#NOTÍCIA: Racisme en les discoteques de Barcelona “Només podeu entrar si esteu en la llista”

SOS Racisme Catalunya, amb coordinació amb la Federación estatal de SOS Racismo, va realitzar divendres dia 6 de juny una experiència “testing night” que va permetre revelar el racisme a diverses discoteques de Barcelona. Tres de les cinc discoteques en les que es va intentar entrar al centre de Barcelona van impedir l’accés de joves pel seu origen, ètnia o color de pell, al·legant l’existència de llistes o altres pretextos.  En concret, Jamboree, Apolo i Boulevard van ser les tres discoteques que van impedir l’accés al·legant l’existència de llistes de convidats (que no existien pels “autòctons”) o altres pretextos.
L’acció de sensibilització testing night, realitzada aquest cap de setmana també a Madrid, Sant Sebastià, Saragossa i A Coruña, pretén pressionar els locals perquè no portin a terme polítiques racistes i les administracions perquè penalitzin aquestes pràctiques. En total, un 37% dels locals que es van visitar durant el testing a tot l’estat van presentar denegació d’accés a les persones d’altres orígens o ètnies o requisits diferencials per aquests col·lectius. Es tracta d’una acció que es realitza com a Federació Estatal de SOS Racismo a l’estat i que dissabte 7 de juny es va repetir a Madrid, Saragossa, Sant Sebastià i A Coruña. SOS Racisme Catalunya estudiarà si tira endavant alguna reclamació administrativa cap als locals que han discriminat en l’accés i alhora reclamarà a les administracions que penalitzin aquestes pràctiques.
Com es va realitzar l’acció
Un grup format per cinc parelles, diversos testimonis i periodistes va sortir divendres dia 6 de juny a mitjanit a recórrer cinc locals d’oci nocturn al Centre de Barcelona (Ciutat Vella), dins de la testing night: una parella d’origen equatorià, una d’origen marroquí, una tercera d’origen sudsharià (Senegal i Camerún), una quarta parella d’ètnia gitana i una quarta de persones catalanes no pertanyents a cap minoria. Tots vestits de la mateixa manera, sense sabates esportives, ni texans ni cap altra indumentària que pogués servir com a pretext per no deixarlos entrar. L’acció comptava a Barcelona amb la col·laboració de Fedelatina, l’Associació Cultural de Reyes i Reinas de Catalunya-Latin Kings, Unión Romaní i l’Associació Gitana Juventut, Progrés i Igualtat.

Grup de participants i periodistes

L’objectiu de l’acció era veure si es discriminava als accessos d’aquests espais suposadament estan oberts a tothom, però que en moltes ocasions apliquen un criteri de discriminació racista, incomplint així la legislació referent al dret d’admissió, recollida a la Regulació Administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives (article 10).
Sofisticació de les excuses: llistes pensades per discriminar.
El cas més flagrant va ser el de la sala Jamboree de la plaça Reial, on només la parella autòctona va poder traspassar la porta per entrar al local, pels volts de la 1:45h. La resta de participants, la parella d’origen equatorià, marroquí, sudsharià i gitana, no van poder entrar i van rebre com a resposta dels porters “No esteu a la llista”. El porter els va assegurar que s’havien d’inscriure en una llista a Facebook i altres plataformes per poder accedir, un requisit que no se li va posar als joves “autòctons”. A la parella que no pertanyia a cap minoria, abans de deixar-los passar, només se’ls va preguntar: Quants sou?” SOS Racisme ha consultat els portals citats per Jamboree, on es menciona que la inscripció a aquestes llistes només garanteix la gratuïtat de l’accés, sense afectar a les persones que durant la nit vulguin entrar abonant la corresponent entrada. Durant la nit del testing, a més, una periodista que va preguntar aleatòriament si podia accedir i si hi havia alguna llista d’accés, va rebre com a resposta: “No, en principi no hi ha cap llista”. A la Sala Apolo (arribada a les portes les 00:30h) es va repetir el procediment per comprovar l’accés i totes les parelles diverses van poder entrar excepte els dos joves d’origen marroquí. Un dels participants recorda que el porter de la sala del carrer Nou de la Rambla li va dir de forma brusca: “Només podeu entrar si esteu a la llista”. Ell ho va atribuir al seu origen, un fet que no és la primera vegada que li passa.
Cal remarcar que aquests dos locals (Jamboree i Apolo) ja van presentar casos de discriminació en l’accés al 2011, quan es va fer un testing similar. SOS Racisme va establir un diàleg amb les direccions dels locals, però com s’ha comprovat al 2014, es continuen produint situacions de discriminació. La tercera discoteca que va presentar discriminacions va ser Boulevard Culture Club, situada a les Rambles. “Tens passaport?”, li va preguntar un dels porters al participant d’origen equatorià. Ell li va respondre que tenia NIE i li va ensenyar, fet que va motivar que el deixés entrar a la guixeta. Un requisit que no se li va demanar a cap altre participant que va intentar accedir. Hi va haver dos casos més greus encara. El porter li va dir a un dels participants d’origen senegalès: “En una discoteca no es ve sol”. Motiu pel qual se li va negar l’entrada, sense cap més explicació. I novament, a un dels participants d’origen marroquí, li van dir que només s’entrava per llista. La ruta pels locals d’oci va contemplar també les visites a la discoteca Moog (carrer Arc del Teatre) i a Marula Café (carrer Escudellers), on tothom va poder accedir sense problemes.
 
