Search
Close this search box.

“Words Are Stones”: les narratives del discurs polític racista

El concepte de “discurs polític racista” s’utilitza per referir-se a narratives discriminatòries, cada cop més instal·lades en la arena política de gairebé tots els països europeus.
I en gairebé tots els països europeus, les persones racialitzades son un dels principals objectius (si no el principal) d’aquestes narratives.
Això no és casual. Si bé sovint el discurs racista s’interpreta i s’explica com el resultat d'”accions” individuals, es tracta més aviat de l’expressió de mecanismes estructurals d’opressió, íntimament relacionats amb la història i les formes del racisme així com s’ha configurat a Europa durant els segles.
A l’estat espanyol, la consolidació de VOX en 2018 ha obert un nou escenari per la difusió del discurs d’odi: les reivindicacions manifestament i orgullosament racistes tenen ara un “altaveu” en l’arena política, i les seves reclamacions i demandes “d’acció” tenen ara encara més cobertura mediàtica: i com era imaginable, l'”efecte VOX” també ha portat els partits de la dreta a fer un ús encara més desacomplexat d’aquelles narratives racistes que ja, potser de manera menys “cridada” (però igualment “efectiva”, en termes d’impacte real en les vides i en els cossos de les persones racialitzades) han estat present en el seu discurs polític en les últimes dècades (el cas de Xavier García Albiol a Catalunya n’és només un exemple (https://www.publico.es/sociedad/xavier-albiol-politico-xenofobo-racista.html). D’altra banda, con ja destacàvem en un comunicat (https://www.sosracisme.org/sorpresa-preocupacio-o-nous-reptes-davant-del-resultat-de-vox-a-les-eleccions-del-10n) després de les eleccions del novembre passat, els partits de l’esquerda espanyola tampoc s’han demostrat incapaços d’elaborar i incorporar en la seva pràctica política un discurs antiracista coherent i transformador, realment adequat per a senyalar i atacar les causes estructurals i sistèmiques del racisme i de les constants violacions de drets que determina.
En aquest context, durant l’últim any SOS Racisme vam participar en Words Are Stones (http://www.cronachediordinariorazzismo.org/words-are-stones-english/), un projecte de recerca i intercanvi d’experiències entre organitzacions i activistes de 6 països europeus (Itàlia, França, Àustria, Grècia i Xipre, a banda de l’estat espanyol), que tenia com primer objectiu analitzar en cadascú dels països involucrats els discursos polítics racistes, identificant les principals narratives que l’organitzen, i comparar els resultats d’aquestes recerques per tal d’identificar, quins recursos narratius i estratègies comunicatives semblants fan servir els altaveus del hate speech racista a Europa.
El resultat d’aquest procés de recerca són ara disponibles en la pàgina web de SOS Racisme: tant l’informe estatal (Racist Hate Speech in Spain) com el comparatiu d’àmbit europeu (Word are stones. International report) es poden descarregar en línia.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SOS Racisme rep la Creu de Sant Jordi 2024
anarquia
3catBarraques vivenda