EL CAS DE LA LLIBRERIA KALKI: NEONAZIS A JUDICI

  S’ha iniciat avui a l’Audiència Provincial de Barcelona el procés judicial contra quatre persones acusades de distribució i venta de material i textos doctrinaris nazis, negacionistes i instigadors de l’odi racial i el genocidi.

Al banc dels acusats hi seien Oscar Panadero García, Juan Antonio Llopart Senent, Carlos García Soler i Ramon Bau Fradera. Es tracta, respectivament, de l’administrador de la Llibreria Kalki, punt de difusió dels textos, de l’administrador de l’editorial Ediciones Nueva República S.L de Molins de Rei, on es realitzaven i distribuïen els escrits i d’un col·laborador habitual d’algunes publicacions.

L’activitat dels acusats girava en torn a l'Círculo de Estudios Indoeuropeos (CEI) i de la secció espiritual La Orden, associacions de les que el president correspon al quart acusat i contra el qual es sol·licita la condemna més elevada. 

El Fiscal demana penes d’entre 5 i 8 anys de presó per els delictes d’idees genocides, associació il·lícita i d’anar en contra de l’exercici dels drets fonamentals.

El procés judicial de la Llibreria Kalki comença amb la localització d’una web de venta de material neonazi, a partir d’aquí s’obre una investigació que es materialitza, l’any 2003, amb l’intervenció i registre per ordre judicial de la llibreria del carrer Argenter nº11, aixi com de l’editorial Ediciones Nueva República i del domicili del propietari de l’editorial. Es requisa una gran quantitat de material doctrinari neonazi, antisemita i negacionista de l’Holocaust que es distribuïa tant a Espanya com a nivell internacional, principalment a Europa i Llatinoamèrica.

Paralel·lament, els responsables del Centro de Estudios Indoeuropeos, associació neonazi presentada públicament com a entitat cultural de fins no lucratius, van ser detinguts pels Mossos d’Esquadra al maig del 2004. D’entre els dentinguts, el delegat de l’entitat és també el propietari de la llibreria Kalki. 

SOS Racisme-Catalunya i Amical de Mauthausen es presenten com a acusació popular en el procés judicial pels delictes d’incitació al genocidi, al racisme i a la discriminació. 

Els articles 510 i 607 del Codi Penal Espanyol aprovat al 2005 tipifiquen l’activitat de la Llibreria Kalki com a delicte.

Article 510

1.       Los que provocan a la discriminación, al odio o a la violencia contra grupos o asociaciones, por motivos racistas, antisemitas u otros referentes a la ideología, religión o creencias, situación familiar, la pertenencia de sus miembros a una etnia o raza, su origen nacional, su sexo, orientación sexual, enfermedad o minusvalía, serán castigados con la pena de prisión de uno a tres años y multa de seis a doce meses.

2.       Serán castigados con la misma pena los que, con conocimiento de su falsedad o temerario desprecio hacia la verdad, difundieren informaciones injuriosas sobre grupos o asociaciones en relación a su ideología, religión o creencias, la pertenencia de sus miembros a una etnia o raza, su origen nacional, su sexo, orientación sexual, enfermedad o minusvalía.

Article 607

2. La difusión por cualquier medio de ideas o doctrinas que nieguen o justifiquen los delitos tipificados en el apartado anterior de este artículo, o pretendan la rehabilitación de regímenes o instituciones que amparen prácticas generadoras de los mismos, se castigará con la pena de prisión de uno a dos años.

 Aquest cas presenta moltes similituts amb el procés judicial de la llibreria Europa, situada al barri de Gràcia, centre de propaganda neonazi i el titular de la qual, Pedro Varela, estava també estretament lligat a una associació d’extrema dreta, CEDADE i estava relacionat amb Edicions Ojeda, editora de publicacions de caire racista i nacionalsocialista.

La sentència del procés judicial contra la llibreria Europa va ser recurrida davant del Tribunal Constitucional espanyol, que declara, el 7 de novembre de 2007, que la negació de l’holocaust entra dins del dret a la llibertat d’expressió.

La declaració d’inconstitucionalitat de l’article 607.2 deixa tipificat com a delicte únicament la justificació de la negació de l’Holocaust.Arrel d’això, la resolució de l’Audiència Provinicial de Barcelona de març de 2008 sobre el cas de la llibreria Europa no condemna al seu propietari per delicte de provocació a la discriminació, odi o violència contra grups per motius racistes, antisemites, altres referents ideològics o creences la pertinença dels seus membres a una ètnia, el seu origen nacional, etc recollit a l’article 510 del CP. 

Més informació sobre el procés judicial contra la llibreria Kalki:

 · Cuatro nazis en el banquillo por difundir el negacionismo, article del diari El País

 · Manifest Contra la Impunitat Neonazi 

Les entitats sotasignants, tot aprofitant l'avinentesa de la commemoració del Dia de l'Holocaust i el 60è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, el passat any 2008, posem de manifest un seguit de consideracions a l'entorn de diversos fets que, al nostre entendre, vulneren el sentit d’ambdues dates. 

Tot just fa un any, el 7 de novembre, arrel del recurs d'apel·lació d'inconstitucionalitat presentat per Pedro Varela, el tribunal Constitucional deixava sense efectes penals la difusió d'idees o doctrines que neguessin el genocidi. A partir d'aquesta resolució, l'Audiència Provincial de Barcelona rebaixava substancialment la pena dictada deu anys enrere, contra Varela, conegut per la seva trajectòria en els moviments d'extrema dreta i propietari de la llibreria Europa, gran centre de distribució de  propaganda nazi, racista i antisemita i nucli de proselitisme juvenil.  

A hores d'ara, aquestes actuacions dels tribunals obren les portes a la impunitat vers aquells que difonen l'odi racial, donen força al rebrot de les teories negacionistes, tal com ja s'ha demostrat en actes celebrats en diverses ciutats, i són un perillós precedent per altres casos que estan pendents de judici, com el que es durà a terme, del 2 al 5 de març, contra els propietaris i col·laboradors de Kalki, la potent distribuïdora de literatura neonazi.

Causa estupor que el TC no hagi tingut en compte la vinculació entre aquells que construeixen i difonen ideologia d'extrema dreta i aquells que exerceixen la violència, tal com ho deixen paleses les actuacions de grups neonazis.   

Denunciem, amb tota energia i rotunditat, que sota l’empara de la llibertat d’expressió, el nostre ordenament legal no condemni la negació de l'Holocaust ni contempli que posicions ideològiques en aquest sentit són fonts de violència, odi racial i antisemitisme.  

Cal emfasitzar que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha declarat en repetides ocasions que el dret a la llibertat d’expressió no empara la negació de genocidis i que el Consell de la Unió Europea va aprovar, el 20 d'abril de 2007, un marc d’actuació pels seus estats membres, pel qual se'ls insta a sancionar l’apologia pública dels crims de genocidi, així com la negació o banalització dels mateixos.

   ¿Com han de sentir-se les víctimes del nazisme, silenciades durant tants anys al nostre país, davant les agressions comeses contra la seva dignitat?

 ¿Com un estat democràtic pot lluitar contra la discriminació si no castiga la incitació a l'odi racial practicada per neonazis reconeguts?

 ¿Com es pot dotar d'impunitat l'extrema dreta, que justament s'empara en les llibertats democràtiques per atemptar contra els drets humans?

  ¿Com poden tolerar-se les activitats de defensors de règims del passat que conculcaren tots els drets humans?

 En nom propi i dels que mai pogueren parlar, demanem una rectificació del Codi Penal que condemni el negacionisme, totes les expressions contràries als drets humans i totes les doctrines generadores d’odi per motius racistes, xenòfobs, ideològics i de creences o pel seu sexe o orientació sexual, així com per malaltia o minusvàlua. 

Barcelona, desembre de 2008 

Entitats impulsores: Amical de Mauthausen i altres camps; Coordinadora Gai-Lesbiana, Entesa judeo-cristiana de Catalunya; SOS Racisme-Catalunya; Unión Romaní.  

Entitats adherides: Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura; Associació Catalana de Brigadistes a Nicaragua-Sandino; Associació d'Estudiants Progressistes; Attac-Catalunya; Casal Argentino (Barcelonès Nord – Maresme); Casal de Joves de Sant Just Desvern; Col·lectiu Gai de Barcelona; ED-Associació Educativa Sociolaboral; Enginyeria Sense Fronteres; Foro per a la Defensa de la Tercera Edat; Fundació Món-3; Fundació Pere Ardiaca; Germanetes de l´Assumpció de Santa Coloma de Gramenet;  Grup d’amics Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transexuals; Institut Català d’Estudis sobre la Violencia ; Nuevos Col·lectivos; Turó Solidari Cerdanyola.. 

Federacions: Consell d'Associacions de Barcelona; Consell de la Joventut de Barcelona; Coordinadora d'Entitats del Poble Sec; Fedelatina; Federació Catalana d'UDP; Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona; Moviment Laic i Progressista; Plataforma Catalana de Suport al Lobby Europeu de Dones; Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta; Unió d’Entitats de la Marina.  

Institucions:Comissió de Convivència de l’Ajuntament de Sabadell Si voleu adherir-vos adreceu-vos a:www.sosracisme.org o podeu enviar un correu a sosracisme@sosracisme.org  

 


[1] Declarada inconstitucional i nula l’expressió en cursiva per la Sentència 235/2007, de 7 de novembre del 2007, del Tribunal Constitucional.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Noticia publico
PlaEndreça_CAT
Noticia la directa