ACSUR reflexiona sobre la invisibilitat de les dones immigrades en els mitjans de comunicació

 La jornada Del periodisme sobre les dones immigrades al periodisme global amb visió de gènere organitzada per La Asociación para la Cooperación en el Sur (ACSUR)– Las Segovias va ser un espai on es van presentar diferents punts de vista sobre la presència de les dones immigrades en els mitjans de comunicació. L’acte es va obrir la tarda de dijous dia 10 de desembre amb la presentació del documental “Veu Dona Sud: pels Drets Humans” al centre cultural de Barcelona ‘La Valentina’ i va comptar amb cinc taules rodones durant tot el divendres que se celebraven a la Sala Gran del Col·legi de Periodistes.

A primera hora del matí de divendres, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, va participar a la taula de presentació institucional de la Jornada i va destacar la importància de "fer visibles a les dones immigrants". A Marta Selva l’acompanyaven Montserrat Minobis, membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes, i Mónica Ximeno, presidenta de ACSUR-Las Segovias Catalunya.

Marta Tudela, Rita Marzoa i Alicia Oliver conduïen les ponències del matí de divendres – en les que participaven vàries ponents –. Totes les ponents pretenien indicar, des de la seva experiència personal, quina és la situació actual de la dona en la societat i, com a conseqüència, en els mitjans de comunicació.

La professora del màster universitari “Dones, gènere i ciutadania”, Eva Espasa, va exposar els resultat d’un estudi sobre el tractament de les dones als mitjans de comunicació. Espasa afirmava que el discurs dels mitjans avui en dia encara és generalitzat i va demostrar com la premsa fa distincions visibles en les dones; com per exemple, el sexisme que mostra la fotografia que va aparèixer en portada d’alguns dels principals diaris espanyols de la princesa Letizia i de Carla Bruni pujant unes escales enfocada des de la seva esquena.

Tot seguit, la coordinadora del diagnòstic “Elles i nosaltres. Una aproximació al discurs dels mitjans de comunicació catalans sobre les dones immigrades”, Beiby Vaca, va exposar les conclusions de l’anàlisi de les notícies sobre les dones marroquines i bolivianes aparegudes ens els quatre diaris més llegits a Catalunya. “Quan es deixa de ser immigrants?” va plantejar aquesta ponent, quan assenyalava que les dones immigrades mai eren tractades com a ciutadanes.

Per la seva banda, la defensora dels drets de les dones al Marroc, Zhoulikha Lakhari va concloure el seu discurs de la tercera taula ratificant que els periodistes podrien exercir i aprofitar la seva tasca per acostar-se a les dones immigrades, per donar una imatge real d’elles ja que “no només hi ha una classe de dona immigrada i no és bo generalitzar”.

A continuació, la presidenta del Centro Boliviano Catalán, Elsa Oblitas, va suggerir que els mitjans de comunicació – que tal com va dir la ponent són el quart poder – han de destacar els aspectes més positius de la immigració, ja que està a la seva mà canviar la situació actual de totes les persones immigrades. Oblitas va confessar que li semblava trist que les dones de Bolívia només apareguin als mitjans de comunicació quan es tracta de notícies sensacionalistes.

A l’última taula del matí, la Consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Dolors Comas, va reconèixer que s’havia de sensibilitzar i formar més als periodistes per a que poguessin abordar els temes relacionats amb la immigració i la diversitat correctament. Comas va avançar que el dilluns 14 de desembre es publicaria un informe que tractava sobre la presència de la immigració als mitjans de comunicació.

La jornada també va comptar amb la participació de l’escriptora Gemma Lienas, autora de llibres com “Anoche soñé contigo” i “El diario lila de la Carlota”. L’escriptora va aclarir que els infants interioritzen molt la informació que reben des dels mitjans de comunicació i que s’ha d’anar en compte perquè aquests creen i recreen patrons de conducta patriarcals. Lienas va recordar que cap notícia és neutra i que s’ha de tenir en compte el punt de vista de qui l’explica; va continuar afirmant que les dones tenen menys temps de paraula pel que fa a les notícies televisives, i que n’hi ha menys dones en els espais de tertúlia.

La intervenció de la Directora de Canal Latino TV, Verónica Chelotti, va tancar les taules del matí. El tècnic de la Red Nadional de Trabajadora de la información y Comunicació, Ariel Marcos Tito Correa; Lucía Ruiz, de Radio Vallekas – Red nosotras en el mundo- ; i la coordinadora general de Comunicación e información de la mujer, Mèxic, Luucía Lagunes van ser els encarregats de dur a terme les tres últimes ponències de la jornada i tractaven sobre les “experiències de periodisme ciutadà amb visió de gènere aquí i allà”. Tot seguit, van haver les co
nclusions i la cloenda de l’acte.

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensisosOCtubreweb
Noticia publico
PlaEndreça_CAT