#NOTICIA: En record de Joaquim Amat-Piniella

Avui, 22 de novembre, commemorem el centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, víctima supervivent del camp de concentració nazi de Mauthausen i de tres camps més. Durant la Segona República, Amat-Piniella destacà per la seva activitat política i cultural (fou dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya) i en esclatar la guerra s’allistà com a voluntari a l’exèrcit republicà. Perduda la guerra, va travessar els Pirineus i va ser internat al camp d’Argelers, en primer lloc, i després a d’altres camps. L’any 1940 fou capturat per l’exèrcit alemany i deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen. El dia 5 de maig de l’any 1945 fou alliberat per les tropes aliades, sota el comandament del general Omar N. Bradley, juntament amb la resta de supervivents.
Immediatament després del seu alliberament inicià la redacció de l’obra K.L. Reich, novel•la de caràcter autobiogràfic basada en la seva experiència al camp de concentració (el Konzentrations Lager del III Reich, que dóna títol a l’obra). L’any 1946 torna a Catalunya, amb la seva novel•la ja enllestida, que no serà publicada fins a l’any 1963 pel Club dels Novel•listes.
Ni l’horror viscut en mans de les SS, ni la repressió franquista que el va obligar a abandonar Manresa, la seva ciutat natal, no van poder ensorrar la seva esperança d’un futur millor per a la humanitat, la seva fe en la dignitat i la llibertat de les persones, tal com ens ho fa saber al pròleg de la primera edició de la novel•la: “Milions d’homes foren assassinats perquè estimaven la llibertat: tots ells contribuïren a fer-la finalment victoriosa”.
Juntament amb altres deportats dels camps nazis i familiars de les víctimes, el 1962 fundà l’associació Amical de Mauthausen i altres camps, que entre els seus fins es planteja “el manteniment de la memòria dels antics internats als camps nazis” o “el testimoni dels horrors i persecucions sofertes pels antics internats, així com la solidaritat mantinguda entre ells durant el captiveri”.
Nosaltres, avui més que mai, volem sumar-nos al manteniment d’aquesta memòria, volem sumar-nos al crit de “feixisme mai més” i volem continuar sense treva la lluita per la llibertat i per la dignitat humanes perquè, en paraules del mateix Amat-Piniella, “l’enemic jeu sense vida, però encara tebi” i sabem que “és més que segur” “que les lluites entre els homes continuaran, que altres guerres vindran, (…). Però, a cada nova prova, cada una més esglaiosa que l’anterior, més l’angoixa dels homes farà que s’escampi la llavor de la serenitat. La llargària del camí no ha de desesperar-nos; quan cadascú haurà triomfat, triomfarà la humanitat sencera. Només cal sentir-se, ben de debò i ben humilment, part integrant d’aquesta humanitat…”
 
Per saber-ne més: http://www.memoria.cat/amat/
http://www.lasequia.cat/centenari-amat-piniella/2013/11/avui-fa-cent-anys-del-naixement-de-joaquim-amat-piniella-en-plena-revindicacio-del-seu-llegat-etic-i-literari/
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18