El dret a vot, imprescindible per construir ciutadania.

Condemnem el suport de l’alcalde de Vic i altres regidors de CiU a la moció de PxC contra el possible dret a vot dels ciutadans marroquins.

Els resultats de la votació a l’Ajuntament de Vic a la moció presentada per PxC contra el possible dret a vot dels ciutadans d’origen marroquí, no només ens ha sorprès negativament sinó que ens preocupa profundament.
PxC sol•licitava en la seva moció demanar al Govern estatal que es plantegés la decisió de signar un conveni de reciprocitat amb el Marroc que permetés als veïns i veïnes d’origen marroquí votar a les eleccions municipals. Una proposta injusta, racista, que pensàvem que només podia impulsar un partit xenòfob i alguns tertulians cridaners que van aixecar la veu fa uns mesos davant la noticia. Però no ens podíem imaginar que polítics de partits tradicionalment democràtics donessin suport a un atac contra la mateixa democràcia i contra la cohesió del nostre país.
El vot a favor de l’alcalde, Josep Maria d’Abadal, i els regidors del seu partit, David Sala i Xavier Farrés, han convertit una barbaritat racista en una amenaça real i seriosa. I han posat l’Ajuntament de Vic i la política de CiU cada cop més a prop del feixisme i l’extrema dreta.
PxC ataca els veïns i veïnes marroquins fidels al seu programa polític. Però l’alcalde amb el seu vot i les seves argumentacions, menysprea la seva ciutadania: a les que està negant el vot i a la resta, posant en perill el sistema democràtic i la convivència al seu municipi. Afirma que a Vic “no li convé que voti qualsevol persona que no estigui identificada a la ciutat” ja que la gent “ha de votar sent vigatans i coneixent la ciutat”. Una persona que ha decidit fer la seva vida a Vic, no pot estimar la ciutat independentment del seu país d’origen? Coneix millor les necessitats del municipi un barceloní que s’hagi mudat fa 4 dies que un marroquí que hi visqui des de fa 15 anys? Què significa ser vigatà? O ser català? Els partits i els seus polítics, amb accions com aquesta, estan desterrant a tot aquell que no hagi nascut a Vic, a Catalunya, a l’Estat Espanyol o a Europa (que tots aquests sí que poden votar lliurement). Els drets no es poden lligar als coneixements i molt menys als sentiments.
El dret a vot és símptoma de la salut democràtica del nostre país. No podem parlar de valors democràtics universals quan gairebé un milió de persones que viuen, treballen i paguen els seus impostos a Catalunya sense poder decidir sobre allò que els afecta. El conveni amb el Marroc ha estat una bona noticia encaminada cap a la construcció d’una societat justa formada per ciutadans amb drets polítics.
Des de SOS Racisme Catalunya estem lluitant des dels anys 90 per la reformulació i plantejament del concepte de ciutadania vinculant-lo a la residència i no a la nacionalitat. Creiem que si volem treballar per la integració i la cohesió social, hem de lluitar perquè puguin participar activament de les decisions que els afecten, perquè tinguin dret a vot a nivell municipal, autonòmic, estatal o europeu. A no ser que el que vulguin els nostres polítics no siguin ciutadans sinó súbdits, persones deshumanitzades que han de treballar i consumir; amb deures i sense drets.

  • Condemnem el suport de Josep M. Vila d’Abadal, David Sala i Xavier Farrés, alcalde i regidors de CiU, a la moció presentada per Plataforma per Catalunya.
  • Alertem del perill social que suposen decisions polítiques que vagin en detriment d’una part de la ciutadania, que agreugin la situació de desigualtat i que divideixin la població per nacionalitats, països d’origen, cultures o religions.
  • Mirem amb preocupació que aquesta moció es pugui estendre a altres municipis de la mà de partits o polítics que vulguin materialitzar el seu discurs anti-immigració, cada cop més estès.
  • Demanem a la resta de partits, implicats en la construcció d’una societat justa i cohesionada, que s’oposin i condemnin enèrgicament qualsevol acció que vulneri el drets de la ciutadania, independentment del seu origen o de si poden o no votar, i que actuïn amb fermesa davant actituds que puguin fomentar el racisme i la xenofòbia.

Link a la noticia
Dimarts, 13 de setembre del 2011
SOS Racisme Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18