Expulsió Otman Salhi

Otman Salhi és un jove de 19 anys i d’origen marroquí que va arribar a Catalunya amb 14 anys i que demá dimecres dia 14 serà expulsat de l’estat espanyol per estar caducat el seu permís de residència i, per tant, en situació administrativa irregular.
Otman va ser tutelat per la DGAIA fins que va complir la majoria d’edat. Arribat aquest moment es va veure obligat a viure al carrer, donat que no tenia cap suport ni xarxa social.
El mes de novembre de 2004, Otman va ser víctima d’una presumpta agressió de caire racista per part d’un agent de seguretat privada l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Sant Boi. A conseqüència de la presumpta agressió, en Otman va patir un traumatisme craneo encefàlic al caure de cara a la via, i va necessitar ser atès per una ambulància al mateix lloc dels fets.
Mitjançant un educador de carrer, en Otman va acudir a SOS Racisme en busca d’ajuda i vam tramitar el cas per la via jurídica als jutjats de Sant Boi, on actualment s’està instruint i on Otman consta com a presumpta víctima d’un delicte de lesions.
Tanmateix, mitjançant aquest educador, se’ns va informar que la lesió que Otman va patir, podia haver tingut seqüeles, donat que, encara a l’actualitat, en Otman pateix un trastorn mental que, sens dubte, té la seva gènesi a partir de les lesions sofertes. A partir d’aquest moment, vam perdre la pista d’Otman, que seguia vivint al carrer i que, en un moment donat, va ser condemnat per un delicte, complint condemna a la presó de joves de la Trinitat a Barcelona. Estan en règim penitenciari, se li va caducar el permís de residència que no va poder renovar perquè estava pres i la legislació no preveu cap via de renovació en aquests casos.
SOS Racisme hem intentat que el jove Otman fos atès a la xarxa normalitzada de salut mental per que rebés tractament, però va ser completament impossible donat que Otman està en situació irregular i no pot ser atès a la xarxa pública especialitzada.
El 30 d’agost de 2005, Otman va ser detingut per no tenir papers i va ser internat al centre d’internament per a estrangers de la Verneda a Barcelona, i el jutge ja ha ordenat la seva expulsió del territori espanyol, que s’executarà demà dimecres dia 14. L’advocada d’ofici que va atendre a Otman ja ha presentat un recurs contra aquesta ordre d’expulsió i des de SOS Racisme, ens hem posat en contacte amb el Defensor del Pueblo demanant que s’aturi el procés d’expulsió per raons d’ordre jurídic i humanitàries. Fins al moment no hem aconseguit detenir aquesta expulsió.
Aquest cas ens mostra la cara més amarga d’un sistema que justifica la seva política d’estrangeria a partir de xifres, oblidant que darrera de cada expulsió hi ha un drama humà.
El cas del jove Otman Salhi representa:

  • Un contundent fracàs de les polítiques d’integració del circuit de protecció a la infància. L’Otman va quedar fora de qualsevol sistema de protecció quan va complir 18 anys. La realitat de molts d’aquests joves en aquesta situació impedeix que puguin normalitzar la seva vida dins els mecanismes que la societat preveu. La delinqüència, en molts casos, és la única sortida per subsistir.
  • La marginalitat i exclusió que viuen moltes persones sense papers. L’Otman no pot accedir a una xarxa de salut mental normalitzada i tenir el tractament que necessita perquè no té el permís de residència.
  • La vulneració al dret a la tutel.la efectiva. L’Otman és una presumpta víctima d’una severa agressió racista i, si s’executa l’expulsió, no podrà assistir al judici i, per tant, no es podrà fer justícia. El sistema judicial preveu que se’l pugui localitzar un cop al Marroc i nosaltres ens preguntem: com ho faran?

En definitiva, denunciem la història d’un jove que va arribar a Espanya sent menor d’edat, que va ser víctima dels errors del sistema de protecció a la infància del nostre país, que no va saber integrar com a un ciutadà més, abocant-lo a una situació irremeiable d’exclusió i marginalitat; que va caure sota la maquinària de la política d’estrangeria; que va patir una agressió racista i que als seus 19 anys, la única alternativa que el sistema li ofereix és la seva expulsió.
SOS Racisme som coneixedors de la llei d’estrangeria i de les seves conseqüències. Sabem que els antecedents penals pesen molt a l’hora de decretar una expulsió, però també sabem perquè apostem per la defensa dels Drets Humans i de la justícia social, que l’Otman té uns drets com a persona i que té moltes possibilitats de guanyar el judici per la presumpta agressió que va patir i que, d’altra banda, li pot obrir les portes de la regularització i una nova oportunitat per reiniciar de nou el seu camí a la vida.
En aquests moments, l’única possibilitat és que el jutge torni a valorar el seu expedient i aturi el procés d’expulsió. Des de SOS Racisme així ho esperem.
SOS Racisme Catalunya
13 setembre 2005

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa