Éxit de participació a la Ruta Antiracista per la Rambla

En 21 de març, Dia Internacional contra el Racisme, vam recòrrer un dels carrers més transitats de Catalunya per visibilitzar les discriminacions racistes que es donen de manera invisible, en aquesta com en tantes altres vies dels nostres barris i municipis.


20180321_Rutaantiracista_p1_4
En Daouda Dieye, del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, i en Cheikh Dramme, de SOS Racisme, a la primera parada de la #RutaAntiracista

L’activitat va merèixer l’atenció de moltes persones que van participar de tot el recorregut: des de la Font de Canaletes, punt de trobada, fins a Drassanes, on està ubicada l’oficina de SOS Racisme. Entre en Cheikh Drame, activista de SOS Racisme, i les activistes i representants de col·lectius antiracistes col·laboradors a l’acte, van informar a cada parada de la situació de les diferents discriminacions racistes que patim o es donen al nostre voltant, unint les últimes dades i conclusions de l’informe sobre el racisme a Catalunya, amb l’experiència i expertesa de les persones participants.
Van començar la ruta molt a prop de l’intercanviador del metro de Plaça Catalunya exposant la realitat de la persecució policial als venedors ambulants no autoritzats, amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, del discurs d’odi dins i fora de les xarxes socials, amb l’Euroàrab Centre; de la buroexclusió i la Llei d’Estrangeria als peus del monument a Colom, amb l’Espacio Inmigrante. L’activivista Khadra Ahmed va exposar el seu cas i la seva persistent lluita contra les identificacions per perfil ètnic, l’advocat Josep Granados va explicar el cas d’en Kamal Uddin just davant de la comissaria situada a La Rambla, on un agent de la Guàrdia Urbana el va agredir. El seu cas va exemplificar les enormes dificultats que ens trobem en els casos de violència i discriminació policial, i el DJ i productor musical Alex Drammeh va explicar des de la seva experiència com es discrimina en l’accés a locals d’oci a Barcelona.
Marilda Sueiras, advocada del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) va tancar la ruta donant més detalls del servei d’atenció a les víctimes de racisme i obrint una ronda d’intervencions de les persones participants. El SAiD va complir 25 anys el 2017, i que suposa la font d’informació principal de l’informe “InVisibles. L’estat del racisme a Catalunya”.

Trobareu més fotografíes de l’acte a la galeria d’imatges de Facebook.
Aquest és el resum de la informació que es va compartir durant la ruta antiracista per la Rambla:
 

0. PUNT DE TROBADA

  • Cheikh Drame, activista de SOS Racisme

  • Font de Canaletes (La Rambla, 133)

Les persones que han patit una situació de racisme es troben en situació d’indefensió. El 2017, un 57% dels casos notificats al SAiD no van ser denunciats, per manca de mecanismes o pel desinterès de la víctima (causat per por o per desconfiança en el sistema).

1. PERSECUCIÓ POLICIAL DELS VENEDORS AMBULANTS

  • Daouda Dieye, portaveu del Sindicat Popular de Vendedors Ambulants de Barcelona

  • Intercambiador de metro i FGC (La Rambla – Plaça Catalunya)

Un 32% dels casos de discriminació per part de cossos policials tenen com a víctimes a venedors ambulants. En la majoria de casos, en comptes d’acusar els perpetradors, actuem com a defensa de la víctima per acusacions de l’altra part.

2. DISCURS D’ODI DINS I FORA LES XARXES SOCIALS

  • Mohamed Ahsissene, del Centre Euroàrab.

  • Mercat de la Boqueria (La Rambla, 91)

La reiteració i la rellevància que tenen aquestes situacions als mitjans de comunicació, a les xarxes socials, a les aules, en el discurs polític… han fet que el «discurs d’odi» s’incorpori com a categoria d’anàlisi a l’informe InVisibles. Recull un 10% del total de casos nous.

3. IDENTIFICACIONS PER PERFIL ÈTNIC

  • Khadra Ahmed, activista contra l’ús del perfil ètnic

  • La Rambla – Carrer Hospital (La Rambla, 73)

Un 8% dels casos de discriminació policial denunciats responen exclusivament a identificacions policials per perfil ètnic. Són una pràctica persistent i generalitzada de control identitari. Vulneren drets fonamentals, reforcen la falsa idea que la població espanyola és blanca i són una porta oberta a detencions arbitràries, multes, ordres d’expulsió, ingressos al CIE i deportacions.

4. VIOLÈNCIA POLICIAL, EL CAS KAMAL

  • Josep Granados, advocat de SOS Racisme

  • Comissaria de la Guàrdia Urbana (La Rambla, 43)

És la tipologia més nombrosa, però només en un 32% dels casos podem acusar els policies i el sistema de poder i control que representen. Ho fem amb moltes dificultats: el més habitual és que els procediments s’arxivin o que s’absolgui als agents. Tanmateix, el cas del Kamal s’ha resolt amb la condemna del policia agressor.

5. APLICACIÓ RACISTA DEL DRET D’ADMISSIÓ

  • Alex Drammeh, activista contra l’aplicació racista del dret d’admissió

  • Boulevard Culture Club (La Rambla, 27)

La discriminació en serveis privats es dóna en un 17% dels casos comunicats a SOS Racisme. Més de la meitat són denegacions d’accés. Els testings als locals d’oci elaborats el 2011, el 2014 i el 2017 demostren que la nit barcelonina és racista.

6. BUROEXCLUSIÓ I LLEI D’ESTRANGERIA

  • Portaveu d’Espacio del Inmigrante

  • Monument a Colom (Plaça Portal de la Pau)

Un 8% dels casos notificats a SOS Racisme tenen a veure amb la discriminació en l’accés a drets socials (padró, salut, habitatge, educació), moltes vegades generada per un ampli conjunt de lleis excloents, com la Llei d’estrangeria. La buroexclusió és una teranyina que no només obstaculitza i dissuadeix, sinó que vulnera drets i margina.

7. EL SAiD, 25 ANYS DE DENÚNCIA

  • Marilda Sueiras, advocada del SAiD de SOS Racisme

  • Paradeta al carrer (La Rambla, 10)

El Servei d’Atenció i Denúncia va començar a funcionar el 1992. Des d’aleshores, es calcula que ha atès unes 9.000 persones. L’objectiu del servei és restituir els drets de les persones, però també fer visible el racisme i incidir en les lleis i la política pública.


Si voleu més informació sobre el Servei d’Atenció i Denúncia, fer una denúncia per discriminació racista o formar-ne part: www.sosracisme.org/said
Si voleu llegir el darrer informe “InVisibles. L’estat del racisme a Catalunya”: www. sosracisme.org/informes
Si voleu donar suport al servei d’atenció a les víctimes i a l’entitat SOS Racisme: www.sosracisme.org/actua
Moltes gràcies pel vostre suport i participació!!

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensisosOCtubreweb
Noticia publico
PlaEndreça_CAT