Mistos Electorals

El risc d’incendi racista en campanya electoral

Els Mistos comencen a cremar: vegeu el darrer capítol al blog. I doneu el vostre suport a la campanya a Verkami, tota petita aportació és important!

 

Mònica Luccheti, una de les presentadores dels Mistos Electorals

Un any més, engeguem la iniciativa Mistos electorals davant l’inici de la campanya electoral de les eleccions estatals del 2011.
Cada setmana anirem recollint els discursos o propostes dels candidats que posin en perill la pau social i la convivència. En les càpsules de vídeo les recollirem de manera crítica, per tal de denunciar i sensibilitzar la població sobre els perills dels discursos d’odi en campanya electoral.
Us animem a seguir la campanya i a ajudar-nos a fer difusió enviant-ho als vostres contactes

Mistos Electorals Autonòmiques 2010: Apaguem els focs de racisme en campanya electoral

Els Mistos comencen a cremar: vegeu el darrer capítol al blog


Davant l’augment del discurs racista i xenòfob de diferents representants polítics, i amb la previsió que aquest augmenti a mida que ens apropem a les eleccions autonòmiques, des de SOS Racisme-Catalunya engeguem l’acció “Mistos electorals” amb l’objectiu de vetllar per la convivència, denunciant l’ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part dels candidats catalans.
No hi ha dubte que les minories –immigració, poble gitano, etc- tornen a ser un dels eixos centrals de la campanya electoral. I dia a dia hi ha més mostres que ja s’ha superat la barrera ètica per fer declaracions i actes clarament racistes i xenòfobs.
Davant aquest context, SOS Racisme-Catalunya com a associació antiracista i de defensa dels drets humans, vol recuperar una vegada més l’acció de Mistos Electorals, que es realitza per quart any consecutiu. Aquesta acció consisteix en el seguiment dels discursos dels candidats a les eleccions, la denúncia d’aquelles declaracions i actes que poden posar en perill la convivència i la contra-argumentació d’aquests discursos des d’un punt de vista antiracista. Tot i que el període de campanya electoral pròpiament dita encara no ha començant, aquesta ocasió hem volgut avançar l’acció ja que de fet el discurs electoralista i, sobretot, el discurs polític irresponsable i racista, fa mesos que s’ha iniciat.
L’objectiu dels “Mistos electorals” no és només fer arribar la denúncia de l’entitat antiracista a la classe política i els mitjans de comunicació, sinó sensibilitzar a la població en general del perill d’aquestes accions i donar arguments per contrarestar el discurs racista i xenòfob.

L'escriptor i periodista, Matthew Tree, presentant un dels capítols de Mistos Electorals

Cada setmana es crearà i difondrà mitjançant Internet una càpsula audiovisual, d’una durada aproximada de sis minuts, amb les principals declaracions, accions o materials que ens posin en perill de fractura social, és a dir, els “mistos”. En total seran 6 capítols que contindran l’actualitat política més irresponsable en el seu discurs. I seran presentades per l’escriptor Matthew Tree i les actrius Laura Guiteras i Bella Agossou. Per realitzar aquest projecte, SOS Racisme-Catalunya compta també amb els suport de El Tinter S.A.L, empresa d’Arts Gràfiques, Edicions i Produccions, que col•labora amb l’entitat des de fa molts anys.
La dinàmica dels programes és senzilla: presentació i anàlisi de declaracions, que són els “mistos”; i dels materials que es produeixin per fer promoció dels partits que igualment siguin incendiaris des del punt de vista social, que anomenen “material inflamable”.
L’acció de seguiment dels discursos polítics finalitzarà amb un acte de tancament amb el resum i la valoració de tota la campanya electoral. Totes les càpsules i altre material de l’acció es podran consultar des d’avui mateix al blog www.mistoselectorals.wordpress.com.

