Campanya electoral: discurs polític i racisme

Avui arrenca la campanya electoral per les eleccions estatals del #28A. Des de SOS Racisme denunciem les greus conseqüències sociopolítiques que tenen els discursos racistes i les propostes discriminatòries. Apel·lem a la responsabilitat social de les candidatures i les seves representants per no «encendre focs racistes».
El racisme és una realitat que no es veu per les institucions El 2018 un 52% de les situacions de racisme no han estat denunciades. Per desconeixement i, sobretot, desconfiança en el sistema. [kleo_button title="DENUNCIA" href="http://nova.sosracisme.org/said" style="default" size="" ]
Com entitat de defensa dels drets humans i d’incidència política, des de SOS Racisme Catalunya tenim la responsabilitat d’estar alerta, denunciar i contra-argumentar les candidatures polítiques que des del racisme fan propostes discriminatòries i utilitzen el discurs de l’odi per aconseguir vots, menystenint les nefastes conseqüències per la convivència.

Per aquest motiu, un cop més, farem seguiment dels discursos emprats per tots els partits polítics durant la campanya electoral del #28A i del #26M.

Des del 2008, fem seguiment del discurs polític en campanya perquè:

  • Hi ha partits polítics que utilitzen els discursos racistes i les propostes discriminatòries per guanyar vots, alhora que fan servir les persones migrades com una peça més del joc electoral, com un boc expiatori de les deficiències que presenta el sistema econòmic i polític actual.
  • És important contra-restar aquest discurs i donar eines a la societat per desmuntar-lo i votar amb consciència i responsabilitat.
  • Alguns partits de tradició democràtica fa anys que han assumit el racisme com un pilar fonamental del seu discurs, com és el cas del Partit Popular. Recentment, s’han sumat al carro partits com Ciutadans i V0X, un partit anti-drets que s’alimenta de l’odi a la diferència. Tot i això, en aquests anys hem recollit «mistos electorals»* de molts colors polítics, perquè el racisme institucional és sistèmic i travessa tots els governs, defensin la ideologia que defensin.

*Misto electoral: discurs electoral que encén un foc racista

Plantem-hi cara!

El context polític actual és delicat. Ens trobem davant una probable radicalització del vot conservador, que pot suposar l’arribada d’un partit d’extrema dreta al Congrés dels Diputats. Els drets de totes corren perill, i en especial els drets de les minories polítiques, com les persones migrants, a qui no se’ls permet decidir. Que no ens enganyin. La seguretat i l’economia són falsos arguments que mai poden justificar la retallada de drets ni la criminalització d’un sector de la població.

Denunciarem el discurs d’odi, si s’escau, per la via penal

Des de SOS Racisme considerem que la nostra responsabilitat és lluitar contra el racisme amb totes eines que tenim al nostre abast. Fins i tot utilitzant l’article 510 del Codi Penal quan sigui necessari.
 

La manca de dret a vot de les persones migrants beneficia el discurs racista

Tant discriminatori és utilitzar les persones migrades com a carn de canó del debat electoral sobre seguretat, com ometre-les o ignorar-les en els programes electorals. Les persones migrades han d’estar presents a les propostes públiques com a part de la ciutadania que són.

No tenim cap dubte que aquest oblit és fruit de la negació de drets polítics de les persones migrades. No podem acceptar un sistema democràtic en el qual una part important de la ciutadania no té dret a votar, perquè s’incompleixen els principis de la democràcia. Volem el #VotxTothom!

Imatge de Pastoral Visual (web)

És necessari un vot informat

Rebutgem la política de titulars i pica-baralles als platós de televisió. Estratègies mediàtiques que ens allunyen del contingut real dels programes electorals, que són els que ens permeten conèixer les prioritats i els tipus de polítiques per les que treballaran els partits un cop passin les eleccions. Per aquest motiu, reivindiquem la necessitat de no deixar-se endur pel «fum» mediàtic i informar-se accedint al programa electoral dels partits.

No votis racisme!

Un pacte hipòcrita i electoralista?

El passat 1 d’abril la Generalitat va impulsar un acord per a un “debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia” en campanya electoral. Estem convençudes que el seguiment dels discursos polítics que farem desemmascararà la façana hipòcrita de molts partits, que des dels seus inicis mobilitzen els seus votants amb arguments racistes.


→ En els propers dies farem seguiment dels «mistos electorals» mitjançant:

  • Twitter i Instagram, amb les etiquetes #mistos #28A #26M#racismeelectoral
  • Web de SOS Racisme, publicant un balanç electoral el dia després de les eleccions estatals i de les municipals

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18