#COMUNICAT: Pel tancament dels CIE perquè són indignes, perquè atempten contra els Drets Humans, perquè són una vergonya.

El proper diumenge 15 de juny: jornada estatal de lluita contra els CIE. A diferents pobles i ciutats d’arreu de l’estat hi ha convocades accions durant tot el cap de setmana per denunciar les vulneracions, abusos i maltractaments que es donen als Centres d’Internament per a persones Estrangeres, i per exigir el seu tancament.


Els il·legals són els CIE. #stopCIEs from Poca Broma Produccions on Vimeo.

Els Centres d’Internament per a persones Estrangeres. Són centres no penitenciaris on s’interna, a l’espera de ser expulsades, les persones estrangeres que han estat detingudes per trobar-se en situació administrativa irregular. Actualment,a tota Europa hi ha 280,   7 a l’Estat espanyol, 1 d’ells a Barcelona.

Ahir ens vam assabentar que la Conferència Episcopal i el Ministeri d’Interior han signat un acord per garantir l’assistència religiosa dins el CIE. Considerem que es tracta d’una estratègia més del Govern per no afrontar directament la problemàtica dels CIE. I d’altra banda, detectem, de nou, una manca de sensibilitat o coneixement de la realitat d’aquests centres, ja que amb probabilitat les persones retingudes poden practicar altres religions.

IMG_6472

Des de SOS Racisme Catalunya, com associació antiracista de defensa dels Drets Humans, fa anys que lluitem pel tancament d’aquests espais, que són un exemple flagrant de la maquinària del racisme d’estat, com també ho és la llei d’estrangeria, la directiva de la vergonya, les detencions per perfil ètnic, les tanques a les fronteres,…. entre altres. En el marc d’aquesta jornada de lluita contra els CIE

DENUNCIEM

  • La manca de legitimitat i proporcionalitat de la mesura de l’internament. La privació de llibertat d’una persona com a resultat d’una falta administrativa qüestiona els pilars sobre els que es sustenta l’estat de dret. L’internament, a més, funciona com a mecanisme de càstig, ja que es planteja com una sanció encoberta on s’aplica la lògica d’excepcionalitat de manera regular.
  • Les constants violacions dels drets humans a les que són sotmeses les persones que hi estan retingudes. No s’assegura el dret a la informació; no es garanteix el dret a la intimitat familiar, règim de visites i comunicacions; manca d’habitabilitat; dret a una assistència lletrada vulnerat; no es respecta el dret a comiat o preparar el retorn abans de l’expulsió; manca d’una atenció mèdica de qualitat; tractes cruels, inhumans i degradants. I evidentment, la impunitat: dificultats per a denunciar situacions de racisme i maltractament.
  • Els maltractaments als que són sotmeses les persones que són deportades al seu país d’origen, en els anomenats vols de la vergonya.

 EXIGIM

  • La derogació de la llei d’estrangeria, que considerem una legislació racista en tant que pretén regular els drets i llibertats de les persones estrangeres de manera diferenciada a la resta de ciutadania.
  • El tancament dels CIE, per injustos des d’un punt de vista ètic, per contraris als principis de democràcia, llibertat i de respecte; i per il·legals tenint en compte els principis de l’Estat de Dret.
  • Aturar el vols de la vergonya, perquè són un atemptat contra la dignitat de les persones i vulneren els drets humans.

Us animem a participar a les diferents accions programades en aquesta jornada de lluita.

A Barcelona:

  • Ateneu Popular de La Marina-Zona Franca. 13 de juny a les 19h. Cine-fòrum amb el documental “Sobren raons” i presentació del nou espai Diàleg entre Cultures a L’Engranatge.  al C/ Alts Forns, 69, local 8.
  • Plataforma Tanquem els CIEs: 14 de juny a les 12h al MACBA: El CIE al centre. I a les 18h davant del CIE: Roda de premsa i Actuació Musical.
  • Espai de l’Immigrant: 15 juny al Ptge. Bernardí Martorell, 2;  a partir de les 18h: Tambors contra el racisme. Grup Kenkeliba, Rambla del Raval, Inauguració exposició fotogràfica “109”, Crònica del camí al CIE, per Daniela Frechero. Projecció del documental Sobren Raons. 20.30h Xerrada sobre els CIEs amb Sandra Queraltó de Tanquem els CIEs.  A les 21h Sopar popular.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa