#NOTÍCIA: Davant l’inici de la campanya electoral, alertem del possible increment de missatges d’odi

Aquesta nit a les 0.00h es donarà el tret de sortida de la campanya electoral per a les Municipals del proper 24 de maig. I una vegada més, des de SOS Racisme Catalunya, engeguem la nostra campanya de seguiment de discursos polítics racistes i xenòfobs: els Mistos Electorals.

La campanya Mistos electorals és una iniciativa que duem a terme des de l’any 2007 durant els períodes de campanya electoral. Aquesta campanya es basa en una acció de seguiment del discurs i les activitats dels candidats polítics de tots els partits en període electoral, amb l’objectiu de denunciar els continguts racistes i xenòfobs. Cada frase incendiària, tríptic o acció la identifiquem com un «misto» que pot encendre focs de racisme que posin en perill la convivència.

Per què fem aquesta campanya?

 • Perquè és lamentable que els partits polítics utilitzin l’odi, la xenofòbia i el racisme per aconseguir vots, posant en perill la convivència i la cohesió social sense cap escrúpol.

 • Perquè l’existència de racisme és símptoma d’una democràcia malalta. Implica que es discrimini a persones, partint d’una idea de superioritat i no reconeixent a l’altre com a un igual. Una lògica que dóna peu a la retallada de drets i llibertats de les persones que tenen un origen, color de pell, ètnia, cultura o religió diferents a les majoritàries.

 • I davant aquesta situació, com a entitat antiracista tenim el deure de denunciar aquesta perillosa actitud i desmuntar els falsos arguments que utilitzen alguns polítics.

En què consisteix la nostra acció?

 • Durant les properes setmanes identificarem i denunciarem tots aquells “mistos” (és a dir, qualsevol discurs o acció dels candidats i candidates que encenguin el foc del racisme durant la campanya electoral) i donarem arguments per a desmuntar-los. Aquesta informació la farem pública.

 • Amb les etiquetes #novotisracisme i #mistos2015 difondrem per les xarxes socials els mistos i els materials que generem des de l’entitat.

 • La justificació política i social de la nostra acció està recollida al manifest «La nostra ciutat, ciutat de tothom».

 • Recollirem tots els discursos i anàlisis al blog específic: www.mistoselectorals.wordpress.com

 • Organitzarem dos actes públics, amb el suport de diferents entitats de Catalunya, per difondre la reflexió, l’anàlisi i la denúncia d’aquests discursos racistes:

  • Dimarts 12 de maig a les 19h a l’Ateneu Sant Roc de Badalona «La meva ciutat, ciutat de tothom. No votis racisme!» (més informació)

  • Divendres 22 de maig al vespre, acció de tancament de la campanya amb les entitats del moviment antiracista juvenil Aixada Antiracista.

Quina és la situació en aquest període electoral?

Les eleccions Municipals del proper 24 de maig es celebren en un context on l’avenç del discurs racista entre alguns partits polítics i l’èxit d’aquest discurs entre una part de la població és una realitat.

Diversos fets ens ajuden a posar en context la situació:

 • Les darreres eleccions al Parlament Europeu, on les formacions d’extrema dreta van rebre més suport i han pogut incrementar la seva representació a la institució europea.

 • El creixement de partits feixistes i antiimmigració a altres països europeus, com Grècia, Regne Unit, França, entre altres.

 • A casa nostra, la proliferació de candidatures de partits clarament xenòfobs, com PxC, i la normalització del discurs de l’odi en el missatge polític del partit que governa a l’Estat, el Partit Popular, que aposta per la difusió de la «marca Albiol» i la seva «recepta» com estratègia electoral entre les candidatures del PP de Catalunya.

De fet, els «mistos» del Partit Popular ja han arribat abans que comenci la campanya: Sergio Santamaría, alcaldable per Salt, i Marta Casado, candidata a l’Arboç, han deixat anar les seves soflames racistes a les xarxes socials i al Parlament fa només dos dies. Mentre els seus companys de partit de L’Hospitalet i Mataró repartien de nou pamflets xenòfobs amb la marca de la «recepta Albiol» fa només unes setmanes.

Davant aquesta realitat, des de SOS Racisme Catalunya considerem imprescindible actuar davant els discursos de les candidates i candidats que encenguin el foc del racisme. Denunciar les seves accions i sensibilitzar la ciutadania perquè no doni suport a candidatures que promouen l’odi.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa