#COMUNICAT: Agent de la Guàrdia Urbana condemnat per colpejar un home de manera “gratuïta i innecessària” fins 10 vegades

El Jutjat d’Instrucció número 25 de Barcelona ha condemnat a un agent de la Guàrdia Urbana com a autor d’una falta de lesions produïdes com a conseqüència d’haver colpejat a la víctima repetidament sense que ella presentés resistència, causant-li lesions a diferents parts del cos.
Feia 6 anys que SOS Racisme no aconseguia una sentència condemnatòria contra un agent de policia. En aquest període, l’entitat ha recollit 168 denúncies d’agressions o abús d’autoritat de caire racista o xenòfob.
Gràcies als testimonis i a la gravació dels fets realitzada per un vianant amb el seu telèfon mòbil, la sentència reconeix que la víctima, malgrat no oferí cap resistència a l’acció policial, fou colpejada un total de deu vegades per l’agent condemnat, produint-li diverses ferides i contusions a diferents parts del cos.  La sentència judicial recull que hi va haver “un exceso en la conducta del agente de la Guàrdia Urbana (…) que de forma gratuíta e innecesaria golpeó” a A.B.T., mostrant “una conducta no amparada en la situación de necesidad ni en el ejercicio del deber”.
Els fets es van produir el mes d’agost del 2012, quan l’agredit, de nacionalitat senegalesa, es trobava venent productes al carrer. En aquell moment es produí la intervenció policial de diversos agents de la Guàrdia Urbana. Com a conseqüència de l’agressió, la víctima es dirigí al Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme a Barcelona, entitat que assumí el seu cas i el representà en el procediment judicial.  Val a dir, però, que la sentència no és ferma, ja que ha estat recorreguda per la defensa de l’acusat i també per la víctima, en aquest últim cas, al no condemnar a un altre dels agents denunciats.
El jutjat condemna l’agent al pagament d’una multa de 600€ per lesions i el pagament de les costes del judici. SOS Racisme Catalunya informa que l’agent condemnat també està implicat com a mínim en un altre cas d’agressions i abusos policials, pendent de judici.
L’entitat antiracista denuncia, en primer lloc, la constatació palpable dels cada cop més freqüents maltractaments infligits per les forces de l’ordre públic a la ciutadania, i en concret al col·lectiu de persones immigrades, tal i com denuncia amb preocupació el propi Comissari pels Drets Humans del Consell d’Europa en el seu Informe sobre Espanya, publicat el passat 9 d’octubre.
En segon lloc, tot i que aquestes accions són inacceptables en un Estat de Dret, les víctimes es troben amb greus dificultats per obtenir el degut reconeixement per part de la Justícia: dificultats per interposar denúncies contra la policia a les comissaries, arxiu provisional dels casos que endarrereix i dificulta els procediments, el incorrectament aplicat principi de veracitat dels agents i denúncies contra les víctimes com estratègia habitual de la defensa policial.
Aquesta sentència, segons l’entitat, resulta l’excepció a una regla general: l’absolució dels membre de les forces de seguretat públiques que han vulnerat els drets fonamentals de les víctimes o, fins i tot, la condemna de les víctimes.
SOS Racisme Catalunya insta a les autoritats, tal i com recull l’informe del Consell d’Europa abans esmentat, a que s’investiguin i es condemnin amb fermesa tots els casos d’abusos i maltractaments comesos pels cossos i forces de seguretat pública, així com tota acció discriminatòria i racista. “Fem que els “invisibles” de la nostra societat no esdevinguin també invisibles per una justícia que, a més de cega, esdevé preocupantment insensible.”
 
Contacte SOS Racisme Catalunya:
Jose Peñín, Comunicació. 93 301 05 97, 636 248 621 –  comunicacio@sosracisme.org

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?