Per una campanya sense xenofòbia. Eleccions al Parlament Europeu ’09

 
Davant l’inici de la campanya electoral de les eleccions per al Parlament europeu, que es celebraran el proper 7 de juny del 2009, SOS Racisme-Catalunya demana als representants polítics responsabilitat social i respecte perquè aquesta sigui una campanya sense xenofòbia.
Precisament el punt de vista des del que s’ha presentat la qüestió de la gestió de fronteres i immigració des del Parlament en pre-campanya, sumat a les darreres polítiques engegades tant a nivell comunitari, com la Directiva europea de Retorn, coneguda com Directiva de la Vergonya, així com des dels diferents estats membres, ens posen alerta sobre quin serà, amb tota seguretat, el discurs i propostes electorals amb els que es tractarà la població immigrada.
Alertem del perill que representa encendre els focs de l’odi i la xenofòbia cap a una part de la ciutadania. I exigim que no s’utilitzin discursos desvirtuats i demagògics que busquin el rèdit electoral. Amb això no volem dir que no es pugui parlar d’immigració, sinó que es faci amb rigor, amb l’objectiu de construir una societat europea cohesionada i amb discursos fets amb grans dosis de pedagogia social.
Demanem als representants de partits democràtics de l’Estat espanyol no caure en el penós joc demagògic de l’odi i el racisme que tan bé representen les forces polítiques d’extrema dreta. Si hi ha voluntat política, es pot realitzar una campanya electoral responsable basada en l’ètica i a favor de tots els ciutadans i ciutadanes, siguem d’on siguem, que formem part de la societat europea.
Tanmateix des de SOS Racisme posarem en marxa l’acció “Mistos electorals” amb l’objectiu de vetllar per la convivència, denunciant l’ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part dels europarlamentaris dels partits catalans.
Us farem arribar als mitjans de comunicació el document amb el recull de “Mistos electorals” cada dos dies. En diferent periodicitat els farem arribar als representants polítics. I podreu consultar les actualitzacions a diari a la nostra pàgina web.
SOS Racisme-Catalunya
22 de maig del 2009

Els “Mistos” de la campanya electoral. Eleccions Europees ’09


Amb l’acció dels “Mistos Electorals”, SOS Racisme pretén vetllar per la convivència, denunciant l’ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part dels europarlamentaris dels partits de l’Estat espanyol.
Davant l’inici de la campanya electoral per les eleccions europees ques es celebraran el proper 7 de juny del 2009, engeguem de nou aquesta acció. Des de SOS Racisme farem un seguiment diari dels discursos polítics de la campanya recollint aquelles declaracions i propostes dels candidats de contingut xenòfob i/o racista i denunciant aquelles pràctiques que posin en perill la convivència entre la ciutadania europea.
En aquesta secció trobareu el recull diari de “mistos”:

Els mistos de la campanya electoral. Eleccions Generals ’08


Amb l’acció dels “Mistos Electorals”, SOS Racisme pretén vetllar per la convivència, denunciant l’ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part dels candidats catalans.
Davant l’inici de la campanya electoral per les eleccions generals del proper 9 de març del 2008, engeguem de nou aquesta acció. Des de SOS Racisme farem un seguiment diari dels discursos polítics de la campanya recollint aquelles declaracions i propostes dels candidats de contingut xenòfob i/o racista i denunciant aquelles pràctiques que posin en perill la convivència en els municipis de Catalunya.
En aquesta secció trobareu diàriament el darrer recull de “mistos”:

Acte per una campanya sense xenofòbia. Eleccions Generals ’08

Davant l’inici de la campanya electoral de les properes Eleccions Generals del 9 de Març i les precampanyes ja iniciades per alguns partits polítics, SOS Racisme-Catalunya demana, un any més, responsabilitat política i respecte durant aquesta campanya electoral.
En aquesta ocasió hem creat la nostra pròpia campanya que sota el lema “Les persones immigrades no són peces del joc electoral. Tots som ciutadans i ciutadanes” exigim als partits responsabilitat política: volem una campanya sense xenofòbia, que no es faci un ús electoralista del fet migratori i que vetllin per la convivència.
Per aquest motiu el dijous 7 de febrer vam organitzar un acte simbòlic per presentar davant els mitjans de comunicació la nostra iniciativa i manifestar la nostra preocupació per les mostres de xenofòbia ja presentades per diversos partits fins i tot abans de començar la campanya, com el cartell de CiU amb el lema “A Catalunya no hi cap tothom” o les propostes sobre immigració del PP. No va ser gratuït, doncs, que l’acte el convoquèssim davant de la sede de CiU.
Al llarg del matí vam entregar a les seus de tots els Partits Polítics amb representació parlamentaria (PSC, PPC, CIU, Unió, CdC, Ciutadans, ERC, EuiA, ICV) una còpia del cartell i una carta.

Els mistos de la campanya electoral. Municipals ’07

Mistos Electorals

Justificació de la Iniciativa

 
Davant l’inici de la campanya electoral de les eleccions municipals, SOS Racisme-Catalunya posa en marxa l’acció “Mistos electorals” amb l’objectiu de vetllar per la convivència, denunciant l’ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part dels candidats catalans.
Ja tenim fets que mostren que de nou, en aquesta campanya electoral, la immigració es torna a utilitzar per buscar rèdits electorals i com a moneda de canvi entre els partits per fer demagògia electoral. Des de SOS Racisme denunciem aquest tractament electoralista de la immigració.
Volem donar un toc d’alerta de les conseqüències d’utilitzar el fet migratori per “aconseguir vots”, i exigir un plantejament seriós del tema apel·lant a la responsabilitat política.
En altres paraules, des de SOS Racisme denunciem la intoxicació mediàtica i la demagògia vers la immigració per part d’una part dels representants polítics. Sembla ser que aquest és l’únic tema sobre el que tothom està capacitat per parlar, i l’únic tema en què la dita “tot val“ és assumida sense la més mínima necessitat de reflexió i sense necessitat de fer cap exercici de responsabilitat.
DEMANEM RESPONSABILITAT I RESPECTE DURANT AQUESTA CAMPANYA ELECTORAL, JA QUE LES CONSEQÜÈNCIES A LLARG TERMINI SÓN EL MODEL DE SOCIETAT QUE CONSTRUÏM.
Des de SOS Racisme volem recordar que aquests debats i discursos tenen conseqüències més enllà de la carrera electoral i per tant, i és aquest el nostre missatge, demanem responsabilitat.
SOS RACISME DEMANA UN COMPROMÍS PÚBLIC DE TOTS ELS PARTITS POLÍTICS AMB ELS SEGÜENTS ASPECTES:

  • Exigim l’aturada dels discursos desvirtuats i demagògics que busquen el rèdit electoral. Amb això no volem dir que no es pot parlar d’immigració, sinó que es parli amb rigor. El fet migratori és i serà present, vulguem o no, els propers anys igual que altres canvis que com a societat tenim: l’envelliment de la població, la globalització de les noves tecnologies, etc. Igual que ningú amb una mica de sentit comú basa el seu discurs en alarmar o voler aturar aquests canvis, sinó en donar solucions i en fer propostes constructives, la immigració és un canvi que representa uns reptes a gestionar. Volem uns discursos fets amb grans dosis de pedagogia social. Hem de ser conscients de les dimensions de la qüestió i de les causes d’un model de globalització que crea desigualtats, conscients de la necessitat de respectar fermament els drets humans des de la nostra posició de país democràtic que ha d’ assumir i acceptar la necessitat de la immigració pel seu creixement. Per tant, demanem un compromís en tractar el tema amb rigor, realisme i des de la transparència i l’ètica.
  • Demanem als partits polítics que centrin la seva campanya en propostes com les polítiques d’acollida i socials, en definitiva quines propostes defineixen el model de societat que defensen per tots els ciutadans, és a dir, per tots els que vivim i treballem a Catalunya. Demanem fórmules per la construcció d’un país més democràtic, més just i més cohesionat enlloc de fórmules i propostes basades en la por i l’enfrontament entre els de “fora” i els nacionals provocant fractures socials.

Des de SOS Racisme-Catalunya farem un seguiment dels discursos polítics de la campanya. L’acció sota el nom “MISTOS ELECTORALS” recollirà diàriament aquelles declaracions i propostes dels candidats de contingut xenòfob i/o racista. L’objectiu de l’acció, com ja hem exposat al principi es denunciar aquelles pràctiques que posin en perill la convivència dels municipis de Catalunya.
Cada dia els podreu trobar a la web de SOS Racisme, en aquesta mateixa pàgina.
Des de SOS Racisme demanem, i encara estem a temps, si hi ha voluntat política, de realitzar una campanya electoral responsable basada en l’ètica i a favor de tots els ciutadans siguem d’on siguem, que formem part de la societat catalana.
Barcelona, 11 de maig de 2007
SOS Racisme – Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

OfertaLaboralAdministracio
photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023