COMUNICAT | Denunciem les declaracions racistes d’Albert Batlle , aixi com la criminalització constant per part dels mitjans de comunicació a les comunitats migrades i racializades

Des de SOS Racisme denunciem les declaracions racistes d’ Albert Batlle, Tinent Alcalde de Seguretat de l’Ajuntament BCN, aixi com la criminalització constant per part dels mitjans de comunicació a les comunitats migrades i racializades.

Darrerament estem assistint a una campanya de criminalització de les persones sense papers des dels diferents nivells de l’administració pública, així com a la propagació del discurs dur que vincula la immigració als problemes de la nostra societat, com pot ser la delinqüència.

Aquesta campanya s’està duent a terme en un context de crisi econòmica en el que és molt fàcil fomentar la xenofòbia a partir de canalitzar el descontent i la preocupació social en la culpabilització de les persones immigrades. Assistim al retorn del terme “Bandes llatines“als mitjans de comunicació i en boca de polítics i càrrecs policials.

El terme correcte seria “Bandes juvenils”, però els mitjans de comunicació massius opten per “llatines”. Una vegada més, exercint la seva funció de senyalament de certes comunitats.

Albert Batlle es suma (no és la primera vegada) a la propagació del discurs alarmista i racista que vincula la immigració a la delinqüència. Un discurs que ve acompanyat per actuacions que alimenten el racisme institucional i institucionalitzat d’un consistori que defensa un model de seguretat que no respecta, ni protegeix ni garanteix els drets de les veïnes i els veïns.

Reproductor de vídeo

00:00
00:24

El problema de la delinqüència és independent al fet migratori. No s’ha de buscar les causes en l’origen nacional de les persones, sinó en aspectes socials i de marginalitat en el cas dels petits robatoris i de la corrupció en el cas de la gran delinqüència.

En aquest mateix nivell, l’exhibició  de dades per part del Ministerio de Interior només parlant dels delinqüents immigrants en situació irregular, són una altra forma de continuar la campanya de criminalització i consolidar encara més el binomi immigració-delinqüència.

De fet, entre l’any 2000 i el 2014 va haver un increment exponencial de la població immigrant, arribant a representar un 10% del total de la població segons dades del INE. Aquest augment de població immigrant no s’ha acompanyat d’un increment de les taxes de criminalitat. La taxa de delinqüència a Espanya ha descendit lleugerament, sent Espanya el tercer país europeu camb menor taxa de delinqüència segons dades d’Eurostat.Durant el temps que la població immigrant ha crescut considerablement l’Espanya, la delinqüència ha baixat.

Si es volgués abordar la qüestió de les bandes juvenils s’hauria d’anar a l’origen del problema: la seguretat dels joves en termes d’accés a drets.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa