Murs: trenquem tòpics per la convivència

Què és?

Murs: trenquem tòpicsLa campanya “Murs: trenquem tòpics per la convivència” ofereix una mirada crítica i transformadora als prejudicis envers la població immigrada i les actituds discriminatòries que se’n deriven. La campanya busca la complicitat del tots els ciutadans en ser actius en la lluita contra el racisme.

La campanya constava de diferents elements (que trobareu detallats més abaix):

 • El manifest “Ni un totxo més al mur del racisme!!!!”
 • L’exposició audiovisual itinerant
 • El concurs fotogràfic
 • Activitats paral·leles a l’exposició: visites guiades, xerrades, conferències i tallers.

Si esteu interessats en el treball i sensibilització contra el racisme social, informeu-vos sobre l’exposició “Murs: trenquem tòpics per la convivència”. Podeu acollir l’exposició, organitzar xerrades, cine-fòrum i altres activitats.

La campanya va crear-se el 2005 i va estar itinerant durant el 2006, 2007i 2008 per Catalunya, visitant nombrosos municipis de Catalunya i barris de la ciutat de Barcelona:

2006Consell Comarcal de la Garrotxa (Olot)
Mataró
Sabadell
Igualada
Poble Nou (Barcelona)
Vilafranca del Penedès
Santa Coloma de Gramanet
Valls
Manresa
2007Viladecans
Sant Vicenç dels Horts
Tàrrega
Sant Andreu (Barcelona)
Trinitat Vella (Barcelona)
Roquetes (Barcelona)
Turó de la Peira (Barcelona)
Guinardó (Barcelona)
2008Consell Comarcal Alt Empordà (Figueres)
Sant Celoni
Consell Comarcal Alt Camp (Vila-rodona, Alcover)
Ciutat Meridiana (Barcelona)
Sarrià – Sant Gervasi (Barcelona)
Besós (Barcelona)
La Verneda (Barcelona)
El Clot (Barcelona)
El Raval (Barcelona)
Casc Antic (Barcelona)
Barceloneta (Barcelona)
Palafrugell
Sant Just Desvern

Manifest: “Ni un totxo més al mur del racisme!!!!”

Tu també pots fer que el mur del racisme cada dia sigui més petit i feble. Els prejudicis, les inseguretats, els tòpics i les pors fan que sovint els ciutadans tinguem dificultats per relacionar-nos des de la nostra condició més primària, la d’ésser humà.

De vegades ens oblidem de l’oportunitat que representa que la Catalunya actual la construïm 7 milions de ciutadans amb orígens, colors de pell, cognoms, gustos i religions diferents. Aquesta diversitat ens dona la possibilitat, no només que ens imaginem un model de societat diferent justa i igualitària, sinó que el puguem fer efectiu. Comencem per nosaltres mateixos, trencant els murs individuals i col·lectius. Tot obrint una porta on ara només hi ha totxos, podem fer possible que la justícia i la solidaritat siguin un pilar bàsic de la nostra societat.

Per això des de SOS RACISME, proposem:

 • ACABAR amb les lleis que ens tracten de diferent manera segons el país on hem nascut. La igualtat de drets de tots els ciutadans i ciutadanes que vivim en un territori, és un pas necessari per acabar amb el racisme de les institucions i de la societat en general.
 • COMBATRE el racisme social a partir d’una actitud activa a nivell individual contra les discriminacions i agressions racistes.
 • EXIGIR que des dels espais on es genera opinió pública (polítics, mitjans de comunicació, artistes, etc.) es promogui fonamentalment el respecte als drets humans i la denúncia dels fets i opinions que estan provocant fractura social.
 • ENFORTIR l’Estat del benestar. Les engrunes que actualment ens partim entre els més desafavorits són del tot insuficients per a cobrir les necessitats dignes de qualsevol ciutadà. Augmentar els recursos i garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’habitatge, l’educació, els recursos socials, sanitaris, etc. és condició necessària per a garantir la cohesió i la convivència de tots els ciutadans.

Ni un totxo més al mur del racisme!!!

Exposició

Detall de l'exposicióCada opinió negativa, prejudici o tòpic sobre la població immigrada o el poble gitano és un totxo al mur del racisme. Que les conductes discriminatòries siguin cada cop més habituals ens ha de posar en alarma i ens ha d’empènyer a treballar per acabar amb aquests murs que ens impedeixen conèixer l’altra persona i, el que és més important, construir una societat cohesionada.

L’exposició combina material audiovisual i murals fotogràfics que complementen les idees principals presentades mitjançant textos i gràfics en un suport escrit de manera senzilla i accessible al públic adult i jove.

Aquesta informació dóna un punt de vista alternatiu i crític sobre els següents tòpics sobre la població immigrada:

 • Els immigrants ens envaeixen.
 • Els immigrants no es volen integrar.
 • Els immigrants ens treuen la feina.
 • Els immigrants són delinqüents.
 • Els immigrants baixen el nivell de les escoles.
 • Els immigrants s’enduen tots els ajuts.

En què consisteix l’exposició:

L’exposició “Murs” està composada per:

 • 3 vídeos de producció pròpia: “Catalunya: terra de migracions”, “24 hores a Catalunya sense immigrants”, “Les veus de l’escola”.
 • 1 animació audiovisual: “Estrecho Adventure”.
 • 2 vídeos amb dades per aprofundir en els temes de l’educació i l’Estat del Benestar.
 • 1 panell de presentació i introducció a l’exposició.
 • Un suport central amb els textos que desenvolupen cada tòpic, els gràfics i fotografies, agrupats en quatre grups: els immigrants ens envaeixen i no es volen integrar; els immigrants son uns delingüents i ens treuen la feina; els immigrants baixen el nivell de les escoles i s’emporten els ajuts; tancament de l’exposició.

Actualment, l’exposició “Murs: trenquem tòpics per la convivència” no està disponible, estem renovant el contingut i millorant-la. Però podeu demanar informació a sosracisme_arroba_sosracisme.org

Concurs de fotografia 2007

T'estimo

1r premi: “T’estimo”, Adrià Pifarré

“Velos”

2n premi: “Velos”, Julián Jaén

Treballar amb alegria

3r premi: "Treballar amb alegria", David Martínez Roig

En aquesta segona edició del concurs es van recollir les 10 fotografies finalistes en una petita exposició oberta a tothom. Sempre amb l’objectiu de millorar i apropar el nostre missatge al públic en general, es va crear per primer cop aquesta exposició que del 10 al 19 de gener del 2008 es va poder visitar a l’espai fotogràfic del Centre Cívic Can Basté, a Barcelona.

El 17 de gener a les 20h es va donar a conèixer el veredicte final del jurat i es va fer entrega dels premis a aquells participants que van ser presents durant l’acte. Aquest es va celebrar en el mateix espai on estava exposada la campanya “Murs”, de manera que el públic va poder conèixer també el material principal de la campanya.

El jurat va estar format per:

 • Manel Clemente, fotògraf professional
 • Ignacio Adeva, fotògraf professional
 • Juan Urrios, fotògraf professional
 • una representant de SOS Racisme Catalunya

Els tres guanyadors escollits van ser el que podeu observar a dalt.

Concurs de fotografia 2008

Ballant junts

1r premi: "Ballant junts", de Charley Mahoney

2n premi: "Junts, fem pinya", de Francesc Xavier Camarasa

3r premi: "Sense títol 1", d'Òscar Martínez

Un cop finalitzat el període de participació en el III Concurs de fotografia “Murs: trenquem tòpics per la convivència” i recollides totes les fotografies participants, s’ha reunit el jurat per tal de formular els veredictes.

Per formar el jurat vam comptar amb la col·laboració de: Txema Salvans, fotògraf; Caterina Barjau, fotògrafa; Manel Clemente, fotògraf i col·laborador de SOS Racisme; i Víctor Bachiller, publicista i també membre de l’entitat.

Reunits el 4 de Desembre han del·liberat que per la seva qualitat i el contingut social del seu missatge, les fotografies premiades són les que veieu a dalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Log in with your credentials

Forgot your details?