Pressió als locals i possible reclamació
 
L’acció de divendres a Barcelona, es va fer també dissabte 7 de juny a altres punts de l’Estat (Madrid, Sant Sebastià, Saragossa, A Coruña) i formarà part d’un estudi estatal, impulsat per la Federación Estatal de SOS Racismo, amb el finançament del Ministerio de Empleo y Seguridad Social a partir del Fons Europeu per a la Integració. A nivell català, SOS Racisme Catalunya estudiarà si tira endavant alguna reclamació administrativa cap als locals que han discriminat en l’accés. L’organització considera inadmissible aquestes pràctiques racistes i pressionarà els locals d’oci nocturn perquè aturin aquestes polítiques en el dret d’admissió; alhora, instarà la Generalitat, l’òrgan competent per multar els locals que infringeixin el reglament, a que sigui dura a l’hora de perseguir aquestes pràctiques.
 
El Servei d’Atenció i Denúncies de SOS Racisme, segons recull l’Informe de l’Estat del Racisme a Catalunya, va portar al 2013 un 14% de casos relacionats amb l’accés a serveis o drets no bàsics, on s’inseririen els casos de dret d’admissió a locals d’oci. Del global, un 36% de casos van referir-se al dret d’admissió (a tot tipus de locals) i un 64% a prestacions d’altres serveis.
 
Resultats similars al 2011
 
Al 2011, en coordinació am la xarxa europea EGAM, SOS Racisme Catalunya ja va organitzar un testing similar (17 de juny): d’un total d’11 locals de Ciutat Vella i el Port Vell de Barcelona, 7 van discriminar els joves de fenotip estranger. Les excuses més utilitzades durant l’acció del 2011 van ser la necessitat d’haver d’estar apuntats en llista per Internet o haver de pagar una entrada de 10€ per accedir a locals gratuïts. Aquesta va ser la resposta que van trobar el joves d’origen paquistanès, marroquí o de Guinea Equatorial a la porta de la Sala Apolo, el Jamboree i els locals del Port: Zich, Australian, Seda Lounge Club, Marsalada i Ipanema, mentre els nois blancs entraven sense cap problema. El fet de tenir treballadors pertanyents a minories ètniques, no va evitar que els locals apliquessin polítiques d’accés racista. Això va provocar situacions com que un porter negre li raonés a una noia també negra: “Los negros no consumen”. L’acció es va realitzar aleshores a 7països europeus, identificant que 1 de cada 3 locals no acceptaven ni persones immigrades ni gitanos.  
 
Més documentació i cobertura mediàtica
Resultats estatals: nota de premsa Federación estatal SOS Racismo
Aparicions als mitjans estatals i catalans

  • Noticias Cuatro  (video) 17:22 (minut)

 
 
Més informació contacte de comunicació: Mar Carrera – 636 248 621 – sensibilitzacio@sosracisme.org
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensisosOCtubreweb
Noticia publico
PlaEndreça_CAT