Vic delatarà les persones immigrades en situació irregular que s'empadronin a la ciutat

 L’any 2010 ha començat mogut pel que fa a la vulneració dels drets humans i les mostres de racisme institucional més flagrants a la comarca d’Osona, a Vic concretament.

A partir d’ara, quan una persona immigrada es vulgui empadronar a Vic, se li exigirà el permís de residència. En cas de no tenir-lo, disposarà de tres mesos per a presentar-lo, al termini dels quals, si no ho ha fet, serà denunciat a la Policia Nacional, que és qui té les competències d’estrangeria i podria obrir un expedient d’expulsió

L’Ajuntament de la capital d’Osona -governat per CiU, PSC i ERC-  ha decidit delatar als estrangers que pretenguin empadronar-se que no tenen permís de residència. Aquest fet vulnera tant la llei d’estrangeria com la llei 4/1996 de bases de règim local, a més a més, també contradiu els criteris fixats pel Consell de l’Empadronament de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). 

La primera contradicció d’aquesta mesura recau en l’aprovació de la llei d’estrangeria de l’any 2000, on es fixa que el primer requisit per a la regularització dels papers era poder acreditar uns anys de permanència previs a Espanya. La comptabilització d’aquests anys comença el dia en el que les persones immigrades s’empadronen.

S’ha d’aclarir que aquesta mesura impedirà que les persones immigrades que no estan empadronades no puguin disposar ni de cobertura sanitària, ni d’educació –dret que, segons el Tribunal Constitucional, no es pot privar a cap persona que resideixi a Espanya.

Les reaccions de les entitats:

L’Associació antiracista SOS Racisme va qualificar de xenòfoba la mesura de l'Ajuntament de Vic (Osona) d’informar la policia de la identitat de totes les persones immigrades en situació irregular que s’hagin empadronat a la localitat.

Els representants de SOS Racisme estan convençuts que aquesta mesura provocarà que les persones immigrades renunciïn a empadronar-se i, com a conseqüència que “siguin encara més invisibles, més discriminades”.

L’associació ha recordat que l’empadronament “és també la prèvia necessària perquè les persones nouvingudes puguin ser titulars del dret de l’acollida segons els requisits previstos per la Llei d’acollida i requisit per regularitzar la seva situació.

Per últim, l’associació ha demanat que l'Ajuntament derogui aquesta polèmica normativa i ha fet una crida als partits de l’oposició del consistori i a les entitats socials perquè la rebutgin.

CCOO de Catalunya també exigeix al seu comunicat la retirada del decret, argumentant que “afecta a majors i menors d'edat i priva a aquestes persones de drets constitucionals fonamentals i universals”.

A més a més, CCOO pretén que la Generalitat de Catalunya, sobretot a la Conselleria d'Acció social i Ciutadania i a la Secretaria per a la Immigració, és posicioni més fermament un posicionament davant la mesura de l'Ajuntament de Vic, ja que és “un decret que posa en qüestió tota la política d'immigració de la Generalitat, sobretot el Pacte Nacional i la Llei d'acollida”.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació Catalana de Professionals d’Estrangertia (ACPE) va sostenir que “el que fa l’Ajuntament de Vic, a més de suposar un acte discriminatori, és vulnerar drets fonamentals com el dret a la sanitat. Busca un efecte sortida de l’immigrant irregular, que ara s’empadronarà en un altre lloc”.

Els col·lectius d’immigrants també es van decantar; l’Associació d’Amics del  Poble Marroquí va afirmar que “les coses no poden fer-se així” i es va preguntar què passaria amb totes les persones immigrades de la zona.

Per últim, el president de l’Associació de Treballadors Paquistanesos, Yaved Ilyas, va assegurar que “el que busquen és fer fora els immigrants sense papers. No volen que visquin a Vic” a la vegada que avisava que es faria una protesta davant de l’ajuntament de la ciutat.  

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes