#DOCUMENTACIÓ: Informe 2010-2011 Migreurop "Els confinaments d’Europa. L’externalització dels controls migratoris"

Continuant amb la seva avaluació crítica de les polítiques migratòries practicada pels governs de la Unió Europea y els seus efectes a la població, l’informe d’enguany de Migreurop recull l’estudi d’un aspecte bastant desconegut sobre el control migratori a les portes d’Europa: què succeeix amb els polissons interceptats als vaixells i ports europeus.
Dimecres 7 de març a les 19h
Sala d’actes del Museu Marítim de Barcelona

Avinguda Drassanes s/n, Barcelona
El tracte que reben els polissons interceptats a vaixells de la marina mercant i als ports marítims de sortida i d’arribada, s’extreu a partir d’observacions i entrevistes a una vintena de ciutats portuàries de tota Europa, entre elles, Barcelona. El règim aplicat a aquests passatgers és discret, opac i poc respectuós amb els drets humans; des de la prevenció a la captura i el tancament i finalment la seva expulsió.
L’aplicació dels nous plans de seguretat cada cop més repressius i sofisticats es tradueix en una transferència de la responsabilitat dels Estats a empreses privades, tant pels controls a mar i terra com per les deportacions dels passatgers interceptats.
Per mitjans diversos, no sempre legals, sota l’amenaça financera d’asseguradores totpoderoses, l’objectiu és impedir en origen la sortida d’aquests migrants, o en el seu defecte crearé pels diferents actors (armers, mariners i autoritats portuàries) l’obligació d’enviar-los bé al seu país d’origen, bé als ports dels que provenen. D’aquesta manera l’informe mostra un altre aspecte del confinament d’estrangers a llocs difícilment accessibles, a les embarcacions i als ports, espais fora de la mirada del públic que completen d’alguna manera el mapa de camps d’estrangers a Europa i altres països mediterranis de Migreurop.
A una altra part de l’informe, es dedica també a la frontera oriental de Turquia amb Irán, una zona marcada per l’arribada nombrosa d’emigrants provinents dels països veïns i de la resta d’Àsia i Àfrica. En el nom de la pau social, la major part d’aquests homes, dones i nens són exposats a tractes inhumans tant per part dels traficants de persones com per les autoritats turques. Les persones que no són reenviades a Irán es retenen a la ciutat fronterera de Van i han d’enfrontar-se a un sistema d’asil temporal, però en realitat interminable, molt humiliant i font de múltiples formes d’opressió, especialment per les dones.
Ponents a l’acte de presentació:

  • Julia Burtin, Migreurop. Redactora de l’informe.
  • Javier Galparsoro, President CEAR-Euskadi. Expert en Dret d’Asil i Estrangeria.
  • Presenta: Jose Peñín, SOS Racisme Catalunya

Documentació

Us podeu descarregar el contingut de l’informe en els següents links:

Recordem que l’informe només estarà disponible en versió digital.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa