#NOTICIA: Organitzacions socials rebutgem el Reglament i continuem treballant pel tancament dels CIES

Avui a les 11h a la Universitat de Barcelona hem participat a la roda de premsa convocada pel col•lectiu Tanquem els CIES per mostrar el rebuig de les organitzacions i moviments socials al recent estrenat Reglament de regulació dels CIES.
Com a SOS Racisme Catalunya hem volgut destacar:
1. Desmentir que el text s’ha creat amb el consens de les organitzacions no governamentals i/o de defensa dels drets humans. Com a exemple: des de la plataforma “Que el derecho no se detenga a las puertas del CIE”, de la que formem part com a Federació estatal de SOS Racismo, es va presentar a l’abril del 2012 un extens document de propostes a l’esborrany del Reglament. Aquestes, no han estat incorporades.
2. El Ministeri d’Interior tampoc ha atès les peticions de l’informe del Consejo Gral. del Poder Judicial (20 desembre del 2012), en aspectes com:
a. La privacitat de les queixes de les persones retingudes (segons el Reglament passaran primer pel Director del centre i si aquest considera que no són de la seva competència, les traslladarà a les administracions competents)
b. Revisions i intervencions personals (el Reglament recull la possibilitat de fer revisió en nu integral, sense precisar les motivacions exactes que ho poden provocar).
3. Tanmateix, considerem que el text vulnera la legalitat, doncs degrada els drets de les persones internes, i, en aquest sentit, es pot considerar que entra en contradicció amb la Constitució. Com entitats i moviments socials no tenim legitimitat per denunciar la inconstitucionalitat del text, però sí en tenen el Defensor del Pueblo i les diputades i senadores. Convidem a aquestes a iniciar les mesures jurídiques que considerin oportunes, oferint-nos a col•laborar-hi en el que sigui necessari.
Com a exemples de vulneració dels drets constitucionals destaquem:
a. La vulneració de la privacitat de les queixes de les persones retingudes.
b. Revisions i intervencions personals, incloent-hi el nu integral.
c. La possibilitat de privar de llibertat a menors. I altres persones considerades “vulnerables” (dones embarassades, víctimes de violència, violacions, gent gran…). I no desenvolupar els drets d’aquestes persones.
d. Obrir la possibilitat d’internament a “nuevas causas diferentes” en contra del que determina la LOEX i la Constitució i excedint al que considerem que es pot determinar des d’un reglament.
e. Considerar les sales d’inadmissió com espais exempts de la regulació aplicable als CIES, convertint-los, d’aquesta manera, en espais fora de control judicial.
4. Considerem que el Reglament legalitza l’arbitrarietat dels directors dels centres, una de les principals denúncies de les organitzacions. El text no especifica si les normes de regulació interna o les indicacions dels jutges de control del CIES continuen vigents, quin plaç existeix per preparar aquestes normatives, com es comuniquen, etc.
5. El document està replet de condicionals: es procurarà, es podrà… Fet molt significatiu, que determina un caràcter “voluntarista” i sense sentit de l’obligació i serietat de l’administració en regular el funcionament dels centres. De fet, els 30 anys de retard amb els que arriba el Reglament mostra clarament la desídia i manca d’interès dels diferents governs en garantir els drets fonamentals de les persones tancades als CIES.
Podeu llegir el resum de les diferents aportacions de la roda de premsa aquí.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-24_13-32-18
OfertaLaboralAdministracio
photo_2024-04-15_09-32-08