s’ha alegrat del pas enrere que ha fet el consistori per a tornar a la legalitat i, retirar així, aquesta mesura.

El líder de Convergència, Artur Mas, ha retret que el Govern demani als ajuntament que facin la seva tasca en la matèria de la immigració, però que l’Executiu no compleixi amb la seva després de la resolució de l’Advocacia sobre la demanda de l’Ajuntament de Vic sobre l’empadronament de les persones immigrades en situació irregular.

Mas ha declarat aquest matí a Telecinco que el Govern ha d’aclarir la “contradicció evident” degut a que l’Executiu va provar una Llei d’Estrangeria que obliga a expulsar a les persones immigrades “sense papers” però al mateix temps demanda als ajuntaments que els inscrigui al padró.

Pel que fa a Plataforma per Catalunya, Josep Anglada va demanar a l’alcalde que no retiri la proposta i argumentava que l’informe de l’Advocacia de l’Estat “no és vinculant” i que es dirigís a l’informe jurídic del secretari de la corporació, degut que des d’un inici va avalar la seva legalitat. Anglada ha assenyalat que, en cas contrari, demanaria la seva dimissió i va insistir en que la iniciativa es portés al ple municipal que se celebrarà el dia 3 de febrer.

El president del PP de Badalona, Xavier García Albiol, en declaracions a la cadena Cope, ha afirmat que si en algun moment s’arriben a col·lapsar els serveis socials a Badalona, ell té “molt clar” què fer “entre seguir mantenint un nivell de serveis a immigrants en situació irregular o prestar aquests serveis als veïns de Badalona”.

“No és xenofòbia sinó una qüestió de supervivència” ha assenyalat el líder del PP de Badalona, argumentat que en un moment de tanta dificultat com l’actual, “quan hi ha famílies que no arriben a finals de mes, es veuen determinades situacions en les que apareixen els agravis comparatius”.

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez Camacho, va diferenciar la situació de Vic amb la de Torrejón de Ardóz –Madrid-, ja que en el segon cas s’actua “per a millorar l’habitabilitat que ha de tenir la població immigrada”, així com la lluita contra “els pisos pastera” i altres situacions “degradants”.

Les reaccions de les entitats

Les associacions i entitats han estat molt crítiques amb l’Ajuntament de vic i la mesura que pretenia imposar. Per aquest motiu, no van ocultar la seva satisfacció per la resolució del cas. “A partir d’ara s’inicia una nova tasca en què hem d’estar presents les entitats”, va reclamar Angélica Romero, de l’Associació de Colombians d’Osona.

“No hi ha guanyadors ni perdedors. Qui ha guanyat és la societat catalana i els drets humans”, va apuntar Youcef Allauwi, d’Amic-UGT, que, no obstant, va qualificar tot el debat suscitat d’electoralista. Així, malgrat la disposició a col·laborar, algunes de les entitats no van dubtar a criticar la manera acèrrima com l’ajuntament va defensar la seva criticada posició.

“Problema resolt, ja està. Volien canviar el padró i no han pogut”, va afirmar Malan Diba, de l’Associació Cultural Subsahariana Amics d’Osona (ACSAO).

Nota del diari d'Osona

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis