L'agressor racista dels ferrocarrils: a judici

S’ha celebrat avui dijous el judici contra Sergi Xavier M.M, el jove que va agredir física i verbalment a una menor equatoriana de llavors 15 anys en un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat el 7 d’Octubre de 2007.

Per a aquesta agressió, de caire clarament racista i sexista, la Generalitat, que s’ha presentat com a acusació popular, ha demanat provisionalment 20 mesos de presó, una multa 750 euros i que l’acusat no s’acosti a la comarca de la víctima, així com que aquest segueixi dos cursos a ONG’s antiracistes i antisexistes.

Mitjans de comunicació a les afores dels jutjats de Sant Boi de Llobregat

La fiscalia demana 3 anys de presó, insistint en que es tracta d’un delicte contra la integritat moral i un acte de lesions amb agreujant de xenofòbia.

Incluïr l’agreujant de racisme a la condemna seria un pas endavant de cara a les agressions racistes que encara estan pendents de judici, ja que si bé aquest cas ha sigut especialment mediàtic i ha aixecat un debat intens, no podem oblidar que situacions com aquesta i més greus no són casos aïllats sino successos habituals carents d’un impacte mediàtic i social com aquest.

La fiscalia ha demanat, a més, que l’agressor, que té antecedents penals per robatori amb violència i conducció èbria, tingui prohibit comunicar-se amb la noia durant 4 anys, el que suposa que no podrà acostar-se a la majoria de comarques del Baix Llobregat. La víctima, que pateix un quadre d’ansietat i estrès post-traumàtic, va declarar a través de videoconferència per a preservar la seva intimitat.

Amnèsia momentània? 

Durant el judici,  Sergi Xavier Martín va afirmar no enrecordar-se de l’agressió i va declarar no tenir cap record dels fets per trobar-se sota els efectes de drogues i alcohol. Després de veure el vídeo de l’agressió i de ser interrogat sobre ella va afirmar que es feia “fàstic a sí mateix” i va afegir que “ningú mereix el que li vaig fer a aquella noia”

El seu defensor va argumentar que el trauma de la víctima no provenia de l’agressió sino de la trascendència que li havien donat els mitjans de comunicació.

Indignació multitudinària

Aquest episodi va donar lloc a una movilització social i mediàtica potent, especialment per la difusió del vídeo de l’agressió, que es va produïr en un vagó dels ferrocarrils de la Generalitat i va quedar gravada íntegrament per les càmeres de seguretat. Mostrava unes imatges d’una violència molt intensa ón l’acusat donava diverses manotades i clatellades i clavava una puntada de peu a la menor al temps que cridava insults racistes. Aquesta difusió, i l’expectació periodística cap a la figura de l’agressor, ha sigut criticada per alguns mitjans de comunicació. Parkavimas Vilniaus oro uoste gera kaina ADC Parking

 En qualsevol cas, les protestes cap a l’episodi dels ferrocarrils van ser rellevants. Nombroses associacions d’immigrants van manifestar ràpidament el seu rebuig. Paralel·lament, els grups parlamentaris catalans van firmar un document de condemna. Per part seva, SOS Racisme, l’Associació d’Equatorians de Catalunya i la Federació d’Associacions d’Equatorians van impulsar la difusió d’un manifest contra el racisme arrel d’aquests fets, que va tenir un seguiment multitudinari. ( El podeu consultar aquí )

La noticia va tenir una repercussió internacional notable, fins al punt que la Ministra d’Exteriors d’Equador, país d’origen de la noia agredida, es s’ha personat a Barcelona per seguir el procés en primera persona i va mostrar el seu interès per fer d’aquest episodi “un cas exemplificador”.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

UN CORREU DEL DEPARTAMENT DE SALUT RACISTA I DISCRIMINATORI
1
patri