Cal condemnar la violència des dels principis democràtics i no obrir la porta a l’odi racista

Des de SOS Racisme lamentem i condemnen la mort del jove de 20 anys apunyalat el passat dimarts a Sitges. Que es doni un fet tant greu i violent, com és un assassinat en el que tots els implicats són joves, ens obliga a reflexionar sobre quines causes generen que alguns nois i noies puguin tenir un comportament violent fins a l’extrem de perdre de vista el valor de la vida humana.
Compartim el dolor de la família i del cercle d’amics, així com el rebuig que aquest acte ha propiciat a la vil•la. Però aquest dolor i ràbia no pot obrir pas a l’odi racista i a la impunitat de manifestacions d’aquest tipus. Estem davant un crim que la justícia, amb la labor policial al davant, haurà d’aclarir i resoldre, sempre sota el paraigües de l’Estat de dret. Estem davant la mort d’un jove a mans d’altres joves, on la violència i la mort són les protagonistes i no l’origen ètnic de les persones. No es tracta de buscar en aquest origen ètnic, les causes d’aquest esdeveniment sinó en altres factors socials estructurals que fan que cada cop n’hi hagi un sector de joves més violents.
Des de SOS Racisme veiem fonamental aïllar les veus que barregen aquesta mort amb discursos xenòfobs i que busquen una resposta generalitzant i criminalitzant els joves d’origen immigrant. En aquesta fita és clau també el paper dels mitjans de comunicació que han de poder denunciar allò que atempta contra la convivència i l’ús de la xenofòbia, sense donar un altaveu que redimensioni la força d’una actitud minoritària i fer un anàlisi rigorós i adequat d’un fet com aquest sense caure en el morbo ni en fomentar tòpics o estigmatitzar col•lectius. Sembla que ara per alguns, no és suficient amb proporcionar les nacionalitats quan no aporten res a la notícia, si no que cal “investigar” encara molt més enllà per continuar perpetuant una divisió de la població segons l’origen i la procedència. Ho tornem a dir, aquí la nacionalitat de la persona morta i de les agressores no implica res, més enllà de ser un reflex d’una societat cada cop més intercultural.
Davant la mort d’aquest jove apostar per la divisió de la ciutadania és un error que només portarà a més confrontaments violents i ens allunyarà del camí per eradicar les causes que poden portar a les persones, independentment del seu origen, a apostar per la violència. Estem segurs que tant la societat civil, així com el Consistori sabrà estar a l’alçada i rebutjarà de forma contundent noves accions amb tint xenòfob. Les manifestacions, declaracions i missatges xenòfobs d’ahir, realitzats per algunes persones i grups minoritaris, no poden tacar la imatge de solidaritat i el caràcter integrador d’un municipi com Sitges.
Barcelona, 9 de juliol
SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?