#NOTICIA: Les queixes pel tractament de la immigració als mitjans són les més nombroses

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) va presentar el passat dimarts l’estudi realitzat sobre la trajectòria de la fundació en els seus 15 anys de funcionament. L’estudi el va realitzar el Grup de Recerca en Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, dirigit pels professors Salvador Alsius i Marcel Mauri.
El CIC s’encarrega de vetllar pel compliment del Codi Deontològic de la professió periodística catalana, gestionant les queixes de la ciutadania quan considera que aquest codi ha estat vulnerat. Des de 1997, el  CIC ha rebut 575 reclamacions per presumpta vulneració del Codi, moltes per violació de més d’un article a la vegada.
L’article 12 del Codi fa referència al racisme i la xenofòbia, i ha estat invocat 361 vegades en les reclamacions presentades i el més vulnerat pels mitjans catalans. Segons l’article 12, cal escriure informacions i opinions tot evitant “suscitar discriminacions per raons de gènere, raça, creences, extracció social i cultural i malaltia, així com incitar a l’ús de la violència”.
A part del 12, els altres tres criteris del Codi més vulnerats són: el 2 que recomana difondre únicament informacions fonamentades; l’1 que diu que s’ha d’observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, i el 9 que recomana respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge.
Els diaris d’informació general, la premsa local i les televisions són els mitjans sobre els que el Consell ha rebut més queixes. Així mateix, més de la meitat de les reclamacions rebudes pel Consell ho han estat contra els mitjans de difusió estatal.
Els que han presentat la majoria de les reclamacions han estat particulars i ONG’s, la més activa SOS Racisme, que és qui més queixes ha presentat invocant l’article 12 del Codi deontològic.
La majoria dels 430 dictàmens realitzats pel CIC han estat favorables als reclamants, 219 contra 118, i 38 han estat ambigus o conciliadors.
Segons l’estudi, la majoria de mitjans acusats no han reconegut les seves transgressions del Codi. Tot i així, els mitjans de comunicació que estan adherits al Consell de la Informació de Catalunya es comporten de manera més ètica que els mitjans que no ho són.
Descarrega l’informe Estudi Dictàmengs CIC
Noticia a la web original.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias