Comunicat: #DonoElPerfil – La discriminació racial en les recerques policials

Des de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos a Catalunya, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona i SOS Racisme Catalunya, denunciem el racisme en les recerques dutes a terme per les forces i cossos de seguretat. És inacceptable que el racisme sistèmic i estructural afecti la integritat i els drets de les persones no blanques. Ens preocupa el biaix racista que detectem en les diferents fases de les recerques policials. La nostra experiència evidencia que aquests processos estan basats en identificacions produïdes sota el secretisme de la recerca policial, sense suficients garanties ni control judicial. Aquesta falta de transparència i supervisió posa en risc drets fonamentals. 

Destaquem especialment les detencions, atestats policials, acusacions i processos judicials sense garanties que es produeixen cap al col·lectiu de venedors ambulants. És alarmant que qualsevol persona dins d’aquest col·lectiu pugui ser detinguda per accions d’uns altres. Aquestes actuacions es duen a terme en procediments plens d’errors i no tenen en compte el racisme estructural existent, el qual afecta el reconeixement i perpetua la discriminació. La nostra preocupació es deu al fet que aquestes recerques policials poden derivar en un procediment penal que impactarà en totes les esferes de la vida diària de la persona acusada i especialment en la seva llibertat.

Amb sort, el procés finalitzarà amb una sentència absolutòria que reconegui els greus errors en les identificacions i detencions policials, o qüestioni imputacions l’única prova de les quals són les paraules d’un agent de policia. Davant aquestes injustícies ens preguntem qui es farà responsable de la reparació de la persona que ha sofert una acusació injusta. D’això, fins ara, ningú es fa responsable. 

Desgraciadament també coneixem molt de prop casos que acaben en sentències condemnatòries. Aquestes es basen en la reafirmació de l’atestat i la identificació realitzada pels agents en el judici, sense cap altra prova, la qual cosa fa que la paraula dels agents valgui més que mil imatges. També és gravíssim que les identificacions policials puguin ser realitzades per particulars sense cap garantia, arribant aquests mateixos a donar testimoniatge enfront del jutge d’haver estat induïts per la policia a identificar a dues persones perquè «donaven amb el perfil» i «a algun trobarem», demostrant – després d’haver passat 2 mesos a la presó- que eren completament innocents.

Reafirmem el nostre compromís en la lluita contra el racisme en les recerques policials. Instem les autoritats competents a establir un major control i supervisió de les recerques dels agents de policia en la seva cerca d’autors de delictes, evitant biaixos basats en el racisme estructural i institucional. És fonamental que es prenguin mesures concretes i efectives per a evitar que persones que ja són afectades per racisme, tinguin majors probabilitats de ser detingudes i d’enfrontar procediments penals injustos. Instem les autoritats pertinents a promoure una cultura de transparència, rendició de comptes i promoció de mecanismes de control dels cossos de seguretat pública. 

És necessari i urgent fomentar la sensibilització sobre la discriminació racial en els cossos de seguretat i garantir que els procediments d’identificació siguin imparcials, justos i lliures de racisme.

Per a finalitzar, rebutgem la discriminació racial en les recerques policials i ens comprometem a continuar lluitant per una societat més justa i equitativa. Per aquest motiu, fem una anomenada a tota la societat civil, les institucions i l’administració pública per a continuar lluitant contra el racisme en totes les seves formes, ja sigui als carrers, en els metres i també en els jutjats.

FIRMA AQUÍ EL MANIFEST

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

_Laboral - Web (2)
CONVO - JUICIO 6 MOSSOS