DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

La Federació Catalana d' Organitzacions No Governamentals pels Drets Humans,  va celebrar el darrer 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, per commemorar un any més la lluita de les dones per la seva participació, en igualtat de condicions amb els homes,  en el devenir de la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a persones.  

Però aquests 2009també commemorem una altra data important, el 30è aniversari de la Convenció sobre l'Eliminació de totes les formes de Discriminació contra les Dones que va ser aprovada per Nacions Unides el 18 de desembre de 1979 o que  no va entrar en vigor fins al 1981.

 

més informació a : www.dretshumans.cat

 

Des de la FCONGDH volem aprofitar aquesta data per mostrar la nostra preocupació per la situació de vulneració de drets humans que pateixen les dones aquí i arreu. També volem demanar als estats un compromís més ferm amb el compliment dels Objectius del Mil·lenni referits específicament a les dones: assoliment de l’educació primària universal, promoció de la igualtat i l’autonomia de la dona i millora de la salut materna. Aquest objectius són la concreció de la Declaració del Mil·lenni aprovada, pel conjunt d’estats de Nacions Unides, a la Cimera del Mil·lenni de l’any 2000. 

Malauradament, i malgrat que en alguns països s’ha assolit la igualtat formal i legal, les dones continuen patint nombroses discriminacions laborals, socials i politiques. Les dones segueixen sent mares i cuidadores sense que els estats i governs reconeguin aquesta tasca imprescindible per les societats, segueixen sent objecte de la violència masclista, de l’assignació de rols estereotipats pel sol fet d’haver nascut dones i estan lluny de gaudir plenament del seu dret a la llibertat sexual i del dret a decidir sobre el seu propi cos. 

En els països on la igualtat formal i legal no està consolidada, la situació s’agreuja i la dona pateix gravíssimes violacions dels drets humans. En molts indrets del planeta, les dones no tenen garantit l’accés als drets fonamentals com l’educació, el treball o a la salut; són les principals damnificades en les crisis humanitàries i econòmiques i pateixen el que s’ha denominat el fenomen de la feminització de la pobresa. Especialment vulnerable es la situació de les dones que es veuen forçades a migrar dels seus països per caure en xarxes de prostitució en els països del nord.  

Tanmateix les dones han demostrat arreu del món, la seva capacitat per lluitar amb coratge pels seus drets i pels de les seves comunitats així com han demostrat una gran força resistint i actuant en favor de la pau i la justícia, fins i tot en contextos de violència armada. 

Davant d’aquesta situació cal seguir treballant per l’autonomia i l’empoderament de les dones perquè esdevinguin les protagonistes d’una transformació social que els permeti assolir la plena igualtat, legal, formal i pràctica. 

Els drets humans són de tots i de totes. Coneix-los, defensa’ls  

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa